- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Real Estate

Prăpăd pe piața imobiliară din Cluj-Napoca. Cu cât au ajuns să se vândă garsonierele

28 Sep, 08:28 • Cornel Ghimeșan
Cluj-Napoca e printre cele mai scumpe orașe din țară, mai ales când vine vorba despre piața imobiliară.
Prăpăd pe piața imobiliară din Cluj-Napoca. Cu cât au ajuns să se vândă garsonierele

Oamenii se plâng tot mai des de prețurile colosale ale locuințelor și chiriilor în Cluj-Napoca. Spre exemplu, o garsonieră de doar 36 de metri pătrați a ajuns să coste 115.000 de euro. Până nu demult, un astfel de preț era de neacceptat, mai ales pentru o locuință atât de mică.

Citește și Românii care primesc 15.000 de lei în mână din partea statului. Guvernul Ciolacu a dat vestea

Traiul în Cluj-Napoca, un lux pentru cei mai mulți români

Creșterea pe zi ce trece a prețurilor la locuințe în Cluj-Napoca îi sperie pe români. Costă mult atât locuințele în blocuri noi, cât și în blocuri construite în perioada comunistă, în anii 70. Clădările vechi sunt considerate „produse imobiliare de lux”, deși starea lor nu e chiar cea mai bună. Astfel de locuințe sunt căutate cel mai mult de studenți sau persoane în vârstă.

Prețul mediu pe metrul pătrat a ajuns la 2.812 euro în ultimul timp, ceea ce foarte mult dacă comparăm cu alte orașe din România. Anul trecut, în vară, prețul mediu se afla pe la 2.500 de euro pe metri pătrat.

Garsoniera de 36 de metri pătrați se află în cartierul Între Lacuri din Cluj-Napoca, la zece minute de mers pe jos de Iulius Mall. Costă 115.000 de euro și e echipată cu finisaje clasice, geamuri cu tâmplărie PVC și uși interioare de lemn. Nu are dotări de ultimă generație, dar suma e uriașă chiar și așa. Totuși, pentru piața imobiliară din Cluj e un preț obișnuit.

Tinerii și persoanele în vârstă, care își doresc o astfel de locuință în Cluj-Napoca, nu își pot permite sub nicio formă o asemenea sumă. Mulți se gândesc la varianta relocării în alte orașe sau în zonele rurale din apropiere, unde prețurile sunt ceva mai rezonabile.

Se încearcă tot felul de soluții pentru combaterea prețurilor exagerate de pe piața imobiliară, însă momentan administrația locală nu a reușit mare lucru. Până una alta viitorul pieței imobiliare din Cluj-Napoca e pus sub semnul întrebării. Locuitul în acest oraș a devenit un lux pentru toată lumea și nu mulți sunt cei care fac față fără să depună eforturi materiale considerabile.

Citește și Până la ce dată se prelungeşte plafonarea tarifelor RCA. Ce prevede proiectul de HG ajuns la Ministerul Finanţelor

Tags:
Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult