- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Real Estate

Oprea: Proiectele de locuinte dezvoltate cu MDRT vor acoperi aproape integral necesarul MapN

18 Mar, 16:55 • Redactia DailyBusiness
Ministrul Apararii Nationale, Gabriel Oprea, a declarat vineri, intr-o conferinta de presa, ca proiectele privind constructia de locuinte derulate in parteneriat cu Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului (MDRT) vor acoperi 9.500 de unitati din necesarul armatei, de 10.000 de locuinte.
Oprea: Proiectele de locuinte dezvoltate cu MDRT vor acoperi aproape integral necesarul MapN

„Pana acum am semnat cu MDRT constructia de locuinte in 16 judete, pe terenuri care cumuleaza 430 hectare si care au apartinut armatei. MApN a primit din aceste proiecte un numar de 7.000 de locuinte”, a spus Oprea.

„Cel mai nou astfel de proiect presupune constructia a peste 10.000 de locuinte in cartierul Ghencea din Bucuresti, in parteneriat cu Agentia Nationala pentru Locuinte si Primaria Sectorului 5. Dintre acestea, armata va primi peste 2.500 de unitati locative. „Cu aceastea, armata va primi in total 9.500 de locuinte, dintr-un necesar de 10.000”, a afirmat Oprea, citat de Mediafax.

El a spus ca proiectul dezvoltat in Cartierul Ghencea va fi cel mai mare cartier construit in ultimii 20 de ani in Romania.

Din cele peste 10.000 de unitati locative, alaturi de armata, care va primi 25%, pentru Ministerul Administratiei si Internelor vor fi alocate 10% din numarul unitatilor, pentru SRI 5%, pentru SIE, SPP si STS cate 1,5%, pentru Administratia Nationala a Penitenciarelor, de asemenea, 1,5%, iar pentru Ministerul Justitiei si Parchetul General cate 2%.

Din totalul suprafetei de 101 hectare, locuintele se vor desfasura pe o suprafata de 66,6%, parcurile vor avea o pondere de 15,5%, bazele sportive 8,1% si infrastructura sociala 1,4%.

„Astazi suntem in ziua in care un milion de metri patrati de teren trec de la MApN catre Primaria Sectorului 5 pentru a fi pus la dispozitia unui mare proiect. Ne bazam, pentru acest proiect, pe parteneriat public-privat”, a declarat ministrul Dezvoltarii Regionale si Turismului, Elena Udrea, prezenta la inaugurarea proiectului, alaturi de Gabriel Oprea si de primarul Sectorului 5, Marian Vanghelie.

Ea a adaugat ca proiectul din Ghencea va fi primul eco-cartier care se va construi in Romania si va fi bazat pe principiul energiei regenerabile.

„Domnul primar e un primar norocos. Sa fii primar in Bucuresti, iar autoritatea pe care o conduci sa detina un teren de 100 de hectare (inseamna ca, n.r.) esti un primar norocos”, a afirmat Udrea.

Ea a spus ca pe terenul respectiv va fi construit un parc sportiv si poate o sala polivalenta.

„Costurile acestui proiect le vom sti cand vom avea proiectul in sine, iar lucrarile vor fi demarate cand vom avea finantarea. Daca domnul primar va reusi sa aduca finantare din America este foarte bine. Probabil ca vorbim de finalizarea lucrarilor in cativa ani. Procedura de concurs pentru desemnarea constructorului va fi una publica si in functie de ce va contine proiectul castigator vom sti care sunt costurile”, a spus Udrea.

Ea a aratat ca se pot construi locuinte ANL din fonduri private, iar sumele sa fie recuperate de catre investitori prin utilizarea lor catre cei care au dreptul prin lege sa locuiasca in respectivele cladiri, iar dupa 20-25 de ani de utilizare imobilele sa intre in proprietatea statului.
Astfel, si sala polivalenta ar putea fi construita din fonduri private, iar investitorii sa recupereze ulterior banii prin administrarea constructiei.

„Nu cred ca anul acesta vom incepe sa construim locuintele, pentru ca mai intai terenul va trebui sa inceapa sa fie echipat cu utilitati, trebuie sa trecem peste etapa concursului, a aprobarii planului de urbanism, deci probabil ca locuintele vor fi incepute undeva anul viitor”, crede Udrea.

In schimb, primarul Vanghelie este mai optimist si crede ca locuintele pot fi inaugurate in doi ani.

„Eu sunt putin mai increzator si cred ca acest cartier poate fi terminat in maxim doi ani de zile, incepand de astazi, pentru ca potrivit calculului specialistilor, din momentul in care se baga lopata, intr-un an de zile maxim, daca discutam de oameni competenti, se poate finaliza”, a spus el.

Vanghelie a explicat ca a luat in calcul un an pentru „toate problemele” si inca un an pentru construirea de locuinte.

Urmărește Daily Business pe Google News