„Tranzactiile s-au concentrat si in acest an pe segmentul de garsoniere si apartamente de 2 camere”, spune Alexandru Pricop, managing partner al sucursalei Coldwell Banker Banu Manta, care a adaugat ca bugetele au variat intre 35.000 si 60.000 euro. „Majoritatea clientilor se orienteaza la pret dupa Prima Casa (care permite un pret maxim de 60.000 euro pentru apartamente vechi – n.r.)”, explica Pricop.
„Majoritatea proprietarilor de apartamente vechi vin in piata cu preturi initiale mai mari decat media locuintelor tranzactionate in acea zona. Uneori sunt justificate preturile mai mari prin imbunatatiri sau pozitionare, alteori nu”, spune Marius Rusnac, broker imobiliar in cadrul agentiei Century21.
Bugetele celor mai multi dintre clienti sunt insa mai reduse decat majoritatea ofertelor de pe piata, asa ca tranzactiile reusite au la baza negocierea dintre vanzatori si cumparatori, unde preturile ajung sa scada in medie cu circa 5.000 euro, spune Rusnac.
Uneori, diferenta dintre pretul initial de vanzare al unui apartament din Capitala si cel efectiv de tranzactionare ajunge sa fie si de 10.000 de euro, adauga el, pentru ca in prima instanta majoritatea proprietarilor incearca sa vanda mai scump decat media pietei.
Rusnac spune ca 90% dintre proprietari scad preturile dupa ce vad ca nu exista cerere, in timp ce o mica parte renunta pur si simplu sa mai vanda.
Alexandru Pricop, managing partner al sucursalei Coldwell Banker Banu Manta, adauga ca valorile cu care scad preturile la negociere pot ajunge in cazul locuintelor mai scumpe, de peste 100.000 euro, si la 20.000 euro.
Potrivit analistilor imobiliari, de cele mai multe ori chiar si in cazul preturilor realiste se mai poarta negocieri care duc pretul efectiv de tranzactionare mai jos cu cel putin 1.000-2.000 euro.
Majoritatea proprietarilor aleg sa isi scoata apartamentele la preturi mai mari si pentru ca se gandesc ca astfel pot sa aiba un spatiu mai larg de negociere. Totusi, pe piata exista si cazuri izolate, cand proprietarul a ajuns sa obtina un pret mai mare pentru o locuinta pe care a scos-o la vanzare sub media pietei.
„Am avut o garsoniera din Dristor, scoasa la vanzare initial pentru 43.000 euro, pret mult mai mic decat media zonei si care in final s-a vandut datorita cererii mari la 46.000 euro”, povesteste Rusnac, care mentioneaza ca este vorba de un caz izolat.
Chiar daca proprietarii ajung sa reduca preturile cu sume considerabile, acesta este un proces destul de lung, majoritatea sperand sa obtina o suma cat mai mare pentru propria locuinta.
„Proprietarii de apartamente vechi se comporta cand fac o reducere de 1.000 euro de parca ar reduce pretul cu zeci de mii de euro”, comenteaza Catalin Grigore, consultant in cadrul agentiei Premier.
Prin urmare, preturile umflate pastreaza inca o discrepanta substantiala intre cerere si oferta.
Spre exemplu, Coldwell Banker a anuntat ca circa 5.000 de potentiali cumparatori analizeaza oferte de locuinte de vanzare, insa tranzactiile sunt amanate din cauza preturilor prea mari.
„Noi avem in acest moment cateva mii de cereri pentru achizitionarea unei locuinte. Principalul obstacol in incheierea tranzactiilor este reprezentat de preturi. Multi potentiali cumparatori gasesc o proprietate interesanta pe care ar cumpara-o, dar decid sa amane achizitia, cautand in continuare o oferta mai buna decat precedenta”, declara Alexandru Pricop.
Din cele peste 5.000 de cereri existente, consultantii Coldwell Banker estimeaza ca aproximativ o treime reprezinta cerere imediata.