„Ce este mai greu urmeaza in urmatoarele 9-12 luni, deoarece Romania este necompetitiv condusa, si perceputa ca fiind putenic corupta. Din aceste motive, este lasata pe ultimele locuri in planurile investitorilor straini”, explica Popp.
Si alti dezvoltatori imobiliari prezenti pe piata locala impartasesc opinia aceasta. Spre exemplu, Reuven Havar, directorul AFI Europe, a spus, anterior, pentru DailyBusiness.ro, ca punctul critic inca nu a fost resimtit pe piata locala.
Popp considera ca in urmatoarele 6-9 luni, „Romania va avea foarte mult de suferit ca urmare a crizei politice. Cursul leului fata de euro, bursa si investitiile straine vor avea un sens de depreciere, iar investitiile in imobiliare vor avea aceasi tendinta”.
In ceea ce priveste proiectele imobiliare de pe piata locala, oprite ca urmare a crizei financiare, presedintele Impact nu crede ca vor fi reluate mai devreme de T3 2010, cand s-ar putea ca Romania sa iasa din criza.
„Proiectele vor fi reluate pe scara mare doar dupa iesirea din criza a sistemului bancar si mai ales a economiei romanesti, lucru posibil cel mai devreme in august-octombrie 2010”, a declarat Popp.
El sustine ca desi sunt multe proiecte oprite, pe segmentul rezidential acestea nu genereaza mai mult de 20% din portofoliiile de locuinte noi.
[quote= Dan Ioan Popp, Impact]Aparenta revigorare a pietei datorita programului Prima Casa este o iluzie[/quote]
Desi in cadrul ultimelor targuri imobiliare, dezvoltatorii au resimtit o crestere a cererii, seful Impact se mentine circumspect.
„Asistam atat la o scadere a preturilor, dar mai ales la o diminuare cu peste 50-70% a numarului tranzactiilor”, a aratat acesta.
El crede ca „aparenta revigorare a pietei datorita programului Prima Casa este o iluzie”, deoarece efectul programului a fost scaderea accelerata a preturilor catre valori apropiate de 60.000 euro, dar si scaderea numarului de tranzactii datorita intarzierilor generate de numarul mic (sub 3.000 de tranzactii reale), efectuate prin acest sistem.
„Cea mai mare greseala pe care am facut-o in imobiliare este faptul ca nu am militat suficient pentru reglementarea domeniului dezvoltarii imobiliare si nu am alocat suficient timp si know-how pentru infiintarea Asociatiei Dezvoltatorilor Imobiliari din Romania „, a spus Popp.
Impact SA dezvolta proiectul rezidential Greenfield din Capitala, pe un teren de 60 de hectare. Acest proiect va cuprinde peste 30 de cartiere rezidentiale. De asemenea, compania a lansat si primul cartier dintr-un proiect rezidential de pe Dealul Lomb din Cluj.
Dezvoltatorul imobiliar Impact Developer & Contractor a inregistrat, in primele 6 luni ale anului, o scadere a profitului net de 85% comparativ cu perioada similara din 2008, la 2 mil. lei (aproximativ 500.000 euro), potrivit datelor remise Bursei.
In primele 6 luni din 2008, dezvoltatorul a realizat un profit net de 14 mil. lei (4,1 mil. euro).
Datoriile au scazut cu circa 30%, de la 244 mil. lei (73 mil. euro) in 2008, la 174 mil. lei (41 mil. euro) la sfarsitul lunii iunie 2009. Datoriile pe termen scurt reprezinta 25% din total.
Veniturile din exploatare au fost de 43,7 mil. lei (10 mil. euro) in primele 6 luni din an, in scadere cu 37% fata de estimarile initiale, pe fondul contractelor de achizitie nefinalizate de catre cetatenii straini.