In Bucuresti, preturile medii ale locuintelor noi au scazut , din vara anului trecut, cu 12-13%, de la valorile medii de 1.900 euro/mp la aproximativ 1.650 – 1.700 euro/mp.
Preturile de vanzare ajung chiar si la 1.000 -1.200 euro/mp in cazul proiectelor care se apropie de livrare si care sunt situate in zonele periferice. In ciuda reducerilor, vanzarile nu au fost reluate inca, piata asteptand scaderi si mai mari, conditiile de ipotecare raman aspre, iar climatul economic ii descurajeaza pe oameni sa faca investitii pe termen lung, au explicat analistii Cushman&Wakefield
In orase de provincie ca Brasov sau Cluj, preturile medii au scazut cu 15%, respectiv 10%, pana la 1.100, respectiv 1.250 euro pe mp.
„Intr-un mediu economic dificil si in absenta unor semne de imbunatatire, se preconizeaza ca dezvoltarea de locuinte nu va fi reluata in acest an. Este posibil ca pretul mediu de vanzare sa scada si mai mult, atat la imobilele noi, cat si la cele vechi, pe masura ce un numar din ce in ce mai mare de unitati vor fi disponibile spre vanzare”, spun analistii Cushman&Wakefield.
Piata de rezidential a fost primul sector imobiliar din Romania care a fost afectat de criza financiara. Primele semne au fost observate la inceputul anului 2008, cand cererea de apartamente mai vechi a scazut si pe masura ce anul avansa, aceasta reducere a cererii s-a extins asupra tuturor sectoarelor de pe piata de locuinte. Preturile au suferit corectii dramatice, numarul de vanzari a scazut, iar intreaga piata a intrat in blocaj la sfarsitul anului 2008 ca urmare a crizei creditelor, care a inceput sa se manifeste in septembrie.
In ultimii patru ani, sectorul rezidential a fost o piata marcata de o crestere rapida, cu oferta mare in faza de pregatire. Cativa factori au incurajat aceasta abordare optimista, cum ar fi puterea de cumparare in crestere, oferta noua limitata livrata din 1990 pana in prezent, accesibilitatea din ce in ce mai mare a finantelor pe piata locala si cererea mare asteptata in anii care vor veni.
Dezvoltatorii internationali au inceput sa vada locuintele in Romania ca o oportunitate importanta de dezvoltare in regiune. Dezvoltatorii existenti au obtinut profituri mari, preturile au crescut, iar procesul de vanzare parea simplu.
Numarul de proiecte anuntate intre 2006 si prima jumatate a anului 2008 a explodat in toate orasele mari din Romania, in special in cele cu peste 150.000 locuitori. In Bucuresti au fost anuntate peste 100.000 unitati rezidentiale planificate si intre 5.000 si 12.000 unitati pentru fiecare din pietele mari, cum ar fi Cluj-Napoca, Timisoara, Ploiesti, Brasov si Iasi.
In ciuda acestei cresteri, puterea de cumparare a ramas limitata, in special pe masura ce proprietatile au devenit din ce in ce mai scumpe.
Nivelul real al cererii este greu de cuantificat cu acuratete, intrucat statisticile oficiale privind veniturile sunt superficiale si sume mari de bani raman in continuare nedeclarate. In plus, o mare parte din oferta noua a fost cumparata din motive speculative, de investitori privati sau fonduri de investitii, spre a fi vandute la preturi mai mari sau inchiriate.
In ciuda numarului mare de proiecte, stocul livrat anual intre 2006 si 2008 a fost limitat. In Bucuresti, cea mai mare piata din Romania, in 2007 si 2008 au fost livrate 2.000, respectiv 3.000 apartamente noi.