Cel mai pesimist scenariu cu privire la afacerile pe anul viitor este sa fim locul 2 pe piata, a declarat Radu Lucianu, administratorul firmei. Compania care functioneaza de 2 luni are 9 angajati, iar 8 dintre brokerii sunt fosti consultanti ai Eurisko.
Compania a incasat deja primii bani, dintr-un contract de evaluare, dar prima tranzactie majora ar urma sa se incheie in noiembrie. „Pana in decembrie speram sa incheiem si o a doua tranzactie”, spune Lucianu, care a mentionat ca valoarea cumulata a celor doua se apropie de 50 mil. euro.
Oficialii companiei care si-au propus sa fie in topul jucatorilor din piata chiar din primul an de activitate sunt insa pregatiti si pentru ce este mai rau.
Doru Lionachescu, unul dintre actionarii firmei, spune ca „in scenariul catastrofic in care firma nu are nici un fel de incasare noi suntem dispusi sa finantam activitatea si avem deja lichiditati care sa permita functionarea timp de un an”. Cunoscutul bancher de investitii a explicat ca a ales sa fie precaut si pentru a oferi angajatilor sentimentul de siguranta.
Noua companie imobiliara este activa pe segmentele de investitii si terenuri, dar ofera si consultanta si servicii de brokeraj. Firma are si un departamente de rezidential de lux,iar acum are o persoana in pregatire pentru zona de inchirieri de birouri, segment pe care Lucianu spune ca este posibil sa mai faca 2-3 angajari pana la finalul anului.
Potrivit lui Lionachescu sunt insa planuri de extindere a cativitatilor firmei in zona de portofolii neperformante ale bancilor. „Suntem deja in dicutii cu 2 banci”. Motivul orientarii spre aceasta zona vine din convingerea bancherului ca lichidizarea acestui portofoliu trebuie sa vina la un moment dat.
„Bancile nu sunt inca dispuse sa discute cu cartile pe fata despre realitatile din portofolii, insa legile economiei arata ca la un moment dat acestea vor trebui sa fie lichidizate”, a explicat Lionachescu.
Terenurile agricole reprezinta o alta zona pe care compania o vizeaza.
Despre investitorii care sunt interesati de investitii in imobiliare, oficialii companiei spun ca pe langa pietele internationale traditionale, in situatia economica actuala Orientul Mijlociu reprezinta o oaza a lichiditatilor. Compania spune ca discuta cu investitori din aceste zone privind posibile achizitii pe plan local. „Sunt interesati de proprietari mari hoteliere sau birouri prime”, spune Lionachescu.
Radu Lucianu, fostul sef al CB Richard Ellis, administreaza firma Capital Property Advisors, companie detinuta de partenerii firmei de consultanta Capital Partners, Doru Lionachescu, Andrei Diaconescu, Vlad Busila si Victor Capitanu.
Radu Lucianu a fost numit administratorul firmei de la finele lunii iunie. Oficialii companiei spun ca Lucianu va avea si actiuni in cadrul noii companii de pe piata imobiliara.
De ce au pornit bancherii de la Capital Partners o afacere imobiliara acum?
Lionachescu a explicat ca unul dintre motive este sansa a avea in piata, liber de contract, un profesionist cu experienta in domeniu, ca Lucianu.
„In piata nu mai este loc de amatori. Nu mai este loc nici pentru locul 2, ori esti numarul unu, ori dispari”, a declarat Lionachescu.
Un alt motiv pentru care au decis ca este un moment bun pentru a intra in imobiliare este faptul ca in contextul volatilitatii pietelor din prezent, investitorii se vor intoarce la activele de refugiu cum sunt si imobiliarele.
„Acest lucru este deja vizibil in pietele mari si daca nu se va intampla o catastrofa fluxurile de bani vor veni si in Romania”, mai spune Lionachescu.
Bineinteles sunt si riscuri, asa ca Lionachescu plaseaza cota revenirii pietei la 60-40.
Bancherul de investitii spune ca un punct forte al firmei proaspat lansate este expertiza Capital Partners in zona de finantare.
Activitatea de imobiliare a Capital Partners care a fost transferata spre noua firma reprezenta 5% din totalul activitatii in ultimii ani, dupa ce in boom ajungea la 50%. Lionachescu considera insa ca in urmatoarele 12-18 luni, imobiliarele vor reprezenta din nou spre 50% din volum.