„In Brasov sunt foarte putine terenuri pentru proiecte rezidentiale, in afara de cele ale fostelor platforme industriale din interiorul orasului, asa ca in general loturile existente permit doar dezvoltarea de blocuri si nu de case”, a explicat Ovidiu Stefan, agent imobiliar in cadrul agentiei brasovene Metropolitan, pentru DailyBusiness.
Conectarea unor zone la retelele de alimentare cu apa, gaz, electricitate a condus la o scumpire a loturilor. „In ultima perioada, pe foarte multe terenuri din oras s-au tras utilitati, asa ca preturile au crescut cu 30-50% de la inceputul anului”, a precizat Andrei Surugiu, agent imobiliar in cadrul agentiei Venus Imobiliare din Brasov.
Amplasarea unei parcele este esentiala in stabilirea valorii acesteia. „Preturile depind de zona si de utilitati, asa ca difera foarte mult, de la 800 euro/mp in centrul civic al Brasovului, la 20 euro/mp in zonele industriale limitrofe”, a explicat Stefan.
„Preturile terenurilor sunt de circa 150 euro/mp in centrul vechi si 1.000 de euro/mp in centrul civic”, a adaugat Surugiu.
Si in ce priveste loturile situate in vecinatatea orasului, exista decalaje mari, dictate de pozitionare. „In afara Brasovului, preturile terenurilor difera in functie de cat de apropiate sunt de oras, si de amplasarea la strada, astfel la o distanta de 20 de kilometri de Brasov, terenurile pot fi vandute cu preturi situate intre 30 si 200 euro/mp, in functie de amplasare”, explica Surugiu.
Preturile terenurilor cresc atat ca urmare a intrarii pe piata a investitorilor, cat si din cauza cererii mari de locuinte noi si a extinderii si cresterii economice generale a orasului, potrivit agentilor imobiliari.
Anul acesta, circa 341 de apartamente si case vor fi finalizate in Brasov, oferta de locuinte noi din Brasov, in diferite stadii de constructie, fiind de aproximativ 1.500 unitati, in conditiile unei cresteri a cererii cu 24% fata de anul trecut, potrivit analistilor imobiliari.
Randamentele pietei imobiliare, intre 13 si 15%
„Principalii factori care fac din Brasov o piata imobiliara atractiva pentru investitori sunt numarul de locuitori, nivelul de trai, locatia geografica, potentialul economic, pretul terenurilor, caracteristicile terenurilor, pentru segmente precum retail, rezidential, industrial, spatii de birouri, forta de munca mai ieftina, ceea ce conduc la randamente de 13%-15%, net superioare celor din Bucuresti”, a explicat Radu Lucian Adrian, PR manager al agentiei imobiliare Eurohouse Bucuresti.
Brasovul este unul dintre cele mai importante orase ale Romaniei, centru de dezvoltare economica si un pol important pentru industrie si turism. La acest lucru a contribuit si avantajul situarii la intersectia a 3 mari drumuri europene: E60 (B-dul Grivitei, iesirea spre Sighisoara), E68 (Calea Fagaras, iesirea spre Sibiu), E574 (Str. Harmanului, iesirea spre Bacau).
Preturile locuintelor noi din Brasov au crescut anul acesta cu 25%, iar pentru anul viitor se estimeaza o rata de crestere de 10-15%, au declarat reprezentantii agentiei imobiliare Euroest.
Daca pentru locuintele noi din zonele centrale ale Brasovului, preturile au cunoscut o crestere de 20-25% de la inceputul anului, pentru locuintele amplasate in zonele periferice ale orasului, marja de crestere a fost ceva mai mica de 15-18%, potrivit reprezentantilor agentiei imobiliare Eurohouse.
„Preturile locuintelor noi din oras sunt cuprinse, in functie de zona, intre 800 si 1.000 euro/mp”, a declarat Ovidiu Stefan, agentul imobiliar de la Metropolitan.
Cererea de locuinte in Brasov vine atat din partea localnicilor, cat si din partea celor ce doresc o locuinta de vacanta. Oferta nu acopera cererea, asa ca presiunea pe cumparare este constanta.
Intr-adevar, investitile rezidentiale efectuate in Brasov au ca parte intergata in strategia de vanzare pozitionarea produsului pe conceptul de oras de vacanta. Potrivit reprezentantilor Eurohouse, mai important este ca suma poate fi recuperata intr-un interval de 5 -7 ani, in conditiile in care rata anuala de crestere se situeaza undeva la 20-25%, fara sa includem terenul aferent in cazul vilelor, care inregistreaza la randul sau o plus-valoare de 30-40%.