Sunt foarte multe companii care intra pe piata sibiana si care au nevoie de aceste spatii, iar ca urmare a deciziilor legislative care presupun relocarea platformelor din interiorul oraselor, aceasta piata isi va continua cresterea si in acelasi timp va determina si dezvoltarea altor segmente imobilire, a explicat Negrea.
Odata eliberate platformele industriale din interiorul orasului, pe aceste terenuri pot fi construite ansambluri rezidentiale sau centre comerciale, a adaugat el.
Orasul se confrunta insa si cu unele dezavantaje. „Exista terenuri pe care pot fi dezvoltate proiecte logistice, insa infrastructura este proasta si lipsesc utilitatile, iar in aceste conditii investitorii nu se ingramadesc”, este de parere Ioan Idomir, administratorul agentiei imobiliare Inter-Med din Sibiu.
„Initiativa de relocare a platformelor industriale din interiorul orasului este binevenita, insa acele companii au nevoie de drumuri care sa sustina tiruri, nu biciclete, sa nu mai vorbim de apa curenta, curent electric si asa mai departe, ceea ce ar presupune cheltuieli de dezvoltare mari”, a explicat Idomir.
Sorin Mihaila, patronul agentiei imobilire Mara Imobiliare din Sibiu sustine aceasta parere, explicand ca lucrarile de constructie ale unui ansamblu rezidential lansat de agentie, la sfarsitul anului trecut, sunt oprite de patru luni, pentru ca accesul la locatie este blocat de asfaltarea de catre primarie a unei strazi.
„Lucrarile urmeaza sa demareze din nou intr-o luna”, a precizat Mihaila.
Pe de alta parte, Primaria din Sibiu a dezvoltat un parc logistic in estul orasului, parc in care activeaza deja peste 30 de companii si a anuntat recent ca doreste sa inceapa constructia celui de-al doilea parc logistic.
Acestor proiecte li se vor adauga si cele ale companiilor care se relocheaza si cele ale investitorilor, a adaugat Negrea de la Immoland.
Cererea pentru spatii logistice este foarte mare, motiv pentru care si chiriile sunt mari, depasind 9 euro metrul patrat (fara TVA) in halele noi, a spus Idomir.
Pe de alta parte, pe piata imobiliara din Sibiu exista cerere si chiriile sunt foarte mari pe orice segment, mai spune Idomir.
Segmentele birouri si rezidential, pe val, comercialul usor in urma
De asemenea, piata de birouri din Sibiu este una in plina dezvoltare. In acest moment, cel putin cinci proiecte de birouri sunt demarate, doua dintre ele apartinand omului de afaceri sibian Ilie Carabulea.
„Singurul segment mai putin dezvoltat al orasului este cel comercial. Fiind un oras medieval, centrul Sibiului are doar spatii comerciale stradale, iar centrele comerciale se dezvolta la periferie”, a spus Daniel Negrea.
Sibiul este un oras cu o economie in crestere, si cu unul dintre cele mai mici grade de somaj din Romania.
„Chiar zilele trecute ne-a sunat cineva din Buzau care dorea sa cumpere apartamente in Sibiu pentru copii, pentru ca aici au mai multe perspective. Daca luam in calcul ca in Sibiu sunt circa 25-30.000 de studenti, cu siguranta si cererea de spatii de locuit va creste”, a conchis Negrea.
La ora actuala, in Sibiu se construiesc cateva mii de apartamente noi, preturile locuintelor in faza de proiect situandu-se intre 700 si 1.000 euro, iar ale celor „la cheie” intre 1.000 si 1.200 euro, au apreciat reprezentantii agentiei imobiliare Mara Imobiliare, care este si dezvoltator.
Potrivit lor, cresterea numarului de proiecte rezidentiale va duce la o scadere a pretului de vanzare al locuintelor in urmatorii ani, pentru ca Sibiul, fiind un oras relativ mic, cererea pentru locuinte noi este medie.
Doar in ultimele saptamani au fost anuntate doua ansambluri rezidentiale noi in Sibiu, unul al Tiriac Imobiliare cu o valoare de piata de 15 mil. euro si un altul al Imoinvest.
Proiectul Imoinvest cuprinde 160 de locuinte si reprezinta o investitie de 12 mil. de euro, in timp ce proiectul Tiriac Imobiliare va cuprinde 150 de locuinte.