Martin Slabbert, managing director al fondului de investitii sud-african New Europe Property Investments (NEPI), a spus pentru DailyBusiness.ro ca acordul privind termenii contractuali pentru achizitionarea Floreasca Business Park din Capitala si procesul de due dilligence au durat doar 3 saptamani.
Discutiile anterioare cu vanzatorii au durat circa o luna, ducand totalul negocierilor la aproape 2 luni. Fondul de investitii a luat in vizor proiectul cu mai mult timp inainte, cladirea de birouri facand parte dintr-un calup de 12 proiecte analizate de companie in acest an. Discutiile legate de conditiile de achizitionare pentru acest proiect au demarat, insa, in octombrie.
Negocierile pentru achizitii de pe piata locala se deruleaza de obicei pe perioade foarte lungi de timp. Spre exemplu, compania Timpuri Noi a negociat timp de un an cu fondul de investitii Interprime Properties, care apartine familiei Kamprad, proprietarii retelei de magazine de mobila Ikea, vanzarea terenului din centrul Capitalei, tranzactie incheiata in aceasta vara.
Si fondul de investitii NEPI a avut alte negocieri mai indelungate pe piata locala. Spre exemplu, pentru achizitia parcului de retail European Retail Park din Braila, cumparat la finalul anului trecut, au negociat cu vanzatorul timp de 9 luni.
De ce a ales NEPI sa cumpere Floreasca Business Park? Specialistii in imobiliare spun ca nivelul de lichiditate al acestui proiect a fost cel mai probabil punctul cheie al alegerii acestui proiect din toate cele 12 analizate.
De altfel, in anuntul NEPI se precizeaza ca fostii proprietari ai Floreasca Business Park au inregistrat un profit inainte de taxe de 1,6 mil. euro in prima jumatate a acestui an.
Mai mult, surse din piata au spus pentru DailyBusiness.ro ca creditul preluat de NEPI in cadrul tranzactiei a fost cel mai probabil avantajos pentru proprietarii proiectului, ceea ce permite un grad de lichiditate mare pentru noii proprietari. In plus, investitia din fonduri proprii a NEPI a fost relativ mica, suma platita de fondul de investitii pentru proiect fiind de doar 27,6 mil. euro. Creditul bancar preluat este de peste doua ori mai mare decat suma platita de fondul de investitii din surse proprii, ceea ce ofera un randament mai bun proprietatii.
Intrebat de DailyBusiness.ro daca conditiile contractului de finantare cu banca au fost avantajoase si astfel au reprezentat un criteriu pentru achizitionare, Slabbert a raspuns scurt „Da”, fara a face alte comentarii.
In anuntul de pe bursa londoneza, NEPI a explicat ca in opinia fondului de investitii piata de birouri din Bucuresti ofera valoare pentru investitori.
Totusi, compania a analizat in acest an 12 cladiri de birouri din Capitala (conform anuntului de pe bursa de la Londra – n.r.), in vederea unei posibile achizitii si niciuna dintre aceste tranzactii nu s-a incheiat. Slabbert nu a dorit sa mentioneze ce anume a facut sa pice celelalte posibile tranzactii, insa surse din piata au spus pentru DailyBusiness.ro ca in cele mai multe cazuri problema a fost pretul cerut de proprietari.
Fondul de investitii a mai renuntat in acest an si la achizitionarea unor centre comerciale detinute de BelRom, pe care anuntase ca intentioneaza sa le cumpere inca din 2009, pentru ca pana la urma nu s-au mai inteles cu dezvoltatorii in prinvinta pretului de achizitie.
Potrivit anuntului companiei, unul dintre factorii care au determinat alegerea acestei proprietati este amplasarea, calitatea tehnica a constructiei, infrastructura zonei sau facilitatile de parcare.
Fondul de investitii New Europe Property Investments (NEPI) a ajuns la o intelegere cu Portland Trust pentru cumpararea proiectului de birouri Floreasca Business Park cu circa 27,6 mil. euro la finalul lunii trecute.
Achizitia activului se va realiza prin cumpararea firmei Ingen Europe BV, care detine compania locala Floreasca Business Park SRL.
Floreasca Business Park are o suprafata inchiriabila de 36.000 mp, o chirie medie de 17,21 euro pe mp si o valoare de piata de aproape 100 mil. euro.
Portland Trust a mai vandut in anii trecuti si alte cladiri dezvoltate pe plan local, printre care si Bucharest Business Park cu 65 mil. euro. Compania, cu sediul in Cehia, a mai dezvoltat si Opera Center.
NEPI a mai cumparat in Romania 2 centre comerciale, Iris Shopping Center Pitesti si European Retail Park Braila.