De la începutul anului 2024, prețurile locuințelor au continuat să crească, în pofida unei scăderi a tranzacțiilor înregistrate pe piața imobiliară, în special în luna noiembrie. Experții consideră că această reducere a activității este legată în mod direct de incertitudinea generată de campania electorală, care a influențat comportamentul cumpărătorilor și vânzătorilor, potrivit gândul.ro.
Te-ar mai putea interesa și: Apartamentele cu două camere continuă să se scumpească în majoritatea zonelor din București. Care sunt prețurile medii, în funcție de cartier
foto: Cluj-Napoca
Conform Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară, în noiembrie 2024 s-au înregistrat 58.415 tranzacții imobiliare, reprezentând o scădere de 14% față de luna octombrie și o reducere cu 4.874 de unități comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent. Cele mai multe tranzacții s-au înregistrat în București (10.752), Ilfov (4.510) și Brașov (3.355), în timp ce județele Teleorman, Ialomița și Giurgiu au raportat cele mai puține vânzări.
„Această încetinire a activității pieței imobiliare poate fi atribuită în principal contextului electoral, marcat de campaniile prezidențiale și parlamentare, care au influențat în mod direct comportamentul cumpărătorilor și vânzătorilor pe piața imobiliară.
Campania electorală din noiembrie 2024, cauzată de incertitudinea politică și economică, a avut un impact semnificativ asupra tranzacțiilor imobiliare. În această perioadă, mulți potențiali cumpărători au preferat să amâne achizițiile de proprietăți pentru a vedea rezultatele alegerilor și pentru a afla despre viitorul economic și politic al țării”, se arată în raportul Blitz.
Specialiștii explică această scădere prin reticența cumpărătorilor de a lua decizii în timpul campaniei electorale, preferând să aștepte clarificări cu privire la viitorul economic și politic al țării. În acest context, tranzacțiile au fost amânate, iar piața imobiliară a cunoscut o încetinire evidentă. Totodată, prețurile locuințelor au rămas ridicate, în special în marile orașe, unde cererea este mai mare.
Analizele arată că prețurile apartamentelor noi au continuat să crească, atingând niveluri record în orașele Cluj-Napoca, Brașov, București și Iași. De exemplu, în Cluj-Napoca, prețul mediu al unui metru pătrat a ajuns la 2.940 euro, marcând o creștere de 15,1% față de anul anterior. Brașov a înregistrat o creștere de 19,5%, iar alte orașe, Craiova, Sibiu și Constanța au avut, de asemenea, creșteri ale prețurilor.
În ceea ce privește ipotecile, acestea au reprezentat 59,14% din totalul tranzacțiilor, înregistrând o creștere față de aceeași perioadă a anului trecut. Cele mai multe ipoteci au fost înregistrate în București, Ilfov și Constanța.
Te-ar mai putea interesa și: Prețul apartamentelor crește spectaculos pe final de an! Scumpirile din piața imobiliară continuă galopant! Creșterile sunt de două procente! Ce șanse mai au tinerii să-și cumpere un apartament în viitor?