- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Real Estate

Pericol imens pentru proprietari! Românii care riscă să își piardă apartamentele. Ce reguli ignoră mulți

25 Oct, 22:32 • Bugiu ⁠Ana Maria
Tot mai mulți români riscă să-și piardă apartamentele din cauza datoriilor mari la întreținere, avertizează administratorii. Dacă întârzie peste 31 de zile la plată, proprietarii riscă poprirea conturilor și chiar executarea silită.
Pericol imens pentru proprietari! Românii care riscă să își piardă apartamentele. Ce reguli ignoră mulți

Tot mai mulți români riscă să-și piardă apartamentele din cauza datoriilor acumulate la întreținere, avertizează administratorii de asociații de locatari, potrivit bugetul.ro.

Dacă proprietarii întârzie mai mult de 31 de zile la plata cheltuielilor de bloc, pot acumula penalități semnificative, care în cele din urmă duc la poprirea conturilor și, în cazuri extreme, la executare silită. Acest scenariu devine realitate pentru tot mai mulți oameni, fie din lipsa resurselor financiare, fie pentru că aceștia nu locuiesc la adresă și uită să plătească.

Te-ar mai putea interesa și: Ce rate plătesc românii la apartamente. Clujenii iau cele mai mari credite

foto: apartamente

Pericol imens pentru proprietari! Românii care riscă să își piardă apartamentele. Ce reguli ignoră mulți

Totodată, asociațiile de proprietari atrag atenția asupra importanței declarării corecte a numărului de persoane care locuiesc în apartament. Numărul acestora influențează suma de plată lunară prin cota parte de proprietate. În cazul în care locatarii nu declară corect numărul de persoane, iar vecinii raportează această situație, asociația sau chiar poliția pot verifica și aplica sancțiuni. Camerele de supraveghere din clădire pot, de asemenea, fi folosite drept dovadă în acest context.

În plus, deși contribuțiile la fondul de reparații pot părea mari pentru unii, ele sunt esențiale pentru mentenanța clădirii, asigurând reparațiile necesare în caz de deteriorare a acoperișului, scărilor, fațadei sau instalațiilor comune. Pentru fiecare plată la fondul de reparații, administratorul eliberează chitanță separată, asigurând astfel transparența gestionării acestor fonduri.

„Proprietarii membri ai asociaţiei de proprietari au obligaţia să aprobe un fond de reparaţii anual, necesar pentru repararea şi îmbunătăţirea proprietăţii comune.

Comitetul executiv fundamentează şi prezintă adunării generale suma anuală necesară pentru constituirea sau completarea fondului de reparaţii, care se alimentează în avans, în tranşe lunare egale, prevăzute în lista de plată a cheltuielilor asociaţiei de proprietari.

Fondul de reparaţii este utilizat numai pentru consolidarea condominiului, reabilitarea termică, creşterea calităţii ambiental- arhitecturale a construcţiilor, precum şi pentru repararea şi îmbunătăţirea proprietăţii comune”, se arată în lege.

Te-ar mai putea interesa și: 300.000 de euro pentru două camere și o debara! Cum arată apartamentul vintage din Cluj care a creat explozii în online?