Irina Petrescu, directorul departamentului rezidential al Esop, considera ca majoritatea proiectelor rezidentiale noi au inregistrat scaderi de preturi ale locuintelor de 10-15% in 2008. „Acum este o situatie de asteptare in piata. Dezvoltatorii au redus deja preturile, unii dintre ei chiar ajungand la pragul minim, insa tranzactiile sunt blocate de creditare”, spune Irina Petrescu.
Pe de alta parte, exista si proiecte care nu au inregistrat scaderi de pret in 2008, iar acum dezvoltatorii vor ajusta tarifele, a adaugat Irina Petrescu.
In 2008, s-au inregistrat scaderi de 10-15% la unele locuinte noi, ca urmare a blocajului tranzactiilor, iar in 2009 aceste scaderi vor ajunge pana la 30-35%”, considera pe de alta parte Valentin Ilie, directorul executiv al Coldwell Banker.
„In functie de proiect, scaderile au depasit si 40%”, este de parere Mihaela Alexandroiu, broker imobiliar al agentiei Re/Max Bastion din Capitala, care a adaugat ca pana in vara acestui an preturile vor scadea cu inca 10%.
Au existat si cazuri in care locuintele s-au ieftinit cu procente mai mari in 2008, de chiar 50%. Spre exemplu, QCM, companie de consultanta si dezvoltari imobiliare, a redus cu 50% preturile unui mini-proiect rezidential din Buftea compus din 3 vile de lux.
O privire de ansamblu asupra pietei arata ca unii dezvoltatori au crescut preturile, altii le-au redus, unii au oferit reduceri pe o perioada limitata, o mare parte au lasat aceleasi preturi. Prin urmare, e greu de identificat o tendinta. Pe piata imobilelor noi situatia e diferita in functie de fiecare proiect, spun reprezentantii portalului imobiliar Rezidential.net.
Sunt si proiecte rezidentiale in care preturile au stagnat anul trecut si vor continua sa stagneze si in 2009. Aceste proiecte sunt cele care au avut un public tinta foarte bine definit in momentul lansarii pe piata.
Investitorii cu proiecte solide, care au avut finantare si au reusit sa le finalizeze chiar in aceste conditii mai dificile, care au avut un target bine definit inca de la inceput (carui tip de cumparator li se adreseaza, ce venituri are respectivul cumparator, ce asteptari are) nu au intrat in panica, prefera sa astepte sa se aseze piata si sa nu vanda in pierdere; intre timp, continua sa investeasca in promovare si marketing pentru a ramane in vizorul potentialilor clienti, considera reprezentantii Rezidential.net.
Blocarea creditarii a determinat dezvoltatorii imobiliari sa ofere o serie de facilitati, cum ar fi plata in rate, sau inchirierea apartamentului, iar apoi chiria acumulata pe o perioada mai lunga sa fie considerata avans pentru cumparare.
„Sunt facilitati oferite de dezvoltatori, insa efectele nu sunt cele scontate pentru ca oamenii sunt reticenti, situatia de pe piata fiind incerta”, a spus Petrescu.
La randul lor reprezentantii Regatta considera ca preturile au stagnat in 2008.
„Cererea de locuinte noi a crescut in ultimii ani, nu a scazut, insa determinant pentru volumul cererii a fost cererea sustenabila, al carei volum a scazut dramatic o data cu introducerea noilor norme de creditare si care va inregistra evolutii spectaculoase atunci cand normele de creditare se vor imbunatati sau inrautati. Spre norocul unora dintre dezvoltatori, nici volumul ofertei nu a fost atat de ridicat, astfel ca scaderea inregistrata la nivelul cererii nu a adus si scaderi spectaculoase de pret”, considera consultantii imobiliari ai Regatta.
In momentul de fata, pretul mediu de tranzactionare a locuintelor noi se situeaza intre 1.200 euro – 1.300 euro + TVA/mp, valoare similara cu cea de la sfarsitul anului 2007. Batalia promotiilor s-a dus datorita schimbarii cererii sustenabile, in 2008, 90% din cerere fiind formata din utilizatori finali, in timp ce in 2007 doar 30% din cerere era acoperita de utilizatorii finali, restul fiind investitori, au adaugat reprezentantii Regatta.
Pretul mediu al metrului patrat de locuinta noua avansat de Regatta este substantial mai mic decat cel care reiese din indexul imobiliar realizat de o alta agentie imobiliara mare, Colliers (1.900 euro / mp).
Potrivit unui sondaj realizat de Rezidential.net principalele motive care ii impiedica pe cei care vor sa-si achizitioneze o locuinta sa o si cumpere sunt legate de criza. Cea mai mare parte a respondentilor au spus ca nu cumpara pentru ca situatia de pe piata imobiliara este incerta si accesul la credite este blocat.
De asemenea, potrivit sondajului efectuat de portalul imobiliar, mai mult de jumatate din respondenti vor sa-si achizitioneze o locuinta printr-un credit bancar, in timp ce peste 18% din respondenti vor sa-si vanda locuinta curenta pentru a-si achizitiona alta.
Cele mai importante criterii in alegerea locuintei sunt: pretul, sa fie un proiect finalizat, reputatia dezvoltatorului sau a constructorului, toate aceste criterii fiind alese de peste 50% dintre respondenti sondajului de pe rezidential.net.
Cei mai multi dintre respondenti sunt dispusi sa plateasca pana in 80.000 euro pentru o locuinta, in timp ce 26% vor sa plateasca maxim 150.000 euro.
Respondentii au varste cuprinse intre 25 si 44 de ani, venituri intre 800 si 1.500 euro, 66% fiind din Bucuresti.
„Principala problema pe piata nu sunt neaparat preturile, desi in multe cazuri corectiile de pret erau normale, ci blocarea creditarii”, a adaugat Petrescu, care a sesizat la inceputul acestui an o reintoarcere a investitorilor pe piata si o reorientare catre inchirieri.
„Investitorii profesionisti vad in acest moment o oportunitate in achizitionarea de locuinte in Capitala, insa nu mai vorbim de persoane fizice, ci de fonduri de investitii cu experienta”, a conchis Petrescu.