„Pretul de executie, in Bucuresti, pentru un metru patrat standard de apartament se situeaza undeva intre 450 si 500 de euro. In cazul in care se ia in considerare si valoarea terenului pe care se construiesc aceste apartamente, un pret fara profit pe metrul patrat de apartament ar fi undeva la 600 de euro. Ce este peste aceasta suma poate fi considerat profit al dezvoltatorului”, a spus Dumitrascu.
El spune ca in statele din Europa profitul mediu pe segmentul de real estate este cuprins intre 11% si 18%, ceea ce ar insemna ca pretul unui apartament in Bucuresti nu ar trebui sa treaca de 720 de euro pe metru patrat construit.
„Majoritatea apartamentelor noi au fost construite avand in minte doar profitul si specula. Proprietarii care au investit 600 de euro si vand mult mai scump vor cobori in continuare preturile, pentru ca nu gasesc cumparator la cat cer acum pe ele, iar bancile le bat zilnic la usa si ii preseaza. Si atunci vor fi nevoiti sa vanda si la 700 si la 800 de euro metrul patrat, iar acest lucru va pune o mare presiune pe apartamentele vechi”, a spus arhitectul.
Acesta a afirmat ca, in general, se cauta apartamente noi, iar cererile pentru locuintele vechi sunt din ce in ce mai mici.
„Din aceste motive, preturile apartamentelor din vechi din Capitala au scazut si vor continua sa scada cu peste 30% pana in primavara anului viitor. Vor scadea nu pentru ca nu ofera confortul la obiect, ci pentru ca utilitatile comune, apa, gaze, canal, sunt invechite, iar cumparatorii se uita acum foarte atent la orice detaliu”, a spus Dumitrascu.
El afirma ca in acest an vor aparea primele cazuri de blocuri foarte vechi din Bucuresti care vor fi abandonate de proprietari din cauza degradarii.
„Considerand ca mai mult de jumatate din fondul locativ existent ?nainte de 1989 este intr-o stare de degradare care se accentueaza cu fiecare zi, preturile acestor apartamente vor scadea. Daca inca se solicita un pret de 1.000 de euro pe metru patrat pentru un apartament construit, sa zicem, in 1983, estimez ca pana in primavara anului viitor, acelasi apartament, daca va obtine 700 de euro pe metrul patrat, va fi mare lucru”, sustine arhitectul.
Potrivit lui Dumitrascu, niciun tip de locuinta nu se va scumpi in urmatorul an, insa sunt categorii de apartamente care isi vor mentine pretul indiferent de evolutia financiara a pietei, pentru ca „merita banii”, si au fost facute in temeiul unor calcule economice pe termen lung.
Acesta crede ca in urmatorii ani va avea loc o migratie si se va produce o selectie in ceea ce priveste locuitorii capitalei.
„In conditiile in care care preturile apartamentelor vor scadea dramatic, este firesc sa se reduca si chiriile. Deja sunt blocuri in Bucuresti unde conditiile nu mai sunt propice pentru locuire”, a incheiat arhitectul sef al Sectorului 3.