- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Real Estate

Piața imobiliară de birouri din București, în creștere față de aceeași perioadă din 2023 – Raport Colliers

19 Sep, 23:47 • Russo George
Piața de birouri din București a înregistrat o creștere a cererii noi în primele șase luni ale anului 2024, în pofida incertitudinilor legate de munca hibridă și de lipsa livrărilor de noi spații moderne. Cererea nouă de birouri a crescut cu 7% comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, ajungând la 64.000 de metri pătrați, potrivit raportului publicat de Colliers.
Piața imobiliară de birouri din București, în creștere față de aceeași perioadă din 2023 - Raport Colliers

Cu toate acestea, cererea totală de spații de birouri a scăzut ușor, la 160.000 de metri pătrați, față de anul precedent. Reînnoirile de contracte au reprezentat aproximativ 50% din totalul tranzacțiilor, un procent semnificativ influențat de nesiguranța companiilor cu privire la modelul de muncă hibrid.

De asemenea, anul 2024 este marcat de lipsa finalizărilor de noi proiecte de birouri moderne, ceea ce a condus la două trimestre consecutive fără nicio livrare nouă pe piață. Nici pentru al treilea trimestru nu sunt planificate noi proiecte, iar acest lucru ar putea reprezenta cea mai lungă perioadă fără livrări de spații noi din 2005 încoace. Singurul proiect major care urmează să fie finalizat în 2024 este AFI Loft, o clădire de 16.500 de metri pătrați situată deasupra centrului comercial AFI Cotroceni, în subpiața Center West.

În acest context, birourile moderne au continuat să atragă interesul, însă cererea nouă, definită ca acele contracte care îmbunătățesc gradul de ocupare, excluzând relocările și reînnoirile, a avut parte de tranzacții notabile. Cea mai mare tranzacție din această categorie a fost închirierea de către Genesis College a unei clădiri de aproximativ 10.000 de metri pătrați de la OMV Petrom, în cadrul proiectului sediului central al acesteia. Consultanții Colliers au subliniat însă că aceasta nu este o tranzacție tipică, ci una singulară.

„Avem o imagine oarecum mixtă a pieței de birouri atunci când privim dincolo de cifrele principale, care sunt decente. Dacă analizăm cererea cumulată din ultimele patru trimestre, aceasta depășește 400.000 de metri pătrați, cu un vârf în T1 2024, ceea ce reprezintă o creștere de 34% comparativ cu media anuală pre-pandemică, adică între 2017 și 2019”, a explicat Victor Coșconel, Head of Leasing – Office & Industrial Agencies la Colliers.

Clădirile de birouri de clasa A, din ce în ce mai căutate

„Dintre marile piețe de birouri din EMEA, aceasta este a doua cea mai bună performanță, după Gdansk din Polonia și chiar înaintea subpieței Docklands din Londra. Considerăm acest lucru un semn al maturizării pieței de birouri din București și al intrării sale într-o nouă paradigmă.”, a mai spus acesta.

Reînnoirile au jucat un rol crucial în această perioadă, reprezentând o parte mai mare a cererii decât de obicei, deoarece multe companii au amânat luarea unor decizii pe termen lung legate de spațiile de birouri din cauza incertitudinilor legate de munca hibridă. Printre cele mai mari reînnoiri se numără Genpact, care a semnat pentru un spațiu de 29.000 de metri pătrați în Hermes Business Campus, a doua cea mai mare tranzacție de acest tip din istoria Bucureștiului. În anii dinainte de pandemie, reînnoirile reprezentau în medie 28% din cerere, comparativ cu 50% în prezent, subliniază raportul.

„Deși munca în sistem hibrid nu a provocat o ‘apocalipsă a birourilor’ așa cum se anticipa acum câțiva ani, aceasta a determinat unele companii să reducă spațiul ocupat. Cu toate acestea, România nu a avut inițial o problemă de suprasaturare a pieței, iar acest fenomen nu a creat neapărat o piață favorabilă chiriașilor în ultimii ani. În anumite zone din București, piața tinde chiar să favorizeze proprietarii”, a adăugat Victor Coșconel.

În plus, consultanții Colliers au observat că prezența angajaților în birourile din București a crescut în ultimul an și jumătate, ajungând la aproximativ 55% în prima parte a lui 2024, comparativ cu aproximativ 40% în aceeași perioadă din 2023. Creșterea interesului pentru clădirile de birouri de clasă A a dus la o majorare ușoară a chiriilor și la o scădere a ratei generale de neocupare.

„Piața de închirieri de birouri se menține într-o formă decentă, deși cererea nouă este sub așteptări din cauza muncii hibride și a incertitudinilor economice globale, care determină companiile, inclusiv cele din IT&C, să fie mai precaute și să-și reducă operațiunile. Crearea netă de locuri de muncă în IT&C a devenit negativă în mai 2024 pentru prima dată din 2011, deși scăderea a fost ușoară”, a explicat Victor Coșconel.

Consultanții Colliers au subliniat că lipsa noilor livrări de birouri în 2024 și 2025 ar putea stabiliza piața și chiar duce la noi creșteri ale chiriilor pentru clădirile de clasă A situate în locații bune. Ei mai menționează că „Bucureștiul nu are o supraofertă de birouri pe cap de locuitor, iar companiile depun eforturi pentru a aduce angajații mai des la birou, ceea ce ar putea indica o creștere a cererii pe termen mediu”.

Citește și: Wall Street trage un semnal de alarmă. Oamenii nu-și mai permit să plătească creditele. Previziunile economice ale bancherilor