Initial, ansamblul, a carui constructie a inceput in 2008, urma sa fie unul exclusiv rezidential. In urma cu un an si jumatate, dezvoltatorul a decis sa includa si doua corpuri de cladiri de birouri in cadrul acestui ansamblu.
Procesul de comercializare a birourilor a demarat in urma cu o luna si jumatate, iar pana in prezent compania a incheiat deja precontracte cu 8 clienti.
In general, pe piata locala, spatiile de birouri sunt inchiriate, iar achizitiile sunt de obicei pentru cladiri intregi.
„Avem precontracte semnate si foarte multe solicitari in curs. Este un concept nou care trebuie promovat, companiile sunt surprinse ca pot cumpara un sediu intr-o cladire de birouri. Suprafetele care pot fi achizitionate sunt variate: avem si spatii de 150 mp si spatii de 50 mp”, a declarat Haricleea Spaler, directorul comercial al HL1.
Preturile birourilor pornesc de la 1.600 euro/mp
Cat costa un sediu de birou? Preturile difera in functie de caracteristicile spatiului cum ar fi etajul sau corpul de cladire in care se afla spatiul, insa oficialii dezvoltatorului au spus ca pornesc de la 1.600 euro/mp, astfel incat cel mai ieftin spatiu ajunge la 43.000 euro.
Pentru a achizitiona un spatiu de birouri in proiect, companiile trebuie sa plateasca un avans de 40%, care insa poate fi achitat si in transe pana la finalizarea constructie in iunie 2011.
Managerii companiei au decis sa includa si birouri in cadrul ansamblului dupa ce s-au familiarizat cu realitatile bucurestene.
„Cand am venit aici, acum 8 ani, nu era aglomerat, erau doar gropi. Acum insa traficul creste cu 20-25% de la an la an. De altfel, 8 clienti ai apartamentelor din Delea Veche au cumparat si spatii de birouri in proiect, pentru a avea biroul langa casa”, a declarat Alberto Escribano, directorul executiv al dezvoltatorului imobiliar in Romania.
Cine sunt acesti clienti? Ingineri, avocati, un regizor de film, dar si managerul unui fond de investitii si al unei companii de distributie.
„Cererea vine in special din zona firmelor de apartament, care au realizat ca pot avea un spatiu similar ca dimensiune, dar intr-o cladire de birouri in care pot beneficia de receptie, paza, sali de conferinta si in general de tot ce inseamna suport administrative”, a afirmat Haricleea Spaler.
Ea a adaugat ca pana la final de an se asteapta ca minim 75% din spatiu sa fie ante-contractat.
„Cererea mai vine si din partea unor companii care acum au sedii in nordul Capitalei si vor sa se relocheze”, a mai spus Haricleea Spaler.