„Investitia intr-o casa de vacanta poate fi recuperata intr-un interval de 5 -7ani, in conditiile in care rata anuala de crestere se situeaza undeva la 20-25%, fara sa includem terenul aferent, care inregistreaza in plus o crestere de 30-40%”, a precizat Oana Taraze.
Peste 65% din cererile pentru locuinte de vacanta vin din partea investiorilor privati din strainatate, cu venituri cuprinse intre 4.000 si 6.000 de euro, si se axeaza in proportie de 72% pe achizitionarea de unitati locative pe valea Prohovei, in zone rezidentiale de lux precum Sinaia, Busteni, Azuga, Breaza, Cornu.
Proprietarul isi poate amortiza investitia prin inchirierea imobilului in perioadele cand nu il locuieste el insusi. Din acest punct de vedere, cele mai avantajoase sunt zonele montane cunoscute si frecventate de turisti, unde spatiul poate fi inchiriat 8-9 luni pe an, a explicat Oana Taraze. In zona litorala, perioada se reduce la 3-4 luni.
„Daca pe Valea Prahovei, developerii pe segmentul rezidential lanseaza in general mici cartiere de vile, de 8 pana la 12 unitati, pe litoral, constructorii s-au orientat in ultimul timp catre segmentul blocurilor cu apartamente”, a precizat Oana Taraze.
In zona montana predomina constructiile de lemn
In zona montana se observa o orientare a dezvoltatorilor spre ansambluri rezidentiale construite din lemn, datorita costurilor cu pana la 40% mai mici decat la cele din zidarie, a precizat Oana Taraze.
Reprezentanti ai pietei caselor de lemn, au declarat la inceputul acestui an ca acest segment va creste in decursul anului cu 40% ajungand in jurul valorii de 15 mil. euro.
In 2006, locuintele din ansamblurile rezidentiale de la munte s-au vandut cu 800-1.000 de euro pe metrul patrat. Pentru vilele noi, de lux, pretul pe metrul patrat a ajuns si la 1.300 de euro, a explicat Oana Taraze.
Sunt preferate casele de vacanta, in ansambluri rezidentiale, alcatuite din parter si etaj cu trei dormitoare, living, baie, bucatarie, cu suprafete cuprinse intre 60 mp si 160 mp, si teren aferent de 150-500 mp, aplasate in locatii pitoresti, cu dotari medii spre lux, a adaugat aceasta.
Dezvoltarile rezidentiale de pe litoral se vor extinde spre sud
Dezvoltatorii imobiliari se extind spre sudul litoralului, regiunea cuprinsa intre Tuzla si Vama-Veche, pe masura ce zona din Nord se inchide, existand deja doua proiecte care in stadiu preliminar anunta peste 1.500 de apartamente in Sudul litoralului, a explicat Daniela Muresan, director general al agentiei imobiliare Free-Land.
Proiectele respective sunt acum in stadiul de autorizatii, asa ca nu putem da mai multe detalii, a explicat Daniela Muresan.
Preturile terenurilor de pe litoral au crescut, in medie, cu 20% in ultimul an, urmand sa urce cu inca 20% pana la mijlocul lui 2008, ca urmare a dezvoltarii zonei, au declarat anterior, pentru DailyBusiness, reprezentantii principalelor agentii imobiliare.
„Pretul terenurilor pe litoral variaza destul de mult, in functie de multi factori”, a precizat Dragos Alexandrescu, country manager la compania de consultanta imobiliara Eurisko.
Printre acestia se regasesc felul terenului respectiv (intravilan sau extravilan), suprafata acestuia, destinatia sa (pretabil pentru dezvoltari rezidentiale, industriale sau comerciale) si pozitia efectiva a parcelei respective, a spus Alexandrescu.
„Considerand litoralul ca o fasie lata de 20 de kilometri de-a lungul coastei, putem spune ca pretul unui metru patrat de teren inclus in aceasta delimitare variaza intre 5 euro si 1.500 de euro”, a precizat Alexandrescu.
In zona de sud a litoralului preturile terenurilor sunt cuprinse intre 10 si 300 euro pe metru patrat.
Oamenii isi doresc sa-si petreaca vacanta in intimitate si daca n-au inca posibilitatea sa-si cumpere o casa de vacanta, isi inchirieaza o locuinta, motiv pentru care inchirierile de apartamente de pe litoral sunt foarte dinamice in perioada verii.
Chiriile apartamentelor de la mare cresc vara cu 500%
Apartamentele disponibile spre inchiriere in sudul litoralului sunt inchiriate in totalitate, chiriile situandu-se in functie de zona si amplasare intre 500-1.250 euro pe luna, a explicat Daniela Muresan, directorul general al agentiei imobiliare Free-Land.
Aceste chirii sunt cu circa 10% mai mari decat vara trecuta si cu pana la 6 ori mai ridicate fata de perioada iernii, a adaugat Daniela Muresan.