Nicoleta Radu a vorbit despre eforturile făcute pentru a populariza necesitatea asigurării obligatorii a locuințelor, primul pas fiind un spot realizat în colaborare cu IGSU și Asociația Municipiilor din România (AMR).
De asemenea, Nicoleta Radu a precizat că a umblat prin toată țara pentru protocoale de colaborare cu multe municipii, reședințe de județ și orașe mai mici.
Se cunoaște că încă din anul 2010 exista un spațiu dedicat exclusiv primăriilor cu acces printr-o parolă și că instituția poate oferi această parolă, doar când o autoritate o solicită.
Astfel că din data de 11 noiembrie 2023 va intra în vigoare o nouă lege conform căreia se verifică polița de asigurare atunci când locuința este înregistrată în Cartea Funciară.
La conferința mai sus amintită au participat majoritatea ministerelor, printre care Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, cei de la MAE, precum și Ministerul de Finanțe dar și IGSU (Inspectoratul General pentru Situații de Urgență), ASF (Autoritatea de Supraveghere Finaciară), UNSAR (Uniunea Națională a Societății de Asigurare și Reasigurare din România), Asociația Orașelor din România și Asociația Comunelor din România.
S-a ajuns la concluzia că proprietarii vor plăti mai mult pentru PAID, conform unei legi prin care asigurarea locuinței va fi obligatorie.
Cei care nu fac această asigurare vor primi sancțiuni aspre.
Astfel, proprietarii va trebui să asigure împotriva dezastrelor naturale toate construcțiile care au destinația de locuințe din mediul urban sau rural.
Proiectul de lege care prevede majorarea contribuției a primit votul decisiv în Camera Deputaților, iar dacă legea va fi promulgată de Klaus Iohannis, se pare că proprietarii vor plăti cu 30% mai mult pentru polițele PAID.