Boom-ul imobilar din ultimii ani din Romania are si o parte mai putin vizibila, dar care se poate dovedi periculoasa. Frenezia din sectorul constructiilor a generat mii de cladiri construite defectuos de muncitori necalificati si cu materiale de constructii de slaba calitate, declara, pentru DailyBusiness.ro, constructorii si reprezentantii Inspectoratului de Stat in Constructii.
Este vorba de imobile construite din materiale de slaba calitate de firme de constructii ce lucreaza „dupa ochi”, cu muncitori care au invatat constructiile la locul de munca. Principalul avantaj – pretul mai mic fata de oferta constructorilor autorizati.
Specialistii din domeniu spun ca situatia este foarte grava, iar consecintele se vor vedea peste cativa ani, posibil mai devreme in cazul unui cutremur puternic.
„Piata constructiilor din Romania include multe imobile periculoase, in care calitatea lucrarilor este indoielnica”, spune arhitectul Serban Sturdza, presedinte al Ordinului arhitectilor din Romania.
„Este vorba de lucrari realizate cu materiale proaste si cu asa-zisi specialisti, in fapt incompetenti. Nu se cunosc tehnologiile de constructii, muncitorii, adusi de pe strada, nu stiu sa puna o caramida peste alta, lucrarile sunt spoite ca sa arate bine, dar de fapt ascund pericole. Calitatea acestora se va vedea peste 10-15 ani, cand vor necesita lucrari de reparatii”, a declarat Sturdza, pentru DailyBusiness.ro
[quote= Laurentiu Plosceanu, presedintele Asociatiei Romane a Antreprenorilor in Constructii] Sunt materiale de constructii cu defecte de fabricatie, care nu vor rezista decat maxim cativa ani. Doamne fereste sa avem un cutremur. Astfel de constructii s-ar prabusi ca niste castele de carti de joc[/quote]
Situatia este cunoscuta in piata constructiilor. Principalii jucatori in domeniu, reuniti, printre altele, in organizatii profesionale de genul Patronatului Societatilor din Constructii (PSC) si Asociatia Romana a Antreprenorilor in Constructii acuza de multa vreme prezenta in piata a unor jucatori „fantoma”, a firmelor de apartament care, spune Gheorghe Polizu, presedintele PSC, „isi fac de cap” in special in mediul rural, acolo unde controalele Inspectoratului de Stat in Constructii sunt practic inexistente.
„Daca in orase, de bine de rau, se construieste cat de cat cu specialisti, in mediul rural e o problema foarte grava. Constructiile realizate in regie proprie sau de firme de apartament reprezinta un real pericol. E vorba de imobile care acum arata bine, dar care, pe termen mediu si lung, ar putea avea grave probleme de structura”, a declarat Polizu. „Sunt lucruri pe care le-am sesizat in repetate randuri, dar la care autoritatile nu au luat nicio masura”, a mai spus Polizu.
Laurentiu Plosceanu, presedintele Asociatiei Romane a Antreprenorilor in Constructii, spune ca situatia este valabila la nivelul intregii tari.
„Sunt foarte multe firme fara experienta, care folosesc munca la negru, care lucreaza la proiecte de tip vila sau casa de vacanta si care isi atrag clientii in principal prin preturile cerute. Folosesc materiale la negru, de o calitate proasta, iar constructiile nu sunt expertizate. Rezultatul? Constructii periculoase pe care clientii platesc sute de mii de euro”, spune Plosceanu.
Epuran: In mediul rural, situatia este incontrolabila
Autoritatile recunosc existenta unor astfel de probleme in piata imobiliara. Constantin Epuran, inspector sef la Inspectoratul de Stat in Constructii, spune ca mai toate controalele la agentii economici care realizeaza investitii imobiliare se lasa cu amenzi.
„Exista un grad ridicat de indisciplina la nivelul constructiilor pe care le monitorizam. Nerespectarea planurilor de constructii, folosirea unor materiale neconforme calitativ si slaba calitate a lucrarilor au facut obiectul unor sanctiuni periodice”, a declarat Epuran, pentru DailyBusiness.ro.
Dincolo de situatia din mediul urban, acolo unde, chiar si in conditiile exploziei imobiliare, Inspectoratul de Stat in Constructii incearca sa acopere toate constructiile demarate, marea problema o constituie mediul rural, spune Epuran.
„Din pacate, in mediul rural nu putem sa intervenim, din cauza legislatiei deficitare, iar in conditiile in care noul trend din piata imobiliarelor este reprezentat de constructiile in afara oraselor, avem mari rezerve privind calitatea lucrarilor, in special a celor realizate in regie proprie”, a mai spus Epuran.
Betonul la negru, subiect de sesizare la Consiliul Concurentei
Cresterea puternica a preturilor materialelor de constructii a determinat multi dezvoltatori imobiliari sa se indrepte spre materiale mai ieftine, dar mai slabe calitativ. Foarte grav, spune Laurentiu Plosceanu, este faptul ca piata neagra a materialelor de constructii cunoaste o dezvoltare puternica, pe fondul cresterii numarului constructiilor realizate in regie proprie.
„Sunt materiale de constructii care ascund defecte de fabricatie evidente, care nu vor rezista decat maxim cativa ani. Doamne fereste sa avem un cutremur. Astfel de constructii s-ar prabusi ca niste castele de carti de joc”, a spus Plosceanu.
„Cei care vor sa isi construiasca un imobil sau sa cumpere unul trebuie sa aiba mare grija ce cumpara. Sunt produse de timplarie, materiale de constructii, lucrari realizate de escroci care profita de necunoasterea clientilor”, a declarat arhitectul Serban Sturdza, presedinte Ordinul arhitectilor din Romania.
Ponderea materialelor la negru este cifrata de Asociatia Romana a Antreprenorilor in Constructii la un procent de 2 cifre.
„Nu exista o estimare clara a dimensiunii acestei piete la negru. Cert este ca ea exista, mai ales in mediul rural, iar procentul din totalul pietei a evoluat la peste 2 cifre”, a declarat Plosceanu.
O confirmare privind cresterea pietei negre a constructiilor a venit si din partea companiei Romconstruct care marti a depus o plangere la Consiliul Concurentei, Ministerul Finantelor si Inspectoratul de Stat in Constructii cu privire la firmele care vand betoane, mortare si sape „la negru”.
Potrivit plangerii depuse la institutiile amintite, betoanele vandute pe piata neagra „pun in pericol viata celor care locuiesc sau muncesc in constructii ridicate cu astfel de produse ieftine, vandute la preturi atat de mici incat nu pot fi asigurate standardele de calitate si siguranta impuse de legile in vigoare, fara a mai vorbi de faptul ca nu este acoperit nici macar pretul de cost al materiilor prime”, spun reprezentantii Romconstruct.
„Aceste practici se fac in primul rand cu incalcarea dispozitiilor Legii nr. 10/1995, privind calitatea in constructii si a normativelor in vigoare, astfel incat am considerat necesar sa tragem un semnal de alarma catre toate institutiile care se pot implica intr-un astfel de caz”, se arata in plangerea patronatului.
De asemenea, reprezentantii Romconstruct spun ca prin aceste practici se genereaza un sir de ilegalitati incepand cu fraudarea bugetului de stat prin neplata impozitelor si taxelor, „distrugerea unei piete concurentiale normale, punerea in pericol a costructiilor la care folosesc aceste materiale, dezvoltarea muncii la negru, cu toate consecintele ei”.
Grupul de firme Romconstruct cere, potrivit comunicatului amintit, respectarea de catre toate firmele de pe aceasta piata a legislatiei in vigoare privind calitatea produselor, strans legata de inregistrarea contabila a acestora si de plata taxelor catre stat.