Reprezentantii companiei imobiliare Contempo estimeaza ca piata rezidentiala va continua sa se dezvolte in urmatorii 15-20 de ani, in special in principalele orase ale tarii.
Aceasta opinie mai este impartasita si de alti specialisti. „Piata rezidentiala va continua sa creasca in urmatorii ani, insa ritmul de crestere va fi mult mai redus, de 15-20% pe an”, a explicat Silviu Savin, managing partener in cadrul fondului de investitii Centerra Capital Parteners.
Potrivit unui studiu al UniCredit Tiriac Bank facut public miercuri, cresterile inregistrate de piata rezidentiala dupa anul 2000 nu reprezinta un dezechilibru, ci este o consecinta a valorii joase a preturilor locuintelor in anii 1990.
Deaseemenea, Fabio Mucci, directorul de cercetare economica in regiunea CEE al UniCredit, a afirmat ca piata rezidentiala din Bucuresti este inca subevaluata, in ciuda cresterilor de pret din perioada 2004-2006, de circa 40%.
Reprezentantii Contempo au explicat faptul ca in ceea ce priveste preturile, in Bucuresti media se situeaza in jurul valorii de 1.500-1.600 euro pe metru patrat, in timp ce pe pietele occidentale, spre exemplu in Barcelona, pretul mediu pentru un apartament poate ajunge si la 5.000-6.000 euro/mp.
In Romania, incepand cu anul 2006, au fost anuntate in piata aproximativ 30.000 de unitati locative, dintre care vor fi promovate sau vandute aproximativ 10.000, o parte dintre acestea urmand a fi lansate concret chiar in urmatorii 2-3 ani.
O parte foarte importanta dintre aceste anunturi probabil ca nu se vor concretiza niciodata, insa vor fi inlocuite de altele, au explicat reprezentantii Contempo.
Antonela Marchievici, directorul diviziei de finantari imobiliare al UniCredit Tiriac Bank, a spus ca din circa 100.000 de unitati anuntate pe piata rezidentiala bucuresteana, doar 66 de proiecte, cumuland circa 27.000 de unitati locative, au sanse reale de finalizare in urmatorii 4 ani.
Conform reprezentantilor Contempo, in 2007, pe piata de real estate, cele mai multe solicitari au fost inregistrate pentru proprietatile noi. Totodata, anul acesta, cel mai mare volum de vanzari a fost inregistrat pentru apartamentele cu doua camere, acestea fiind urmate de cele cu trei camere si de garsoniere.
Zona de nord a Capitalei se mentine in top in privinta numarului de solicitari pentru achizitionarea de noi locuinte din partea categoriei de clienti cu venituri peste medie, in timp ce partea de sud devine din ce in ce mai interesanta pentru dezvoltatori, in special in ceea ce priveste oferta de proprietati adresate segmentului de middle-target (clasa medie), au precizat reprezentantii Contempo.
Conform estimarilor companiei, anul viitor va continua extinderea zonei de nord, dar o crestere semnificativa pentru proprietati se asteapta si in zonele de Vest si de Sud ale Bucurestiului.
„In anul 2007 am constatat un trend ascendent in ceea ce priveste cererea de proprietati off – plan din partea romanilor, in special pentru apartamentele cu doua camere”, a precizat Carmen David, general manager Contempo. „Raportul foarte bun dintre pret si avantajele achizitionarii unui apartament cu doua camere ii determina pe cumparatori sa faca aceasta alegere. Sigur, exista si un target care opteaza pentru locuinte second-hand, pentru ca nu au puterea financiara de a acoperi costurile unui apartament intr-un proiect rezidential”, a mai spus Carmen David.
„Despre piata inchirierilor, putem spune ca Romania este o tara pentru care aceasta este ultima optiune, iar targetul este reprezentat de studentii si persoanele care vin din provincie pentru un loc de munca”, a adaugat David.