In opinia a 88% dintre cei intervievati, imobilele vechi erau supraevaluate, iar la momentul actual este dificil de calculat „pretul corect” in cazul acestora. Se estimeaza o diferenta de aproximativ 20-30 de procente intre preturile imobilelor noi si ale celor vechi, dupa stabilizarea pietei.
Studiul nu precizeaza momentul in care va interveni aceasta stabilizare.
La ora actuala, vanzarile in cazul imobilelor vechi sunt aproape complet blocate, iar tendinta de scadere a preturilor este mai accentuata decat pe piata imobilelor noi. Lipsa vanzarilor determina de fapt imposibilitatea evaluarii, se arata in studiul „Perceptie si asteptari, in domeniul imobiliar, cu privire la criza economica si financiara”.
In cazul imobilelor nou construite, majoritatea brokerilor, cat si a dezvoltatorilor imobiliari intervievati, apreciaza ca exista o tendinta de scadere a preturilor, insa procentual, aceasta scadere este net inferioara fata de imobilele vechi.
Presiunea de scadere a preturilor afecteaza imobilele din categoriile mediu si mediu plus si se resimte mult mai putin in cazul imobilelor din categoria lux. Daca in cazul imobilelor mediu si mediu plus, participantii la interviuri apreciaza o scadere a pretului de aproximativ 20%, in cazul categoriei lux vorbim de o stagnare a preturilor, sau in unele cazuri, de o scadere de maximum 5%.
Respondentii au mai precizat ca in cazul imobilelor mediu si mediu plus, exista un prag de aproximativ 800-1.000 de euro sub care preturile nu vor cobori.
Totodata, expertii intervievati considera ca mai pot exista presiuni suplimentare de scadere a preturilor, prin aparitia pe piata a o serie de imobile sub pretul de cost, din cauza unor dezvoltatori care sunt nevoiti sa vanda sub limita costurilor, din cauza presiunilor financiare.
Cercetarea calitativa a fost realizata pe baza a 28 de interviuri cu directori generali, directori executivi si directori de marketing din cadrul principalilor dezvoltatori imobiliari si companii imobiliare din Bucuresti, precum si cu persoane cu functii de decizie in institutii bancare si financiare din Romania, dar si consultanti financiari.
Studiul a fost realizat pe un esantion de 190 de companii imobiliare, chestionarele fiind aplicate persoanelor din conducerea companiilor cuprinse in esantion.