O analiză realizată de Imobiliare.ro Finance scoate în evidență diferențele majore în ceea ce privește valorile creditelor ipotecare și prețurile locuințelor din principalele orașe ale României. Studiul arată că în județul Cluj se accesează cele mai mari credite ipotecare, iar prețurile locuințelor sunt cele mai ridicate din țară, în timp ce la polul opus se află Constanța, cu cele mai mici valori ale creditelor și prețuri imobiliare mai accesibile, citează economedia.ro.
Te-ar mai putea interesa și: Românii, în pragul amenzilor pe bandă rulantă! Costurile polițelor de asigurare a locuinței împotriva calamităților, dezvăluite!
foto: locuințe
Clujenii accesează credite ipotecare medii de 89.390 de euro pentru a deveni proprietari, iar rata lunară medie este de 525 de euro, nivel record comparativ cu alte orașe din țară. În Cluj-Napoca, prețul mediu pe metru pătrat a crescut cu 14% față de anul anterior, atingând 2.896 euro/mp. Aproximativ 40% dintre clujeni solicită sprijinul brokerilor de credite încă din faza de prospectare a pieței, pentru a identifica soluții de finanțare.
În București, valoarea creditului ipotecar mediu se situează la 73.265 de euro, iar rata lunară este de 430 de euro. Bucureștenii ocupă locul doi în topul valorilor creditelor ipotecare și al prețurilor locuințelor, acestea fiind, în medie, de 1.802 euro/mp, însă sub nivelul celor din Cluj.
Totodată, în Capitală se remarcă un procent ridicat al femeilor care solicită credite, acestea reprezentând 46% dintre aplicanți, semnificativ mai mult față de alte regiuni, precum Cluj și Constanța, unde procentul este de aproximativ 36%. De asemenea, aproape jumătate dintre cumpărătorii bucureșteni apelează la brokerii de credite înainte de a-și începe efectiv căutările.
Brașovul ocupă locul al treilea în clasament, cu o valoare medie a creditelor ipotecare de 68.641 de euro și o rată lunară de 403 euro. În ultimul an, prețul mediu pe metru pătrat a crescut cu 18%, ajungând aproape de pragul de 2.000 euro/mp. Peste 40% dintre brașoveni solicită asistența unui broker încă din faza incipientă a căutării locuinței, în timp ce doar 3% amână apelul la consultanță până când găsesc o proprietate și fac o ofertă. Brașovul a înregistrat una dintre cele mai accelerate creșteri de prețuri, fiind devansat doar de Iași.
În județul Timiș, valoarea medie a creditului ipotecar se ridică la 67.597 de euro, iar rata lunară este de 397 de euro. Timișoara, capitala județului, este orașul cu cele mai mici prețuri medii pe metru pătrat dintre principalele centre regionale ale țării, ajungând la 1.659 euro/mp. Aici, aproximativ 43% dintre cumpărători solicită consultanță încă din etapa de prospectare a pieței, iar o parte dintre aceștia preferă să înceapă întâi vizionările înainte de a se interesa de opțiunile de finanțare.
Constanța se află la polul opus față de Cluj și București, atât în ceea ce privește valoarea medie a creditului ipotecar, cât și prețurile locuințelor. În acest județ, creditul mediu accesat este de 66.265 de euro, iar rata lunară este de 388 de euro.
Aproape 51% dintre constănțeni solicită asistență financiară încă din faza inițială de prospectare, dorind să-și stabilească bugetul înainte de a începe efectiv căutarea. La Constanța, locuințele s-au scumpit cu doar 9% în ultimul an, atingând un preț de 1.700 euro/mp.
Iașiul se evidențiază prin creșterea accelerată a prețurilor imobiliare, de 20% în ultimul an, prețul mediu pe metru pătrat fiind similar cu cel din Constanța, la 1.700 euro/mp. Valoarea medie a creditului accesat este de 68.539 de euro, cu o rată lunară de 402 euro. Aproximativ 40% dintre ieșeni apelează la brokerii de credite încă din faza de prospectare, iar 71% dintre aceștia sunt bărbați, procentul femeilor fiind mai scăzut comparativ cu alte regiuni din țară.
Tear-ar mai putea interesa și: Sprijin pentru încălzirea locuințelor. Ciolacu anunță ajutoare de 15.000 lei per familie