„In general, locuintele de lux sunt amplasate in proportie de 80% in zonele centrale si nordice ale Bucurestiului, au suprafete construite cuprinse intre 130 metri patrati si 1.000 metri patrati si dispun de un teren de la 200 metri patrati la 2.000 metri patrati (in cazul vilelor – n.r.)”, a declarat Catalin Cristea, senior broker in departamentul rezidential al Eurohouse.
Pentru a putea fi numit locuinta de lux, un apartament trebuie sa aiba o priveliste deosebita, spatii locuibile generoase, partitionari inteligente cu living cu iesire direct pe terasa, dining, bucatarii in open space, trei dormitoare cu bai proprii si terase. Pe de alta parte, locurile de parcare subterane, cel putin 2 per apartament, facilitati ca piscina sau sala de fitness si finisaje de calitate superioara, sunt obligatorii pentru definirea acestui segment de lux, a explicat reprezentantul Eurohouse.
Sectorul 1 al Bucurestiului este cel mai prolific pe piata inchirierilor de lux.
„Pentru sectorul 1 al Capitalei, piata inchirierii apartamentelor de lux poate fi estimata in jurul valorii de 600.000 – 800.000 euro pe anul trecut”, a spus Liliana Vasile, directorul departamentului de inchirieri rezidentiale al Regatta.
Potrivit reprezentantului Eurohouse, in prima parte a anului 2006 s-a inregistrat o scadere a cererii pentru inchirierea locuintelor de lux de circa 30-45%, urmata in semestrul al doilea de o crestere cu 10-15%, dupa care la finalul anului cererea a echilibrat oferta.
Cererea in zona de nord va scadea cu pana la 10% in 2007
„Pentru primul trimestru al acestui an se constata in special pentru zona de nord a Capitalei, Baneasa, Pipera, Iancu Nicolae, o scadere usoara a cererii pentru inchiriere, de aproximativ 5%”, a spus reprezentantul Eurohouse. „In conditiile in care au fost terminate o serie de proiecte care au adus pe piata un suplus de unitati destinate acestui segment imobiliar, estimam ca aceasta valoare se va mari pe parcursul anului pana la 10%”.
„Aproximativ 50 de apartamente de lux au fost contractate in primul trimestru prin agentia noastra. Lunile ianuarie si martie ale acestui an au fost cele mai active, iar in februarie piata a fost mai lenta”, a declarat Liane Werbosheck, manager al departamentului rezidential al Eurisko, adaugand ca valoric aceste contracte se situeaza in jurul a cateva zeci de mii de euro.
Inchirierile pe segmentul rezidential de lux au evoluat pozitiv in comparatie cu primul trimestru al 2006, cererile crescand cu 50%, spune si Liliana Vasile directorul departamentului de inchirieri rezidentiale al Regatta, adaugand ca in ceea ce priveste evolutia pietei anul acesta cererile vor fi in crestere pentru oferte intre 2.000-3.500 euro pe luna si in scadere la bugetele mari de peste 4.000 euro pe luna.
Piata inchirierilor de lux la nivelul Bucurestiului va creste cu 20% in volum si 5% in valoare, anul acesta, au declarat reprezentantii agentiei imobiliare Euroest.
Pentru zonele centrale si ultracentrale precum Kisseleff, Aviatorilor, Primaverii, Romana, chiriiile vor inregistra cresteri de aproximativ 30% pe parcursul acestui an datorita lipsei de oferte disponibile si a loturilor de teren pe care s-ar putea construi locuinte noi, a completat Cristea de la Eurohouse.
Valoarea locuintelor de lux inchiriate prin intermediul agentiei Esop in 2006 a ajuns la 80.000-90.000 euro, au declarat reprezentantii agentiei, estimand ca valoarea inchirierilor de lux in primul trimestru al acestui an este cuprinsa intre 100.000-150.000 de euro.
Pentru vilele de lux, situate in zone rezidentiale ca Baneasa, Iancu Nicolae, Kisselef, Primaverii, Aviatorilor, facilitatile oferite se incadreaza in cerinte precum „curte si gradina amenajata, barbecue, piscina in aer liber, locuri de parcare subterane, spatii de depozitare, sala de fitness, a adaugat Cristea.
Chiriile pentru vilele de lux in zonele centrale si ultracentrale se situeaza intre 10.000 si 25.000 de euro pe luna
In zona de nord, apartamentele cu 1-3 dormitoare au preturi de inchiriere cuprinse intre 1.000-4.000 de euro pe luna, in zona centrala, intre 600-2.800 de euro pe luna, iar in zona Unirii se ajunge la 400-2.000 de euro pe luna, conform Eurohouse.
In aceleasi zone, dar pentru vile, preturile sint: 4.500-10.000 de euro pe luna pentru zona de nord, 10.000-25.000 de euro pe luna pentru zone centrale ale Capitalei si 1.800-6.000 de euro pe luna pentru zona Unirii.
Chiriile pentru apartamentele de lux sunt cuprinse intre 2.000-7.000 euro in zona Primaverii, Dorobanti, Nordului.
Penthouse-urile au continuat sa se bucure de interesul chiriasilor, cu suprafete medii de aproximativ 250 metri patrati, terase deosebit de generoase si vedere panoramica. Chiriile penthouse-urilor s-au situat, in 2006, intre 5.000 si 10.000 de euro.
Persoanele care se muta in locuinte de lux castiga, in general, intre 2.000 si 4.000 euro pe luna. Acest segment este reprezentat de directorii de compani, personalul ambasadelor, manageri de firme straine, rezidenti straini, oameni de afaceri, directorii de companii multinationale.
Cele mai cautate locuinte de lux au continuat sa fie spatiile cu 2-3 dormitoare, iar clientii predominanti pe acest segment sunt angajati in diverse companii multinationale predominant, dar si cei din diverse institutii si misiuni diplomatice, au declarat reprezentantii Esop.
Un criteriu determinant in alegerea locuintei a continuat sa ramana apropierea de anumite institutii de invatamant, cum ar fi Scoala Americana (aflata in zona Pipera), Scoala britanica (aflata in Herastrau) sau franceza (situate in zona Romana).
Complexurile imobiliare atrag din ce in ce mai multi chiriasi
„Pe termen lung, complexurile – fie ele de imobile cu apartamente, fie ansambluri de vile, par a atrage din ce in ce mai mult chiriasii, in conditiile oferirii unor servicii aditionale. Totusi, apropierea de centru si situarea in anumite zone rezidentiale traditionale va mentine o buna profitabilitate si pentru dezvoltarile de mai mica anvergura, insa situate in zone deosebite”, a declarat Andreea Andrei, PR & Marketing Coordinator al Esop.
In general, cele mai cautate ansambluri sunt cele din Baneasa: Ibiza, Baneasa Residential Park, a completat Andrei.
Spatiile noi livrate in 2006 au urmat tot axa Soseaua Nordului (cele mai bune spatii fiind considerate cele pozitionate la stada principala, cu vedere catre Parcul Herastrau), Primaverii (aici fiind dezvoltate in special immobile exclusiviste ca arhitectura si design interior, dar si ca pret), Aviatorilor, Dorobanti, Floreasca, Kiseleff.
Noile locuinte pun accentul pe existenta dressing-urilor, a camerelor spatioase si luminoase, cu finisaje deosebite in special in zona bailor si a bucatariei; existenta spatiilor de depozitare este de asemenea considerata un avantaj deosebit.
Inchirierile din cadrul complexurilor rezidentiale au loc de obicei ca urmare a investitiilor efectuate de cumparatori. Persoanele care cumpara un apartament intr-un ansamblu rezidential o fac ori pentru uzul personal, ori pentru a-l oferi spre inchiriere, au mai spus reprezentantii Esop.