Fata de semestrul al doilea al anului 2008, cand au fost tranzactionate 600 de locuinte, scaderea vanzarilor a fost de 15%, se arata in raport.
In primul semestru din 2008 in Bucuresti au fost vandute 3.000 de locuinte noi.
„Scaderea vanzarilor ar fi fost si mai mare fara aportul a catorva proiecte care, chiar si in aceasta perioada dificila, au reusit sa inregistreze vanzari record – o medie de 10 unitati pe luna – practicand politici de pret si modalitati de plata atractive”, sustin autorii studiului.
Stocul de apartamente noi a ajuns la 6.700 unitati la finalul lunii iunie 2009, in crestere cu 42% fata de nivelul inregistrat la finalul anului 2008. Pana la sfarsitul anului vor mai fi livrate, potrivit Colliers, 6.200 de unitati.
„Asadar, piata rezidentiala a fost afectata de criza economica intr-un moment in care dezvoltatorii urmau sa culeaga roadele de pe urma numarului record de proiecte incepute in 2006 si 2007.
Efectele crizei s-au resimtit in oferta de proiecte rezidentiale incepand cu a doua jumatate a anului 2008, cand 12 dintre proiectele lansate in timpul acelui an au fost amanate in mod oficial. Primul semestru al anului 2009 a continuat aceasta tendinta, insa intr-un ritm mai scazut, doar doua proiecte fiind amanate in aceasta perioada”, se arata in raportul firmei de consultanta imobiliara.
In consecinta, pe piata au mai ramas 37 de proiecte, cu un total de 14.500 de apartamente. Dintre acestea, 7.600 de unitati – 6.600 in faza de proiect si 1.000 finalizate – sunt inca disponibile pentru vanzare.
„Daca insa luam in considerare si un numar de aproximativ 3.500 de apartamente care au fost vandute catre investitori si sunt oferite pe piata pentru revanzare, oferta disponibila de apartamente noi pe piata din Bucuresti ajunge la 11.100 de unitati”, sustin autorii studiului.
O alta schimbare notabila remarcata de analistii Colliers in 2009 a fost cresterea stocului de apartamente livrate si nevandute, in conditiile in care 15% din stocul total de unitati noi este inca disponibil la vanzare.
„Aceasta situatie marcheaza trecerea la o noua etapa a pietei rezidentiale, in care numarul si diversitatea ofertei existente vor determina o reducere drastica a vanzarilor de apartamente in stadiul de proiect”, se mentioneaza in raport.
In ceea ce priveste preturile, in raport se arata ca acestea au scazut cu 12% fata de sfarsitul anului trecut, ajungand la o medie de 1.415 euro pe metru patrat construit sau 1.685 euro, TVA inclus.
Reducerile de pret au variat intre 4% si 32% si s-au manifestat mai pronuntat in al doilea trimestru al anului, ca o reactie la lipsa tranzactiilor din primul trimestru.
„Aceste preturi reflecta cotatiile oficiale, insa pretul real de vanzare se poate reduce cu pana la 15%, deoarece dezvoltatorii sunt acum mai dispusi sa negocieze”, se precizeaza in raport.
Pentru finalul anului 2009, consultantii imobiliari nu anticipeaza nicio lansare sau amanare de proiect, dar o usoara crestere a vanzarilor in urma scaderii preturilor si a lansarii programului Prima Casa.
„Odata inceput, programul Prima Casa va contribui la cresterea volumului de tranzactii, fie direct prin conditiile favorabile de finantare, fie indirect prin vanzarea locuintelor vechi si implicit crearea unei posibile cereri pentru apartamente noi”, se arata in studiu.
„Estimam ca impactul direct al acestui program asupra apartamentelor noi din Bucuresti va fi limitat, deoarece preturile unitatilor noi sunt in general mai ridicate decat valoarea maxima garantata de catre guvern”, apreciaza analistii Colliers.