- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Real Estate

Piaţa imobiliară, aproape de blocaj. Prețurile apartamentelor ar putea scădea cu 50%

25 Sep, 12:58 • Dobran Viorel
Piaţa imobiliară, în regres. Radu Georgescu menționează că în primul rând, creditarea va continua să scadă și mai mult, dat fiind că inflația și noile taxe din 2024 vor eroda și mai mult puterea de cumpărare a oamenilor.
Piaţa imobiliară, aproape de blocaj. Prețurile apartamentelor ar putea scădea cu 50%

Se anunţă turbulențe pe piața imobiliară din România. Creditele au înregistrat o scădere cu 4,5 miliarde de lei în comparație cu aceeași perioadă din 2022.

Conform economistului Radu Georgescu, datele sugerează că din ce în ce mai puțini români își pot permite să obțină credite ipotecare din cauza devalorizării monedei naționale. Situația actuală a pieței imobiliare din România pare să se apropie de un blocaj iminent.

Această scădere semnificativă a fost confirmată și de datele oficiale furnizate de Banca Națională a României. „Acum un an am explicat că piața imobiliară se va bloca deoarece oamenii nu vor mai putea să ia credite. În același timp, agenții imobiliari spuneau că nu va fi nicio problemă. După un an, piața imobiliară s-a blocat. Surpriză”, a scris economistul.

Lovitură pe piața imobiliară de la 1 ianuarie 2024. Noile măsuri fiscale cresc prețul apartamentelor cu mii de euro

Conform acestuia, există scăderi ale soldului creditului ipotecar în șapte luni consecutive. Ultima dată când s-a întâmplat acest lucru a fost în anul 2009.

În 2023, este aproape imposibil să mai obții un credit la aceste prețuri ale locuințelor. Datorită creșterii dobânzilor, în 2023 poți obține un credit cu 50% mai mic decât în 2022. În următoarele 6-12 luni, piața imobiliară va înregistra o implozie.

Ce se va întâmpla în viitor cu piaţa imobiliară

Radu Georgescu menționează că în primul rând, creditarea va continua să scadă și mai mult, dat fiind că inflația și noile taxe din 2024 vor eroda și mai mult puterea de cumpărare a oamenilor.

Vor fi puțini oameni care vor mai putea permite să cumpere locuințe. În al doilea rând, dezvoltatorii imobiliari vor fi nevoiți să ofere reduceri la prețurile locuințelor, deoarece se apropie termenele de scadență ale creditelor bancare pe care le-au accesat.

În al treilea rând, sistemul bancar depinde în mare măsură de sectorul imobiliar.

Băncile au cea mai mare expunere în sectorul imobiliar. Soldul creditelor ipotecare se ridică la 150 miliarde de lei. În 2008, soldul era de 20 miliarde de lei.

Dacă sectorul imobiliar va avea probleme, acest lucru ar putea avea consecințe grave asupra sectorului bancar, mai punctează economistul.„Întrebarea de 10 puncte: Cât vor scădea prețurile la locuințe? Matematic, pentru a redeveni iar accesibile, prețurile la locuințe ar trebui să scadă cu 50% sau IRCC să revină la 2%. Este imposibil ca IRCC să revină la 2% în următorii zece ani. Concluzie: Orice scădere a prețurilor între 10% – 50% este posibilă în următoarele 6-24 luni”, a mai punctat Radu Georgescu într-o postare pe Facebook.

Numărul proprietăţilor imobiliare generatoare de venituri (clădiri de birouri, parcuri industriale şi de logistică, spaţii de retail, hoteluri) tranzacţionate în primul semestru a crescut cu 30% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, însă valoarea medie a unei tranzacţii s-a redus de la 24 milioane de euro la 11 milioane de euro. Volumul tranzacţiilor cu clădiri de birouri, spaţii de retail, parcuri industriale şi hoteluri a scăzuu cu 43% în primul semestru, la 180,6 milioane euro, arată datele companiei de consultanţă imobiliară Cushman & Wakefield Echinox.

Bubuie prețul chiriilor în cele mai mari orașe din România. Cum arată piața imobiliară în pragul anului universitar
”Numărul proprietăţilor imobiliare generatoare de venituri (clădiri de birouri, parcuri industriale şi de logistică, spaţii de retail, hoteluri) tranzacţionate în primul semestru a crescut cu 30% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, însă valoarea medie a unei tranzacţii s-a redus de la 24 milioane de euro la 11 milioane de euro. În acest context, volumul tranzacţionat a scăzut cu 43%, până la nivelul de 181 de milioane de euro”, arată datele companiei de consultanţă imobiliară Cushman & Wakefield Echinox.Segmentul clădirilor de birouri şi cel al parcurilor industriale, cu câte 5 clădiri tranzacţionate în perioada analizată, au fost cele mai active din punct de vedere investiţional, acestea fiind urmate de retail (4 proprietaţi) şi de hoteluri (3 proprietaţi).Din punct de vedere al volumului tranzacţionat, cea mai mare cotă, de 37%, a avut-o sectorul logistic, urmat de birouri (32%), retail (21%) şi sectorul ospitalier 10%.Creşterea costurilor de finanţare a impactat volumul tranzactionat, în condiţiile în care investitorii au devenit mai prudenţi şi mai selectivi, procesul decizional fiind prelungit inclusiv pentru tranzacţiile în curs.

Piaţa imobiliară: Volumul tranzacţiilor cu clădiri de birouri, spaţii de retail, parcuri industriale şi hoteluri a scăzut cu 43% în primul semestru

Scăderea pieţei de investiţii din România se înscrie în tendinţa globală şi regională, ţinând cont că volumul tranzacţionat în Europa Centrală şi de Est s-a redus cu aproape 60% în prima jumătate a anului, la 2,3 miliarde de euro. Polonia a înregistrat cea mai mare scădere din regiune (de 71,3%, la 802 milioane euro), în timp ce în Ungaria piaţa s-a comprimat cu peste 64%, la 253 milioane euro. România şi Cehia au consemnat cele mai reduse rate de scădere a volumului tranzacţiilor cu active imobiliare din regiune.

Cea mai mare tranzacţie înregistrată în acest an pe piaţa locală o reprezintă vânzarea portofoliului FM Logistic (trei parcuri de retail în Bucureşti, Timişoara şi Petreşti – Dâmboviţa, cu o suprafaţă totală de 98.000 metri pătraţi) către CTP pentru aproximativ 60 milioane de euro.

Ieftiniri colosale pe piața imobiliară! Ce trebuie să faci ca să reușești să găsești o locuință la un preț accesibil

În ceea ce priveşte segmentul de birouri, Vincit Union a achiziţionat One Herastrau Office pentru 21 mil. euro, în timp ce Yellow Tree a devenit proprietarul clădirii Olympia Tower pentru care a plătit aproximativ 15 milioane euro, ambele active fiind situate în Bucureşti. Cea mai relevantă tranzacţie pe segmentul de retail a implicat vânzarea de către Iulius Group a unei participatii de 50% din centrele comerciale Family Market din Iaşi către W&E Assets pentru aproximativ 15 milioane euro.

“Piaţa tranzacţiilor imobiliare a încetinit în prima jumătate a anului pe fondul creşterii costurilor de finanţare, dar a rămas activă în special în zona tichetelor mai mici, unde avem un pol mai mare de investitori eligibili. În condiţiile în care parametrii esenţiali ai pieţei, precum chiriile, gradul de ocupare şi vânzările (în cazul centrelor comerciale) rămân într-un teritoriu pozitiv, ne aşteptăm ca activitatea tranzacţională să îşi reia creşterea în următoarele 6 – 12 luni”, spune Cristi Moga, Head of Capital Markets, Cushman & Wakefield Echinox.

Randamentele prime au continuat să crească pe toate segmentele, în linie cu tendinţa înregistrată în regiune. Chiar dacă ratele ridicate ale dobânzii continuă să exercite o presiune semnificativă asupra preturilor de vanzare, România rămâne o piaţă atractivă, randamentele imobiliare fiind cu circa 200 de puncte procentuale mai mari decat costurile de finantare.

Sectorul imobiliar este dependent de surse externe de finanţare însă, potrivit datelor Băncii Naţionale ale României (BNR), jucătorii din domeniu apelează în special la imprumuturi intragrup. Astfel, ponderea datoriei private externe pe termen mediu şi lung în total pasiv este de 16% pentru firmele din sectorul imobiliar (comparativ cu 5% la nivelul întregului sector de companii), fiind reprezentată în proporţie de 70% de împrumuturile intragrup.

Cushman & Wakefield Echinox, afiliatul exclusiv al Cushman & Wakefield în România, deţinut şi operat independent, cuprinde o echipă de peste 80 de profesionişti ce oferă o gamă completă de servicii de consultanţă imobiliară investitorilor, dezvoltatorilor, proprietarilor şi chiriaşilor.

Cushman & Wakefield, unul dintre liderii globali în domeniul serviciilor imobiliare comerciale, cu 52.000 de angajaţi în peste 60 de ţări, ajută chiriaşii, proprietarii şi investitorii în optimizarea valorii activelor. Cu venituri de 10,2 miliarde de dolari, serviciile principale ale companiei sunt: consultanţă în gestionarea activelor şi investiţiilor, pieţe de capital, închirieri, administrarea proprietăţilor, reprezentarea chiriaşilor, servicii de proiect şi evaluare.

Piaţa imobiliară, în regres şi în China: Nici măcar 1,4 miliarde de oameni nu pot umple toate locuinţele vacante

Nici măcar populaţia Chinei, de 1,4 miliarde de locuitori, nu ar fi suficientă pentru a umple toate locuinţele goale din întreaga ţară, a declarat sâmbătă un fost oficial, într-o critică publică rară la adresa pieţei imobiliare din ţară, afectată de criză, informează CNN.

Sectorul imobiliar din China, cândva pilonul economiei, s-a prăbuşit din 2021, când gigantul imobiliar China Evergrande Group a intrat în incapacitate de plată a datoriilor sale, în urma unei măsuri drastice de restricţionare a noilor împrumuturi.

Dezvoltatorii cu nume mari, precum Country Garden Holdings, continuă să se clatine aproape de incapacitate de plată chiar şi în prezent.

La sfârşitul lunii august, suprafaţa totală a locuinţelor nevândute era de 648 de milioane de metri pătraţi, conform ultimelor date ale Biroului Naţional de Statistică (BNS). Aceasta ar fi egală cu 7,2 milioane de locuinţe, potrivit calculelor Reuters, pe baza unei dimensiuni medii a locuinţei de 90 de metri pătraţi.

Acest lucru nu ia în calcul numeroasele proiecte rezidenţiale care au fost deja vândute, dar care nu au fost încă finalizate din cauza problemelor de cash-flow, sau multiplele locuinţe cumpărate de speculatori în ultima revenire a pieţei din 2016 care au rămas vacante, care împreună reprezintă cea mai mare parte a spaţiului neutilizat, estimează experţii.

„Câte locuinţe vacante există acum? Fiecare expert dă o cifră foarte diferită, cel mai extremist fiind de părere că numărul actual de locuinţe vacante este suficient pentru 3 miliarde de oameni”, a declarat He Keng, în vârstă de 81 de ani, fost director adjunct al biroului de statistică.

„Această estimare ar putea fi un pic cam mult, dar 1,4 miliarde de oameni probabil că nu le pot umple”, a spus He la un forum în oraşul Dongguan, din sudul Chinei, potrivit unui material video publicat de presa oficială China News Service.

Opinia sa negativă asupra sectorului semnificativ din punct de vedere economic, exprimată la un forum public, contrastează puternic cu naraţiunea oficială potrivit căreia economia chineză este „rezistentă”.

„Tot felul de comentarii care prezic prăbuşirea economiei chineze continuă să apară din când în când, dar ceea ce s-a prăbuşit este o astfel de retorică, nu economia Chinei”, a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe în cadrul unei conferinţe de presă recente.

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Șase pietoni, printre care doi minori, izbiți de un șofer beat și posibil drogat în Argeș
Șase pietoni, printre care doi minori, izbiți de un șofer beat și posibil drogat în Argeș
A doua zi de Crăciun: Ce e interzis să faci în ziua Soborului Maicii Domnului. Tradiții, superstiții și interdicții
A doua zi de Crăciun: Ce e interzis să faci în ziua Soborului Maicii Domnului. Tradiții, superstiții ...
Cum a pierdut Anamaria Prodan sume incredibile la jocuri de noroc, la 20 de ani: „Mi-am vândut un apartament”
Cum a pierdut Anamaria Prodan sume incredibile la jocuri de noroc, la 20 de ani: „Mi-am vândut un ...
Geanta unei angajate de-a lui Pescobar și-a pierdut geanta în București. Patronul Tavernei Racilor oferă o sumă record persoanei ce o înapoiază
Geanta unei angajate de-a lui Pescobar și-a pierdut geanta în București. Patronul Tavernei Racilor ...
Horoscop. Cele trei zodii care vor străluci în noaptea de Revelion. Toate privirile se vor aținti asupra lor
Horoscop. Cele trei zodii care vor străluci în noaptea de Revelion. Toate privirile se vor aținti ...
Proprietarii de mașini vor trebui să plătească mai mulți bani de la 1 ianuarie 2025. Tarifele se majorează considerabil
Proprietarii de mașini vor trebui să plătească mai mulți bani de la 1 ianuarie 2025. Tarifele se ...
Un bolid de lux a intrat frontal într-o mașină de poliție, în Maramureș. Trei agenți au fost grav răniți în noaptea de Crăciun
Un bolid de lux a intrat frontal într-o mașină de poliție, în Maramureș. Trei agenți au fost grav ...
Ce fac acum starurile din filmul „Singur Acasă”. S-au confruntat cu traume, dependență de droguri și eșecuri pe plan profesional
Ce fac acum starurile din filmul „Singur Acasă”. S-au confruntat cu traume, dependență de droguri ...
Elicea unei centrale eoliene aproape că s-a prăbușit peste un cămin de bătrâni din Constanța. 72 de vârstnici au fost evacuați
Elicea unei centrale eoliene aproape că s-a prăbușit peste un cămin de bătrâni din Constanța. ...
Călin Georgescu, despre cum a cucerit-o pe soția sa, Cristela: „Ne-am cunoscut prin același sistem denumit astăzi globalist”
Călin Georgescu, despre cum a cucerit-o pe soția sa, Cristela: „Ne-am cunoscut prin același sistem ...
Porturile de la Marea Neagră au fost închise din cauza intensificării vântului. Cum este vremea în România joi, 26 decembrie
Porturile de la Marea Neagră au fost închise din cauza intensificării vântului. Cum este vremea în ...
Fructul-minune, care scade riscul de infarct cu 32%! Ar putea fi secretul unei inimi sănătoase
Fructul-minune, care scade riscul de infarct cu 32%! Ar putea fi secretul unei inimi sănătoase
Donald Trump îl numește pe Kevin Cabrera ambasador în Panama, pe fondul presiunilor asupra tarifelor pentru Canalul Panama
Donald Trump îl numește pe Kevin Cabrera ambasador în Panama, pe fondul presiunilor asupra tarifelor ...
Cum o monedă de 100 de lei din anii ’90 îți asigura un trai luxos! Cât valorează acum și ce diferență uriașă există
Cum o monedă de 100 de lei din anii ’90 îți asigura un trai luxos! Cât valorează acum și ...
De ce ne uităm iar și iar la aceleași filme? Secretul din spatele succesului „Singur Acasă” dezvăluit!
De ce ne uităm iar și iar la aceleași filme? Secretul din spatele succesului „Singur Acasă” dezvăluit!
Pericol uriaș în munții Bucegi și Făgăraș. Salvamontiștii avertizează – Risc major de avalanșă
Pericol uriaș în munții Bucegi și Făgăraș. Salvamontiștii avertizează – Risc major de avalanșă
Ucraina, lăsată fără lumină de Crăciun, din cauza atacurilor rusești: „Ce ar putea fi mai inuman?”
Ucraina, lăsată fără lumină de Crăciun, din cauza atacurilor rusești: „Ce ar putea fi mai inuman?”
Unde sunt realizate produsele Balea din DM, de fapt. Ce le face atât de populare în rândul românilor
Unde sunt realizate produsele Balea din DM, de fapt. Ce le face atât de populare în rândul românilor