Preturile locuintelor s-au triplat in ultimii cinci ani in Bucuresti, iar expansiunea pietei imobiliare incurajeaza deschiderea de noi afaceri in domeniu, a declarat miercuri, pentru site-ul bulgar News.bg, Felicia Nitu, o reprezentanta a companiei Real Estate Exchange, relateaza NewsIn.
Piata imobiliara a explodat si in alte tari foste comuniste.
In Lituania, preturile au crescut de la 500 la 1.700 euro pentru un metru patrat in perioada 1998-2006. Salariile medii lunare insa au crescut in aceeasi perioada de la 300 euro la aproximativ 460 euro pe luna.
Preturile medii ale locuintelor au crescut in 2005 cu 55% in Letonia, cu 40% in Lituania si, respectiv cu 28% in Estonia, potrivit bancii DnB Nord.
Cresterile s-au inregistrat la preturile locuintelor din fostele tari comuniste acum membre ale Uniunii Europene, la spatiile destinate birourilor si la cele ale caselor de vacanta, asa ca exista avertismente privitoare la inflamarea acestei situatii, mai ales la Praga si in capitala letona Riga, conform analistilor citati de publicatia bulgara.
„Creditarea si in general toata nebunia aceasta din domeniul imobiliar, care a inceput acum cativa ani si pe care as numi-o ospat in vremuri de ciuma, nu poate tine la nesfarsit”, a avertizat Edgars Sins Latio, seful Asociatiei Imobiliare din Letonia (the Latvian Real Estate Association) si al celei mai mari companii imobiliare din Letonia, citat de News.bg.
Impulsul vine de la investitorii straini
Piata imobiliara din orasele fostelor state comuniste care sunt acum membre ale Uniunii Europene se dezvolta exploziv, incurajata de afluxul de investitori straini si de initiativele locale, chiar si in cartierele intunecate cu blocuri de beton, potrivit News.bg.
In Bulgaria, preturile locuintelor au inceput sa urce rapid in 2006, inainte de aderarea Bulgariei la Uniunea Europeana.
„Cererea ramane mare, iar preturile au crescut cu 15-20% in medie de la inceputul acestui an”, a spus o reprezentanta a companiei imobiliare bulgare ERA Bulgaria, Teodora Dimova, citata de News.bg.
Preturile medii din capitala poloneza Varsovia au crescut cu peste 50% ultimul an, pana la 1.935 euro (2.620 dolari) pentru un metru patrat, potrivit agentiei imobiliare RedNet, citata de News.bg. Un metru patrat intr-una dintre resedintele cele mai luxoase din Varsovia poate costa pana la 5.000 euro.
Cumparatorii de locuinte de lux pot face o afacere mai buna la Budapesta, in Ungaria, unde pretul unui metru patrat ajunge pana la 4.000 euro, iar in capitala Slovaciei, Bratislava, un metru patrat poate costa pana la 3.500 euro.
In Cehia, un metru patrat al unei proprietati de lux din Praga poate costa pana la 4.500 euro. In acelasi timp insa, un alt argument care arata dezvoltarea exploziva a pietei imobiliare este cererea crescuta si pentru apartamentele din fostele blocuri comuniste din Praga. In ultimii cinci ani, pretul unui apartament de 60 de metri patrati in Jizni Mesto, zona din sudul Pragai, s-a dublat aproape, pana la 80.000 euro.
„Cererea a crescut atat de mult deoarece isi mai pot permite inca sa cumpere si oamenii care nu au salarii mari”, a spus Robert Persein, un agent imobiliar de la compania Cesko-Moravska, citat de News.bg.
Pavel Kuhn, analist de la banca Ceska Sporitelna, a observat ca in prezent cehii fac imprumuturi imobiliare pe 30-40 de ani.