- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Real Estate

NNDKP: Piata imobiliara ar fi scazut cu 70-80% daca bancile nu erau prudente

06 Apr, 12:28 • Redactia DailyBusiness
Piata imobiliara ar fi scazut cu 70-80% daca bancile nu aveau o atitudine prudenta in ceea ce priveste executarea garantiilor, ceea ce ar fi afectat si companiile fara probleme, a declarat Simona Neagu, partener al casei de avocatura Nestor Nestor Diculescu Kingston Petersen (NNDKP), citata de Mediafax.
NNDKP: Piata imobiliara ar fi scazut cu 70-80% daca bancile nu erau prudente

„Daca bancile nu ar fi avut un comportament prudent in ceea ce priveste executarea garantiilor piata imobiliara ar fi fost nenorocita. Piata nu ar fi scazut cu 30%, ci cu 70%-80%. Efectele pietei imobiliare asupra economiei sunt puternice, astfel ca ar duce la afectarea debitorilor care nu sunt in dificultati in relatia cu bancile pentru ca li se vor devaloriza garantiile”, a spus Neagu.

La randul sau, Bogdan Olteanu, viceguvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, a aratat ca pentru ca o piata sa poata reactiona elastic trebuie sa aiba o anumita profunzime, ceea ce nu se aplica si in cazul pietei imobiliare din Romania.

„Este o piata superficiala, cererea solvabila este mica. Capacitatea de a finanta achizitia de locuinte, cererea este redusa. Pe o piata superficiala consecinta aruncarii pe piata a unor active duce la dezechilibre”, a spus Olteanu.

In acest context, Adrian Cionca, managing partner in cadrul Casei de Insolventa Transilvania, a aratat ca in conditiile unei eventuale reveniri ale economiei, necunoscuta principala in 2011 in ceea ce priveste piata insolventei este cum vor reactiona creditorii, in special bancile.

„Intrebarea este daca preturile activelor vor creste, daca debitorii vor sprijini restructurarea afacerilor cu probleme si cu sanse indoielnice de reusita sau vor executa garantiilor, respectiv vor recupera ceea ce este posibil si vor finanta unele SPV-uri (vehicule de investitii, n.r.)”, a spus Cionca.

Gianina Lazanu, director al directiei Recuperare Mari Creante, BRD Groupe Societe Generale, a declarat, in acest sens, ca din experienta din 2010, garantiile au ramas la companii pentru a fi utilizate.

„Nu poti sa vinzi fabrica si apoi sa faca restructurare, activele au ramas la companii, stocurile au raman pentru a fi rulate. Ne axam pe salvarea afacerilor, nu pe valorificarea activelor”, a adaugat Lazanu.

Urmărește Daily Business pe Google News