- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Real Estate

Pareri impartite in privinta traiectoriei preturilor apartamentelor vechi din Capitala

30 Jul, 00:01 • cristina.mihai
Programul Prima Casa a miscat preturile apartamentelor vechi, in sus pentru proprietatile cu preturi sub 60.000 euro, dar si in jos, pentru cele mai scumpe. In ceea ce priveste evolutia viitoare a preturilor, parerile sunt impartite, unii reprezentanti ai pietei considerand ca, dupa o usoara crestere, vor urma din nou scaderi, iar altii mizand pe mentinerea trendului ascendent.
Pareri impartite in privinta traiectoriei preturilor apartamentelor vechi din Capitala

Potrivit unui raport al AnunturiParticulari.ro, realizat pentru prima jumatate a lunii curente, atat pretul mediu solicitat de proprietari pentru apartamentele de 2 camere, cat si cel al apartamentelor de 3 camere au crescut usor dupa demararea programului, cu 2%, respectiv 5%. Pretul mediu pentru 2 camere in Bucuresti este 71.000 euro, iar pentru 3 camere de 100.000 euro, potrivit AnunturiParticulari.ro.

Valentin Enescu, directorul portalului casefaraintermediari.ro, un serviciu de tranzactii imobiliare direct de la proprietari, spune ca apartamentele de doua camere s-au scumpit chiar mai mult dupa lansarea „Prima Casa”, cu 13-15%. „Astfel, un apartament la mai putin de 60.000 de euro se va gasi foarte rar. In ultima luna, diferentele intre garsoniere si apartamente de doua camere sunt sesizabile pe plaja 5-7.000 de euro, insa tranzactiile sunt nesemnificative”, a spus acesta.

Reprezentantii agentiei imobiliare Hoffman International au declarat ca nu au sesizat cresteri de pret in ultima perioada in randul proprietatilor pe care le reprezinta, „dar ca informatiile privind cresterile de pret din ultima perioada, unele chiar de 10%, vor determina cu siguranta o crestere in urmatoarele saptamani”.

Cresterile de preturi generate de lansarea programului s-ar putea tempera curand

O buna parte dintre specialistii chestionati de DailyBusiness.ro considera ca scumpirea locuintelor, ca urmare a demararii programului Prima Casa, a fost artificiala, asa incat preturile ar putea reintra rapid, in rastimp de doar cateva luni, pe trend descendent.

„Preturile la apartamentele de 2 camere respectiv garsoniere se vor diminua intr-un interval de 2 – 3 luni, programul neavand succesul scontat initial”, considera Enescu. Opinia este impartasita si de reprezentantii site-ului imobiliare.ro. Ei cred ca piata este in continuare in cautarea unui echilibru. „Pe termen mediu, credem ca preturile la apartamente, inclusiv cele cu doua camere, vor continua sa scada. Cel mai probabil, din toamna vom asista la noi scaderi si pe aceasta categorie”, considera acestia, ultima monitorizare a site-ului indicand o scadere a preturilor apartamentelor de 3 camere din Capitala, dar si din marile orase din tara.

La randul lor, reprezentantii AnunturiParticulari.ro cred ca scumpirea din ultimul timp a caselor are un caracter temporar, iar preturile vor continua sa scada pana la un nivel care sa reflecte „valoarea reala a proprietatii si puterea reala de cumparare”.

Reprezentantii portalului MagazinulDeCase.ro considera ca, data fiind oferta redusa de pe segmentul de apartamente de 2 camere, este posibil sa nu asistam la o diminuare a preturilor la acest tip de apartamente, iar acestea si-ar putea pastra majorarile de pret inregistrate in urma lansarii programului Prima Casa.

In randul celor chestionati de DailyBusiness.ro exista si opinii potrivit carora, dincolo de miscarile preturi generate de programul Prima Casa, am putea asista, catre finalul anului, la o usoara crestere a preturilor. „Datorita contextului international si a semnelor de revenire a pietei imobiliare in Europa, am putea asista si pe piata autohtona la o usoara revenire a preturilor, pentru toate tipurile de proprietati, pana la sfarsitul anului”, considera Enescu.

Si Catalin Grigore, directorul agentiei imobiliare Premier, care activeaza in zona de sud a Capitalei, crede ca preturile la locuinte vor urma un trend ascendent, desi argumentele sale difera de cele ale lui Valentin Enescu. „Atata timp cat pe piata exista miscare, preturile la locuinte vor urma un trend acendent”, crede acesta.

Preturile se ajusteaza pentru Prima Casa

In ultimul timp, atat dezvoltatorii, cat si proprietarii de locuinte, incearca sa isi adapteze oferta proprie, asa incat aceasta sa se inscrie in cerintele programului Prima Casa.

„Se poate observa o schimbare a strategiei dezvoltatorilor imobiliari in abordarea proiectelor rezidentiale si modelarea acestora dupa nevoile pietei actuale. Exista proiecte ce continua sa functioneze, pe zona garsoniere si apartamente de doua camere, la preturi reduse, care inregistreaza tranzactii vizibil crescute, rata de ocupare fiind de aproximativ 90%”, a spus Enescu.

Catalin Grigore de la agentia imobiliara Premier, a adaugat ca sunt dezvoltatori care „inventeaza” noi concepte de locuinte in aceasta perioada, cum ar fi garsoniera dubla, apartamente cu 2 camere, dar cu suprafete situate intre cele ale unei garsoniere si cele ale unui apartament de 2 camere.

Nu doar dezvoltatorii incearca sa isi plieze oferta pe cerintele programului Prima Casa, ci si proprietarii de locuinte vechi. „Asistam la o tendinta de aliniere a preturilor la apartamentele cu doua si trei camere, in apropierea valorii de 60.000 de euro, in jurul careia se centreaza programul Prima Casa. Acest fenomen se explica prin faptul ca toata lumea isi pune sperante in acest program si incearca sa vanda. Proprietarii apartamentelor cu trei camere isi ajusteaza preturile in jos, in vreme ce cei care detin apartamente cu doua camere tin de pret sau chiar il cresc usor”, au spus reprezentantii Imobiliare.ro.

Catalin Grigore a mentionat ca „exista o crestere a interesului pentru achizitia de locuinte prin acest program, atat pentru locuinte vechi, cat si pentru unitati noi”. Acesta a adaugat ca ponderile clientilor care aleg proprietati vechi si a celor care prefera locuinte noi sunt egale.

„Pe clienti nu ii intereseaza daca este vorba de constructie veche sau noua, principalul criteriu este pretul si amplasarea, asa ca daca gasesc un apartament vechi amplasat intr-o zona buna il vor achizitiona, chiar daca nu e nou”, a mai spus Grigore.

Reprezentantii agentiei imobiliare Hoffman International au declarat insa ca, in ciuda interesului crescut de a vinde manifestat de proprietari, nu au intermediat nicio tranzactie prin programul Prima Casa.

Enescu de la casefaraintermediari.ro a mentionat la randul sau ca, desi Programul „Prima Casa” a dus la cresterea traficului pe portal, pe zona de cautari proprietati cu valoare cuprinsa intre 30.000 si 60.000 euro, tranzactiile finalizate au fost „departe de ceea ce se doreste cu acest program”.

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Un alt oraș italian iubit de români ia măsuri radicale pentru a limita turismul în masă!
Un alt oraș italian iubit de români ia măsuri radicale pentru a limita turismul în masă!
Când se împodobește, de fapt, bradul de Crăciun. Tot mai puțini români mai țin cont de ce spune tradiția creștină
Când se împodobește, de fapt, bradul de Crăciun. Tot mai puțini români mai țin cont de ce spune ...
Substanța rară creată de om care valorează mai mult de 62 de trilioane de dolari. Un gram din ea costă fabulos de mult!
Substanța rară creată de om care valorează mai mult de 62 de trilioane de dolari. Un gram din ea ...
Marea Piramidă din Giza nu are câte laturi se credea. Iluzia optică a bulversat mulți oameni
Marea Piramidă din Giza nu are câte laturi se credea. Iluzia optică a bulversat mulți oameni
Restaurantul din Europa unde nu există niciun chelner. Mâncarea vine pe un trenuleț electric, ce se întinde pe o șină de 600 de metri
Restaurantul din Europa unde nu există niciun chelner. Mâncarea vine pe un trenuleț electric, ce se ...
Prețurile explodează, iar România riscă să devină o țară de chiriași!
Prețurile explodează, iar România riscă să devină o țară de chiriași!
Ordin UE: Devine interzis în România! Măsura se aplică în toate statele membre
Ordin UE: Devine interzis în România! Măsura se aplică în toate statele membre
Doliu imens în muzica românească. Gabriel Cotabiță s-a stins din viață
Doliu imens în muzica românească. Gabriel Cotabiță s-a stins din viață
Noua taxă pentru proprietarii de mașini va intra în vigoare pe 1 ianuarie 2025
Noua taxă pentru proprietarii de mașini va intra în vigoare pe 1 ianuarie 2025
Schengen cu jumătate de măsură? România și Bulgaria, controale la granițele terestre încă 6 luni după aderare!
Schengen cu jumătate de măsură? România și Bulgaria, controale la granițele terestre încă 6 luni ...
A crescut din nou prețul motorinei! Diferența față de benzină atinge noi recorduri!
A crescut din nou prețul motorinei! Diferența față de benzină atinge noi recorduri!
Românii cu carduri și conturi bancare sunt în vizor! Băncile, obligate să aplice noile reguli la nivel național!
Românii cu carduri și conturi bancare sunt în vizor! Băncile, obligate să aplice noile reguli la ...
Autostrada Unirii face un pas uriaș. Exproprieri pentru podul peste Prut de la Ungheni!
Autostrada Unirii face un pas uriaș. Exproprieri pentru podul peste Prut de la Ungheni!
Concedieri masive înainte de sărbători! Două companii mari din România dau afară sute de angajați!
Concedieri masive înainte de sărbători! Două companii mari din România dau afară sute de angajați!
Românii, în vizorul legii. Amenzi de până la 1.000 de lei, începând cu 24 noiembrie!
Românii, în vizorul legii. Amenzi de până la 1.000 de lei, începând cu 24 noiembrie!
Ungaria dă o lovitură României. Vecinii de la nord-vest ne depășesc în 2024 la un capitol în care credeam că suntem invincibili
Ungaria dă o lovitură României. Vecinii de la nord-vest ne depășesc în 2024 la un capitol în care ...
Criza ciocolatei în România. Piața de 600 de milioane de euro luptă cu o producție internă de doar 50-60 de milioane!
Criza ciocolatei în România. Piața de 600 de milioane de euro luptă cu o producție internă de doar ...
Cataloage electronice. Antreprenorul ieșean care câștigă milioane din inovații digitale pentru educație
Cataloage electronice. Antreprenorul ieșean care câștigă milioane din inovații digitale pentru educație