„In Romania dureaza 6-9 luni sa facem hartii si 3-4 luni sa construim”, a spus Aurel Lungu, administratorul companiei Noble House, parte din firma House Factory, care detine franciza pentru un sistem de case prefabricate in Romania.
Casele prefabricate ale companiei se bazeaza pe un sistem care foloseste un numar minim de componente modulare, construite in principal din profile usoare de otel galvanizat.
Desi constructia unui complex rezidential in acest sistem nu dureaza mai mult de jumatate de an, compania a avut probleme cu inceperea lucrarilor de constructie ca urmare a eliberarii cu intarziere a avizelor de constructie.
„Pentru orice constructor, timpul zero in realizarea unui proiect este obtinerea autorizatiei de constructie. Dupa acest moment urmeaza turnarea fundatiei, care ocupa timp pentru ca trebuie sa astepti sa se intareasca. Apoi, prin sistemul modular construiesti o casa in 3 saptamani si inmultesti acest timp cu numarul de case”, a spus Ruxandra Krisan, directorul de comunicare al grupului de firme Conex, care dezvolta proiecte rezidentiale din prefabricate in mai multe orase din tara, inclusiv in Bucuresti.
„Eliberarea autorizatiilor de constructie poate dura mai mult sau mai putin, in functie de de autoritatile din fiecare zona sau oras in care construiesti. Spre exemplu, in Iasi, unde avem sediul central, eliberarea autorizatiilor de constructie dureaza 6 luni”, a adaugat Krisan.
In general, raportul intre timpul de asteptare a autorizatiei de constructie si derularea lucrarilor este mai mare in cazul proiectelor construite in sistem modular fata de cel al proiectelor construite in sistem clasic, insa de multe ori apar situatii in care eliberarea avizelor este atat de indelungata incat depaseste si perioada de constructie a unui proiect in stil clasic.
Un exemplu de acest gen este situatia companiei hoteliere Continental, care, conform directorului Radu Enache, asteapta de 14 luni autorizatia de constructie a unui hotel in Timisoara si inca nu a primit-o. Constructia hotelului ar urma sa se deruleze pe parcursul a 12-18 luni.
De asemenea, in cazul autorizatiei pentru renovarea hotelului Continental din Capitala, compania a asteptat 2 ani avizele pentru o lucrare care va fi finalizata intr-un an.
Noble House are mai multe proiecte, insa reprezentantii companiei spun ca toate au avut parte de intarzieri ale debutului lucrarilor de constructie ca urmare a problemelor legate de obtinerea avizelor.
„Intotdeauna ne-am anuntat clientii cand am avut probleme in obtinerea autorizatiilor”, a precizat Lungu, adaugand ca intotdeauna vor fi insa si oameni care nu doresc sa inteleaga ca aceste chestiuni nu depind de dezvoltator, ci de problemele birocratice care inconjoara un astfel de proiect.