- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Real Estate

Preturile apartamentelor, la cel mai mic nivel de la inceputul crizei. Topul scaderilor

06 Aug, 11:34 • Redactia DailyBusiness
Preturile apartamentelor au scazut in iulie cu 5% fata de nivelul din aceeasi perioada a anului trecut, astfel ca a fost atins un nou prag minim pe piata, de la inceputul crizei imobiliare si pana in prezent, atat la nivel national, cat si in Capitala. Vezi la ce valoare se situeaza piata acum.
Preturile apartamentelor, la cel mai mic nivel de la inceputul crizei. Topul scaderilor

Media nationala pe luna iulie a fost de 975 euro pe metru patrat util, cu 1,2% mai mica decat cea inregistrata in iunie, aceasta fiind cea mai mare scadere de pret inregistrata in acest an la nivel national, potrivit Imobiliare.ro.

Panta descendenta este resimtita la nivelul marilor orase analizate, cu exceptia Brasovului, unde a fost inregistrata o evolutie atipica. Exceptii sporadice mai sunt intalnite doar la anumite subcategorii de apartamente.

“Tensiunile majore din ultima perioada amplificate de cresterea cursului valutar au facut ca interesul populatiei pentru investitii de amploare sa scada. Nici proprietarii nu au reactionat suficient, in ciuda faptului ca pe destul de multe segmente au fost atinse preturi minime record in iuie. Totusi, ritmul de ieftinire a apartamentelor nu a compensat scaderea apetitului pentru achizitii din partea cumparatorilor”, sublineaza Adrian Erimescu, directorul general Imobiliare.ro.
 
[img=3192]Evolutie Bucuresti: ap. noi vs. ap.vechi[/img] Pretul apartamentelor din Bucuresti au inregistrat in luna iulie, o valoare medie de 1.125 euro pe metru patrat util pentru unitatile noi si vechi, in scadere cu 0,6% fata de luna precedenta.

In comparatie cu aceeasi perioada a anului trecut, apartamentele din Bucuresti sunt in prezent cu 3,2% mai ieftine. Valoarea actuala este cea mai mica valoare atinsa in Bucuresti, din 2008 incoace.

Chiar daca tendinta de scadere din ultimele treizeci de zile a fost mai accentuata pe segmentul vechi, aceasta a fost resimtita si pe cel nou.
 
Apartamentele noi din Bucuresti, cu 4,6% mai ieftine

Pretul mediu cerut pentru apartamentele noi din Bucuresti a ajuns in luna iulie la valoarea de 1.288 euro pe metru patrat util, in scadere cu 0,5% fata de luna iunie.

In comparatie cu iulie 2011, pretul mediu cerut pentru apartamentele noi din Capitala este in prezent cu 4,6% mai mic.

Desi garsonierele si apartamentele noi cu doua camere s-au scumpit in acest interval, evolutia unitatilor mari, cu trei sau chiar patru camere a fost cea care a dat trendul pe segmentul nou.

Apartamentele cu trei camere s-au ieftinit cu 2,2% in ultimele treizeci de zile.

Apartamentele vechi din Capitala, cu 5,2% mai ieftine

Luna iulie a adus modificari importante de pret si in cazul apartamentelor vechi din Capitala. Potrivit imobiliare.ro, aceasta categorie de apartamente a ajuns la o medie de prêt de 1.048 euro pe metru patrat de suprafata utila, cu 1,3% sub valoarea lunii iunie si cu 5,2% mai putin decat in aceeasi perioada a anului trecut.

De altfel, locuintele vechi din Capitala au cunoscut unul din cele mai ridicate ritmuri de scadere in ultimele treizeci de zile.

Pe categorii de apartamente, cea mai mare oscilatie a fost inregistrata in cazul garsonierelor, care s-au ieftinit cu 2 procente.

Apartamentelor cu doua camere s-au ieftinit, la randul lor, cu 1,3%. In acelasi timp, unitatile cu trei camere s-au ieftinit cu 1,4%. Fata de aceeasi perioada a anului trecut, cea mai mare diferenta este constatata in cazul garsonierelor care sunt mai ieftine cu aproape 8%, ecartul fiind in crestere.

[img=3194]Evolutie Brasov: Ap. nou vs. ap. vechi[/img] Brasov, evolutie atipica

In ultimele treizeci de zile, preturile apartamentelor din Brasov au avut o evolutie complet diferita fata de ceea ce s-a intamplat pe piata rezidentiala din toate celelalte mari orase din tara.
 
Conform imobiliare.ro, pretul mediu cerut pentru apartamentele scoase la vanzare a ajuns, in luna iulie, la o valoare de 869 euro pe metru patrat util, cu 1,9% mai mult decat in luna precedenta.

Pretul mediu actual este foarte apropiat de cel inregistrat in urma cu douasprezece luni.

Pretul mediu solicitat pentru apartamentele noi din ansamblurile rezidentiale brasovene a crescut in ultimele treizeci de zile pana la valoarea de 978 euro pe metru patrat util, Brasovul fiind avantajat, din acest punct de vedere, de statutul sau de oras turistic.

Fata de aceeasi perioada a anului trecut, apartamentele noi sunt mai scumpe cu aproximativ 7%.

Evolutia atipica este confirmata si in cazul apartamentelor vechi, al caror pret solicitat de proprietari a ajuns, in luna iulie, la o valoare medie de 855 euro pe metru patrat, in crestere cu 1,2% fata de luna trecuta. Valoarea actuala este, de altfel, foarte apropiata de cea inregistrata in urma cu 12 luni.

Daca pretul garsonierelor s-a ieftinit cu aproximativ 1%, apartamentele vechi cu doua camere s-au scumpit cu 0,9% in luna iulie.

Mai mult, pretul apartamentelor vechi cu trei camere a crescut cu aproape 2% in ultimele treizeci de zile.
In comparatie cu iulie 2011, doar unitatile cu doua camere au preturi mai mici, apartamentele cu trei camere si garsonierele fiind mai scumpe.

[img=3189]Evolutie Cluj: Ap. noi vs. ap. vechi[/img] Cluj, cea mai mare scadere la apartamentele noi

Preturile apartamentelor din Cluj-Napoca continua sa scada, asa cum s-a intamplat si in primul semestru din acest an. De aceasta data, e vorba de o scadere de 0,8% in ultimele 30 de zile.

Astfel, preturile apartamentelor din Cluj-Napoca au inregistrat in iulie o valoare medie de 899 euro pe metru patrat util, coborand pentru prima data sub pragul de 900 de euro pe metru patrat.

Valoarea actuala este cu 4,7% sub cea inregistrata in urma cu 12 luni, stabilindu-se astfel un nou record minim de la inceputul crizei pana in prezent, pentru preturile apartamentelor din Cluj-Napoca.

Tendinta de scadere a pretului a fost mai accentuata pe segmentul nou, apartamentele din aceasta categorie ieftinindu-se cu peste 2% in ultimele treizeci de zile si se apropie de valoarea medie de 800 euro pe metru patrat util (821 euro/mp util in iulie).

Un nou minim al acestui an este atins pe acest segment. Fata de aceeasi perioada a anului trecut, apartamentele noi din Cluj-Napoca sunt mai ieftine cu peste 10% si au cel mai accentuat ritm de scadere dintre toate orasele analizate.

Totodata, Clujul ramane orasul cu cele mai scumpe apartamente vechi din afara Capitalei.

Pretul mediu cerut pentru apartamentele din blocurile construite inainte de 1990 din Cluj-Napoca a ajuns la valoarea de 972 euro pe metru patrat util in luna iulie, in crestere cu 1% fata de luna precedenta.

In comparatie cu aceeasi perioada a anului trecut, apartamentele vechi din Cluj sunt cu doar 0,2% mai ieftine.
Pe categorii de apartamente, tendintele au fost diferite. In cazul garsonierelor si al unitatilor cu doua camere, a fost constatata o crestere importanta de 4,4%, respectiv 1%.

Apartamentele cu trei camere s-au ieftinit insa cu 1%.

In comparatie cu aceeasi perioada a anului trecut, daca apartamentele cu doua si trei camere sunt mai ieftine cu 3,5%, respectiv 0,7%, garsonierele isi mentin pretul ridicat, fiind mai scumpe cu 7%.

[img=3188]Evolutie Constanta: Ap. noi vs. ap. vechi[/img] Constanta, cea mai accentuata scadere   

Apartamentele scoase la vanzare in Constanta continua sa se ieftineasca, astfel incat, in luna iulie, pretul mediu cerut pentru unitatile din piata de aici a inregistrat cea mai mare scadere din cele sase centre urbane analizate.

Media calculata la nivelul orasului a atins valoarea de 876 euro pe metru patrat util, cu 2% mai putin decat in luna precedenta. Totodata, aceasta valoare este cu peste 8% mai mica decat in aceeasi perioada a anului trecut.

In ceea ce priveste evolutia pretului mediu cerut pentru apartamentele noi, s-a inregistrat o scadere de aproape 5 procente, de la 954 euro pe metru patrat util, pana la 908 euro pe metru patrat util.

Fata de aceeasi perioada a anului trecut, preturile solicitate pentru apartamentele noi din Constanta raman, in medie, cu 5,5% mai mici, nivelul actual fiind totodata cel mai scazut inregistrat pe acest segment de la inceputul crizei pana in prezent.

Pretul mediu de strigare pentru apartamentele din blocurile vechi din Constanta a inregistrat o scadere de 1,1% in luna iulie, atingand valoarea de 869 euro pe metru patrat util, cu aproape 9% mai mica decat in urma cu 12 luni.
In aceste ultime treizeci de zile, unitatile cu trei camere sunt singurele care nu s-au devalorizat, inregistrand o crestere de pret de 0,9%. 

Totusi, in aceeasi perioada, garsonierele s-au ieftinit din nou, de aceasta data cu 2,4%, in timp ce pretul apartamentelor cu doua camere a inregistrat o scadere de 2,5%.

In comparatie cu aceeasi perioada a anului trecut, cea mai mare diferenta de pret se inregistreaza in cazul unitatilor vechi cu doua camere, care sunt cu peste 9% mai ieftine in prezent.

[img=3191]Evolutie Timisoara: ap. noi vs. ap. vechi[/img] Timisoara, locul 2 in topul scaderilor

Apartamentele din Timisoara s-au ieftinit cu 1,5% in ultima luna, inregistrand a doua cea mai mare scadere, dupa Constanta. Astfel,  valoarea medie inregistrata la nivelul orasului pentru luna iulie, 784 euro pe metru patart util, este cu 1,5% mai mica decat valoarea inregistrata in urma cu 30 de zile, respectiv cu 4,4% mai mica decat in urma cu 12 luni.

Diferenta este mai mare in cazul unitatilor vechi care, cu o valoare medie a pretului cerut de 774 euro pe metru patrat util, sunt cele mai ieftine dintre toate orasele analizate.

Pe de alta parte, in iulie, pretul mediu solicitat pentru apartamentele noi scoase la vanzare a ajuns la 867 euro pe metru patrat util, cu 1% mai mult decat in urma cu treizeci de zile, pretul mediu actual fiind totodata cu peste 5% mai mic decat cel afisat in aceeasi perioada a anului trecut.

In ultimele treizeci de zile, pretul cerut de proprietari si intermediari pentru un metru patrat de suprafata utila in cazul apartamentelor vechi a ajuns la 774 euro, cu aproape 2% mai putin decat in iunie, acesta fiind si cel mai mare ritm de scadere inregistrat pe segmentul vechi.

Fata de aceeasi perioada a anului trecut, apartamentele vechi din Timisoara sunt cu 3% mai ieftine. Pe categorii de apartamente, garsonierele s-au ieftinit cel mai mult, pierzand aproape 4% din pret.

In acelasi interval, unitatile cu doua si trei camere au inregistrat scaderi de pret de 1,5%, respectiv 2,2%.

In comparatie cu luna iulie 2011, pretul apartamentelor a evoluat cu un procent cuprins intre +0,1% in cazul apartamentelor cu trei camere si -7,5% in cazul garsonierelor. Unitatile cu doua camere sunt mai ieftine cu 5% fata de anul trecut.

[img=3190]Evolutia preturilor ap. din Ploiesti[/img] Ploiestiul se inscrie in trend

Media pentru Ploiesti, indica, pentru luna iulie, o valoare de 823 euro pe metru patrat util pentru apartamentele noi si vechi scoase la vanzare.

Cu o scadere de 0,5% inregistrata in ultimele treizeci de zile, evolutia preturilor apartamentelor din Ploiesti se inscrie in trendul national, dar atinge, totodata, un nou prag minim de la inceputul crizei incoace.

In comparatie cu luna iulie 2011, preturile solicitate in prezent sunt cu aproape 5% mai mici.

Indicele imobiliare.ro este calculat zilnic in baza ofertelor introduse in ultimele 7 zile fata de ziua de raportare, la nivel national si ia in calcul, in medie, 22.000 de oferte publicate lunar in 41 de judete.

Indicele imobiliare.ro la nivel de orase este calculat zilnic in baza ofertelor introduse in ultimele 30 zile fata de ziua de raportare.

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Lidl își încetinește ritmul de extindere în România și își vinde din terenuri. Din 2025, compania va reveni la ritmul accelerat de deschidere de noi magazine
Lidl își încetinește ritmul de extindere în România și își vinde din terenuri. Din 2025, compania ...
PSD, anunţ important chiar înaintea alegerilor parlamentare: „În 2029 salariul minim va fi de 1.300 de euro”
PSD, anunţ important chiar înaintea alegerilor parlamentare: „În 2029 salariul minim va fi de ...
Aparatul electrocasnic care consumă cât 330 de becuri aprinse simultan. Sfaturile oferite de specialiști
Aparatul electrocasnic care consumă cât 330 de becuri aprinse simultan. Sfaturile oferite de specialiști
S-au deschis târgurile de Crăciun din Cluj. Cât costă plăcinta și vinul fiert în 2024
S-au deschis târgurile de Crăciun din Cluj. Cât costă plăcinta și vinul fiert în 2024
Gigantul Bosch dă afară 5.500 de oameni. Concedierile nu vizează, deocamdată, angajații din România
Gigantul Bosch dă afară 5.500 de oameni. Concedierile nu vizează, deocamdată, angajații din România
Prognoza analiștilor financiari pentru 2025. Cum va arăta economia României anul viitor. Cele 3 riscuri majore pentru țara noastră
Prognoza analiștilor financiari pentru 2025. Cum va arăta economia României anul viitor. Cele 3 riscuri ...
Revolut s-a alăturat rețelei de Plăți Instant din România
Revolut s-a alăturat rețelei de Plăți Instant din România
Proiect PSD pentru readucerea în ţară a românilor din diaspora. 500 de euro, lunar timp de şapte ani, pentru cei ce au muncit în străinătate şi revin în România
Proiect PSD pentru readucerea în ţară a românilor din diaspora. 500 de euro, lunar timp de şapte ...
Rezultate alegeri prezidenţiale 2024. CCR a decis renumărarea voturilor la primul scrutin, iar ştirea face înconjurul lumii
Rezultate alegeri prezidenţiale 2024. CCR a decis renumărarea voturilor la primul scrutin, iar ştirea ...
CSAT: Au existat atacuri cibernetice cu scopul de a influenţa corectitudinea procesului electoral. Un candidat a beneficiat de o expunere masivă pe platforma TikTok
CSAT: Au existat atacuri cibernetice cu scopul de a influenţa corectitudinea procesului electoral. Un ...
Investiție de 130.000 de euro pe piața media, apare un nou canal în grilă! România va avea un nou post de televiziune
Investiție de 130.000 de euro pe piața media, apare un nou canal în grilă! România va avea un nou ...
Cum să-ți îngrijești plantele de apartament iarna. Sfaturi simple pentru a le menține sănătoase și viguroase de-a lungul celor 90 de zile
Cum să-ți îngrijești plantele de apartament iarna. Sfaturi simple pentru a le menține sănătoase ...
Incredibil cât costă o clătită la Târgul de Crăciun din Craiova, în 2024. Românii s-au revoltat: „Doamne ferește! În ce lume trăim?”
Incredibil cât costă o clătită la Târgul de Crăciun din Craiova, în 2024. Românii s-au revoltat: ...
Pensii 2025. Cum să verifici dacă pensia se mărește după indexare
Pensii 2025. Cum să verifici dacă pensia se mărește după indexare
Trendyol deschide primul depozit local în România, creând 250 de locuri de muncă
Trendyol deschide primul depozit local în România, creând 250 de locuri de muncă
Burgerul Dubai, fița gastronomică a anului 2024. Cât a ajuns să coste în restaurantele din România
Burgerul Dubai, fița gastronomică a anului 2024. Cât a ajuns să coste în restaurantele din România
Liderul global în producţia de echipamente de curăţenie deschide o nouă fabrică în România. Se fac 150 de angajări
Liderul global în producţia de echipamente de curăţenie deschide o nouă fabrică în România. Se ...
Noi concedieri la final de an. Mai multe companii trimit acasă mii de angajați înainte de Crăciun
Noi concedieri la final de an. Mai multe companii trimit acasă mii de angajați înainte de Crăciun