Spre deosebire de Bucuresti, care pare a se baza pe segmentele imobiliare de birouri si rezidential, tranzactiile imobiliare din tara se concentreaza pe segmentul retail, potrivit Eurisko. Consultantii imobiliari mai spun ca, in general, investitorii in spatii comerciale isi concentreaza activitatiile in localitati cu cel putin 100.000 de locuitori si par a prefera orase ca Timisoara, Brasov, Sibiu si Constanta.
„Tendinta companiilor internationale de retail si chiar a unor puternici investitori locali este de a-si face intrarea pe piata, atacand provincia. Totodata, dezvoltarea rapida a retelelor comerciale reprezinta, de altfel, un factor de mare influenta asupra celorlalte segmente de piata si chiar asupra dezvoltarii economice locale”, afirma Luiza Moraru, partener Eurisko.
Conform statisticilor oficiale, regiunea Nord-Est are un nivel scazut de trai si a atras un volum mic de investitii straine. Comparativ cu restul tarii, in aceasta regiune exista cel mai mic numar de companii mici si mijlocii, iar infrastructura rutiera si legaturile aeriene sunt deficitare. Lucrarile civile insuficiente si defrisarile masive au ca efect inundatii si alunecari de teren care sporesc gradul de risc pentru investitii.
Analiza Eurisko mai arata ca anul trecut valoarea dezvoltarilor de spatii comericale si a volumului de investitii a depasit 500 milioane euro. Aceasta suma reprezinta aproape jumatate din intreaga valoare a investitiilor de gen din Romania realizate pana in prezent. In restul teritoriului, piata de investitii pentru spatiile comerciale continua sa creasca exponential si se estimeaza ca trendul ascendent se va mentine si pe parcursul acestui an.
Eurisko Consulting a fost fondata in 1997 la Bucuresti si are in prezent circa 100 de consultanti la nivel national.