- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Real Estate

Preturile locuintelor noi pentru clasa medie cresc cu 15-20% in cateva luni

14 Sep, 00:02 • Redactia DailyBusiness
Locuintele destinate clasei medii vor inregistra cele mai mari cresteri ale preturilor in urmatoarele luni, de 15-20%, in timp ce segmentul rezidential de lux este cel mai stabil de pe piata romaneasca, preturile stagnand.
Preturile locuintelor noi pentru clasa medie cresc cu 15-20% in cateva luni

Cererea pentru acest tip de locuinte va ramane crescuta, dezvoltarea acestui segment al pietei fiind favorizata de creditele ipotecare si majorarea veniturilor populatiei, au declarat analistii agentiei Imobiliare Esop, adaugand ca in urmatoarele luni preturile proiectelor destinate populatiei medii vor inregistra cea mai mare crestere, cuprinsa intre 15-20%.

Pretul de vanzare al apartamentelor destinate populatiei cu venituri medii se incadreaza intre 1.000 si 1.500 euro/mp, in functie de zona, volumul vanzarilor si stadiul lucrarilor de constructie, se arata intr-un studiu realizat de Esop.

Dezvoltatorii vor exploata potentialul zonelor semi-centrale (Militari, Drumul Taberei, Titan, Mihai Bravu, Nicolae Grigorescu), dar si pe cel al zonelor limitrofe (Berceni, Prelungirea Ghencea, Vitan, Colentina), explica reprezentantii Esop.

Sudul si estul Bucurestiului au devenit tot mai atractive datorita preturilor mai scazute la terenuri si a flexibilitatii din punct de vedere urbanistic, ceea ce permite investitorilor sa promoveze preturi competitive, au adaugat acestia.

Locuintele destinate clasei medii vor reprezenta o alternativa pentru spatiile rezidentiale din blocurile vechi, oferind un concept diferit si un mod de viata modern. In general, aici vorbim de proiecte de dimensiuni mari, ce ofera facilitati precum: gradinita, minimarket, miniparc si apartamente cu suprafete de 50-100 mp, precizeaza analistii Esop.

La clasa medie plus, scumpiri de 10-15%

Pretul de vanzare pentru locuintele de pe segmentul mediu plus variaza intre 1.500 si 2.500 euro/mp

Pentru perioada urmatoare, analistii imobiliari estimeaza ca preturile vor inregistra majorari de 10-15% intrucat ofetele sunt insuficiente iar terenurile disponibile, existand din ce in ce mai putine in interiorul orasului, vor fi cu atat mai scumpe.

Cea mai des intalnita modalitate de plata pe acest segment este de a achita 25-30% la precontract si apoi transe intermediare, de exemplu 20% la terminarea precontractului, 20% la terminarea structurii de rezistenta, 25% la inchiderea cladirii si 10% la predare.

Exista si varianta de a cumpara cu ajutorul unui credit ipotecar, caz in care pretul va creste cu 5-10%, potrivit reprezentantilor Esop.

Oferta de locuinte pentru clasa medie plus poate fi delimitata in doua categorii: condominiumurile (ansambluri de mai multe blocuri, cu o curte comuna, gandite ca zone privilegiate si dotate cu spatii pentru recreere, locuri de joaca pentru copii, precum si spatii de comert si servicii) si blocurile de tip vila.

Acestea din urma prezinta un grad de atractivitate sporit datorita sentimentului de intimitate pe care il dau si termenelor relativ scurte de finalizare (circa 1 an de zile). Cu o dispunere pe parter plus 4 sau 5 etaje si 2 maxim 6 apartamente pe nivel, blocurile de tip vila se dezvolta in zone de case, cu strazi largi si multa vegetatie.

Pentru persoanele interesate de achizitia unui apartament intr-un bloc de tip vila, un factor cheie in luarea deciziei este accesibilitatea, atfel spus posibilitatea de a se conecta usor la mijloace variate de transport public.

Ca urmare a acestui fapt, in ultima vreme au devenit tot mai cautate zonele centrale si semicentrale precum Cotroceni, 13 Septembrie, Drumul Sarii, Unirii-Calarasi, Unirii-Mall Vitan, Timpuri Noi, Pache Protopopescu. Aceste proiecte ofera suprafete locuibile mici si medii (60-120 mp), locuri de parcare exterioare sau subterane si proximitatea unor spatii verzi.

Reprezentantii clasei medii plus sunt consumatori foarte bine informati, achizitioneaza produse de calitate si au o mobilitate crescuta. Veniturile lor sunt cuprinse intre 1.000-2.000 euro pe luna de persoana, fapt ce le permite sa priveasca noua locuinta si ca pe o investitie, luand in calcul varianta inchirierii sau revinderii spatiului respectiv.

Segmentul apartamentelor de lux, cel mai stabil din piata

Preturile apartamentelor si vilelor de lux au suferit variatii mici, acest segment fiind in momentul de fata cel mai echilibrat de pe aceasta piata.

Aceste locuinte sunt adresate clasei de top cu venituri de peste 2.500 euro pe luna de persoana, varste cuprinse intre 30 si 55 ani, care ocupa functii de conducere sau au propria afacere.

Zonele preferate sunt Primaverii, Aviatorilor, Kisseleff, Dorobanti, Floreasca, Herastrau, Cotroceni iar cladirile au de regula dimensiuni mici, putine apartamente pe etaj si suprafete locuibile generoase (150 250 mp).

Pretul de vanzare ale unei astfel de locuinte variaza intre 2.500 si 5.000 euro/mp, in functie de zona.

In zonele Primaverii, Aviatorilor, Arcul de Triumf – Kisselef, preturile de vanzare ale locuintelor sunt situate intre 3.000 si 4.000 euro pe metrul patrat construit, in timp ce in zona Cotroceni-Mariott si Domenii, preturile sunt cuprinse intre 2.000 si 2.500 euro pe metrul patrat construit.

Pentru proprietatile de lux situate in proiecte tip vila sau in cladiri de inaltime joasa, reprezentantii Esop estimeaza ca preturile vor creste usor, cu 5-10%, in urmatoarele luni, datorita numarului mare de clienti interesati de achizitia unor proprietati cu scop de investitie.

Chirii in crestere, cu pana la 15% pe semestru

In ceea ce priveste nivelul chiriilor locuintelor de lux din Bucuresti acestea sunt in crestere.

Bucurestiul a urcat 36 de pozitii in clasamentul celor mai scumpe orase din lume, ajungand pe locul 78 dintr-un clasament de 143 orase, potrivit unui studiu realizat de firma britanica de consultanta Mercer Human Resource Consulting.

Apartamentele cu 2 dormitoare par a se bucura de cea mai mare constanta in nivelul chiriei, aceasta fiind cuprinsa intre 1.500 si 1.800 euro pe luna, in timp ce apartamentele cu 3 dormitoare au inregistrat cresteri de 5%, ajungand la 2.000-2.500 euro pe luna in primele sase luni ale anului.

In prezent, chiriile pentru vile se situeaza intre 2.500 si 5.000 euro pe luna in functie de numarul de camere.

Pe piata inchirierilor rezidentiale, preturile variaza in functie de suprafata si numarul de camere, locatie, finisajele si facilitatile oferite.

„Pentru urmatorele luni, preconizam cresteri ale nivelului chiriilor cuprinse intre 3% si 5%, cererea fiind reprezentata atat de clientii existenti care vor dori sa isi schimbe locuinta cat si de noul val de investitori sau firme cu capital strain care vor intra pe piata locala”, mentioneaza studiul efectuat de Esop.

Cererea de inchirieri rezidentiale de lux a crescut cu 40% in primele sase luni ale anului, dupa ce in 2006 a stagnat, ca urmare a intergarii in UE si a intrarii unui numar mare de investitori straini pe piata imobiliara romaneasca, unde randamentele sunt cu circa 1,5% mai mari decat in restul Europei, au declarat analistii imobiliari ai Esop.

In proportie de 70% din totalul cererii au fost solicitate apartamentele de lux, in vreme ce restul de 30% a fost reprezentat de cererea pentru vile, principalii clienti pe acest segment fiind cetatenii straini si companiile multinationale (aproximativ 85% din totalul cererii).

Restul de 15% din totalul cererii a fosat acoperit, potrivit Esop, de ambasadele care inchiriaza spatii pentru corpul diplomatic.

Centrul si Nordul Capitalei raman cele mai cautate zone

In primele doua trimestre ale anului curent, printre cele mai cautate locuinte de lux au continuat sa fie spatiile cu 2 si 3 dormitoare, situate in zonele centrale si nordice, care beneficiaza de proximitatea unor institutii de invatamant renumite precum Scoala Americana (aflata in zona Pipera), sau Scoala Franceza (situata in zona Romana).

Analistii imobiliari ai agentiei imobiliare Esop estimeaza ca pe piata inchirierilor de lux va avea loc o migratie catre nordul capitalei, odata cu mutarea Scolii Britanice In Pipera.

Se vor delimita astfel doua categorii de consumatori: cei care prefera locatiile centrale traditionale foarte bine deservite de mijloacele de transport public si cu numeroase facilitati: gradinite, spitale, centre comerciale (Piata Romana-Bulevardul Dacia, Dorobanti, Kiseleff) sau persoanele care opteaza pentru Nord, datorita scolilor cu predare in limbi de circulatie internationala, numeroaselor spatii verzi, lacuri si parcuri, au explicat consultantii Esop.

Oferta se diversifica intrucat avem de-a face cu doua tipuri de proiecte: cele livrate spre vanzare, achizitionate in scop de investitie si spatiile dezvoltate special pentru a fi inchiriate, explica reprezentantii Esop.

Locuintele preferate sunt cele spatioase, cu un design modern si sofisticat, ce ofera o panorama deosebita, multa linista si poate cel mai important un grad ridicat de siguranta pentru chiriasi.

Facilitatile oferite de dezvoltatori trebuie sa fie diversificate si de o calitate net superioara: piscine, sauna, sali de intretinere, terenuri de golf, gradini frumos amenajate si serviciu de paza permanenta, au adaugat reprezentantii Esop.

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Postul Crăciunului 2024. Când începe perioada dedicată postului Nașterii Domnului. Rugăciunea pe care să o spui zilnic
Postul Crăciunului 2024. Când începe perioada dedicată postului Nașterii Domnului. Rugăciunea pe ...
Visa Waiver. Ambasadorul României în Statele Unite anunță când vor călători românii fără vize în SUA
Visa Waiver. Ambasadorul României în Statele Unite anunță când vor călători românii fără vize în SUA
Impozit 500% pentru locuitorii unui oraș din România. Decizia a înfuriat românii
Impozit 500% pentru locuitorii unui oraș din România. Decizia a înfuriat românii
Patru români din Spania au fost găsiți morți după inundaţiile devastatoare. Povestea lor este cumplită
Patru români din Spania au fost găsiți morți după inundaţiile devastatoare. Povestea lor este cumplită
Meteo noiembrie 2024. ANM anunță cum va fi vremea în primul weekend din lună
Meteo noiembrie 2024. ANM anunță cum va fi vremea în primul weekend din lună
Germania micșorează fondurile pentru solicitanții de azil. Măsura a fost luată pentru acoperirea deficitul bugetar
Germania micșorează fondurile pentru solicitanții de azil. Măsura a fost luată pentru acoperirea ...
STUDIU Revolut despre obiceiurile de economisire ale generațiilor: Generația Z economisește pentru vacanțe, Milenialii – pentru siguranța zilei de mâine, Seniorii – pentru nepoți
STUDIU Revolut despre obiceiurile de economisire ale generațiilor: Generația Z economisește pentru ...
18% dintre oamenii care iau credite ipotecare sunt bugetari. Rezultatele unei noi analize
18% dintre oamenii care iau credite ipotecare sunt bugetari. Rezultatele unei noi analize
Peste jumătate dintre români sunt familiarizați cu semnificația etichetelor energetice de pe electronice și electrocasnice. Femeile, mai informate decât bărbații la acest capitol!
Peste jumătate dintre români sunt familiarizați cu semnificația etichetelor energetice de pe electronice ...
Suma enormă pe care un om de afaceri i-a lăsat-o câinelui său. Animalul de companie s-a ales cu o avere la care mulți oameni visează
Suma enormă pe care un om de afaceri i-a lăsat-o câinelui său. Animalul de companie s-a ales cu o ...
Start reduceri de Black Friday 2024! Ce produse sunt deja disponibile și cât va dura campania din magazine?
Start reduceri de Black Friday 2024! Ce produse sunt deja disponibile și cât va dura campania din magazine?
Anunț MAE! s-au găsit 6 români din cei 22 dispăruți. În urma inundațiilor din Spania, bilanțul morților ajunge la 158!
Anunț MAE! s-au găsit 6 români din cei 22 dispăruți. În urma inundațiilor din Spania, bilanțul ...
Portretul-robot al românului care ia credit ipotecar: corporatist, născut după 1980, vrea locuință finalizată după 2010 sau în construcție
Portretul-robot al românului care ia credit ipotecar: corporatist, născut după 1980, vrea locuință ...
O altă țară europeană impune restricții de circulație: Suspendarea accesului Schengen intră în vigoare de mâine!
O altă țară europeană impune restricții de circulație: Suspendarea accesului Schengen intră în ...
Life Satisfaction 2024: Românii şi austriecii sunt cei mai fericiţi din Europa Centrală şi de Est
Life Satisfaction 2024: Românii şi austriecii sunt cei mai fericiţi din Europa Centrală şi de Est
Supraviețuitorii tragediei Colectiv nu au liniște nici în prezent! ISU solicită restituirea banilor primiți despăgubire
Supraviețuitorii tragediei Colectiv nu au liniște nici în prezent! ISU solicită restituirea banilor ...
Black Friday 2024: SAMEDAY anticipează livrări record. în creștere cu peste 40% faţă de anul trecut
Black Friday 2024: SAMEDAY anticipează livrări record. în creștere cu peste 40% faţă de anul trecut
Povestea de succes a cunoscutul lapte Zuzu, apreciat de milioane de români!
Povestea de succes a cunoscutul lapte Zuzu, apreciat de milioane de români!