Fata de aceeasi luna a anului trecut, indicele preturilor a scazut cu 6%, potrivit portalului imobiliare.ro, citat de Mediafax.
Pe parcursul lunii iulie au fost inregistrate scaderi in aproape toata tara. Cea mai accentuata rata de scadere, de 3,2%, a fost resimtita in Brasov. Urmeaza Timisoara cu o scadere de 2,6% si Bucurestiul cu 2,4%. In Iasi si Constanta, ritmul de scadere a fost moderat : 1,9%, respectiv 1,4%.
„Chiar daca si in iulie, preturile au confirmat evolutia inregistrata in lunile anterioare, fiind atinse noi praguri minime la diferite categorii de apartamente in majoritatea oraselor analizate, ritmul de scadere a fost mai putin spectaculos. De altfel, ultima saptamana a intervalului a adus o usoara revigorare a pretului in majoritatea oraselor din tara”, potrivit sursei citate.
Portalul publica lunar un indice imobiliar care masoara evolutia preturilor locuintelor din cele mai importante sase orase din tara, inclusiv Bucuresti pe baza anunturilor listate de proprietari pe site-ul imobiliare.ro.
„Analizand principalii factori care influenteaza preturile apartamentelor, puterea de cumparare, raportul dintre cerere si oferta, situatia macroeconomica in ansamblul ei, starea de incredere a clientilor, precum si evolutia din ultimele luni, in mod firesc suntem tentati sa mizam in continuare pe reduceri de preturi. Totusi, in ultima saptamana, am avut cresteri cuprinse intre 0,2 si 0,5% in patru din cele sase orase analizate”, a declarat, Adrian Erimescu, directorul general al imobiliare.ro.
Analiza pe orase arata ca in luna iulie indicele imobiliare.ro indica o valoare medie de 1.245 euro/mp util pentru apartamentele noi si vechi din Bucuresti, in scadere cu 2,4%, fata de iunie. In comparatie cu aceeasi luna a anului trecut, preturile solicitate in prezent de proprietari si dezvoltatori sunt cu 6% mai mici.
Tendinta de scadere a fost resimtita atat la nivelul apartamentelor vechi din Capitala, cat si la nivelul celor noi. Astfel, in timp ce pretul mediu solicitat pentru apartamentele noi a scazut in ultima luna cu 0,9%, pretul pentru locuintele vechi a coborat cu 2,8%.
In aceste conditii, pretul mediu cerut pentru apartamentele noi din Bucuresti a ajuns in iulie la 1.427 euro/mp de suprafata utila, iar pentru cele vechi la 1.179 euro/mp.
Brasovul este orasul unde preturile apartamentelor au cunoscut cel mai mare ritm de scadere in iulie. Astfel, conform Indicelui imobiliare.ro, pretul mediu cerut pentru apartamentele scoase la vanzare are o valoare de 907 euro/mp de suprafata utila, cu 3,2% mai putin decat in iunie. In comparatie cu aceeasi perioada a anului trecut, pretul mediu actual este cu 3,6% mai mic.
O scadere accentuata s-a inregistrat si in cazul apartamentelor noi din ansamblurile rezidentiale brasovene al caror pret a coborat in iulie sub pragul psihologic de 1.000 de euro/mp, pana la 946 euro/mp. Fata de aceeasi perioada a anului trecut, acestea sunt cu 10,4% mai ieftine. In ceea ce priveste apartamentele vechi, pretul solicitat de proprietari in luna iulie a ajuns la 905 euro/mp, cu 2% mai putin fata de luna precedenta.
In Cluj-Napoca, in luna iulie, preturile apartamentelor au crescut usor, cu 0,1%, continuand astfel tendinta de crestere inregistrata in luna precedenta. Astfel, Indicele imobiliare.ro pentru a saptea luna din an prezinta o valoare medie de 1.023 euro/mp util pentru apartamentele din Cluj-Napoca. In comparatie cu aceeasi perioada a anului trecut, valoarea actuala este usor mai scazuta.
Apartamentele noi sunt cele care au tras piata in sus in iulie, pretul acestora urcand cu 1,8% ajungand la 984 euro/mp util. Pretul apartamentelor vechi a coborat dupa o perioada mai mare de crestere in intervalul analizat. Scaderea inregistrata in luna iulie pentru aceasta categorie imobiliara este de 1,4%, iar pretul mediu pe metru patrat de suprafata utila este in prezent 1.040 euro/mp util.
Locuintele din Constanta s-au ieftinit cu 1,4% in iulie, cand Indicele imobiliare.ro a inregistrat valoarea de 1.007 euro/mp de suprafata utila, ritmul de scadere fiind dublu fata de luna anterioara. In comparatie cu aceeasi perioada a anului trecut, valoarea medie actuala este cu 6,4% mai mica.
In iulie, pretul mediu cerut pentru apartamentele noi a crescut cu 2,4% fata de iunie, pretul mediu solicitat pentru aceasta categorie crescand de la 1.006 euro/mp util pana la 1.034 euro/mp util. In schimb, pretul pe metrul patrat al apartamentelor vechi din Constanta a scazut cu 2,1%, pana la 1.003 euro/mp util. Astfel, apartamentele vechi au fost in iulie, dupa mult timp, mai ieftine decat cele noi.
In Iasi, indicele imobiliare.ro a coborat sub pragul psihologic de 900 euro/mp util, pana la 899 euro/mp util, in scadere cu 1,9% fata de luna precedenta. Apartamentele noi au inregistrat o scadere consistenta de 3,4%, ajungand la valoarea medie de 963 euro/mp util. Totodata, fata de aceeasi luna a anului trecut, acestea sunt cu 5% mai ieftine. Cu o scadere de 1,5%, pretul mediu cerut pentru apartamentele vechi din Iasi a coborat in iulie la 877 euro/mp.
Cu o scadere de 2,6% in iulie si un pret mediu de 851 euro/mp util, Timisoara ramane in continuare cel mai ieftin dintre orasele analizate. Astfel, trendul de scadere din ultimele luni a continuat in iulie, inregistrandu-se astfel o noua valoare minima pentru principalul oras din vestul tarii. Fata de aceeasi perioada a anului trecut, diferenta de pret s-a accentuat, depasind 13%.
La fel ca in luna anterioara, cea mai mare scadere de pret a fost inregistrata de apartamentele vechi, de 2,6%, pretul mediu ajungand la 846 euro/mp util. In acelasi timp, pretul mediu cerut pentru apartamentele noi scoase la vanzare in Timisoara a scazut cu 2,1%, pana la 885 euro/mp util. Iulie este a patra luna consecutiva in care Indicele imobiliare.ro pentru Timisoara atinge un nou nivel minim.
Indicele imobiliare.ro reprezinta pretul exprimat in euro pe metru patrat de suprafata utila al apartamentelor de vanzare situate in blocuri de apartamente, cu destinatie rezidentiala si este calculat zilnic in baza ofertelor introduse in ultimele sapte zile fata de ziua de raportare, la nivel national si ia in calcul, in medie, 22.000 de oferte publicate lunar in 41 de judete.