In anumite zone din cartierul Primaverii, pretul unui metru patrat de teren poate atinge chiar si 5.000 euro, afirma agentii imobiliari. In vestul Capitalei, pretul unui metru patrat de teren este de 500-1.000 euro pentru birouri, rezidential si comercial si 50-80 pe segmentul industrial, iar in sudul Bucurestiului, preturile se incadreaza intre 400-800 euro/mp pe segmentul rezidential si de birouri.
„Pentru segmentul de terenuri al pietei imobiliare, anul 2007 a insemnat o crestere substantiala, in special in zona de sud a Bucurestiului, unde pretul a crescut si cu 50%. In celelalte zone ale Capitalei preturile au crescut cu cel mult 15-20 „, a declarat Mihai Alexandru, consultant al departamentului terenuri in cadrul companiei Cushman & Wakefield Activ Consulting, citat de NewsIn.
In provincie, cresterea pretului pe metru patrat a fost determinata si de faptul ca foarte multi investitori si-au anuntat tintele pe anul 2008.
„Daca la inceputul anului 2007, in celalalte orase ale tarii, metrul patrat de teren pentru dezvoltarea unui parc de retail la marginea orasului costa maxim 150 euro, acum el ajunge la aproximativ 200-250 euro”, a mai spus Mihai Alexandru.
Reprezentantii companiei Eurisko sustin ca in cazul in care preturile vor urca si mai mult, in 2008 nu vor mai fi atractive pentru dezvoltatori.
Analistii imobiliari ai EuroMetropola spun ca in 2008 se va intesifica tendinta investitorilor de a migra spre zonele limitrofe Capitalei, ca o consecinta a cresterii preturilor terenurilor cu suprafete nesatisfacatoare din interiorul orasului.
„Totusi, in interiorul orasului va continua batalia investitorilor pentru fostele platforme industriale, care datorita suprafetelor mari, se preteaza pentru dezvoltarea ansamblurilor rezidentiale sau a proiectelor mixte rezidential-office-comercial. Si in anul 2008 se prevede un nou val de investitori cu putere financiara foarte mare, mai ales daca si cadrul legislativ va fi mai permisiv”, a declarat Monica Marin, partner manager al EuroMetropola.
Cei de la Colliers afirma ca la jumatatea anului, pretul mediu al tranzactiilor era de 650 euro/mp, cifra cu 50% mai mare decat media din 2006, de 430 euro/mp.
In acelasi timp, analistii sunt de parere ca preturile ridicate ale locuintelor sunt determinate in primul rand de preturile terenurilor, care au atins un nivel extrem de ridicat, fiind comparabile cu cele la care se tranzactioneaza teren in vestul Europei.
Valentin Croitoru, managerul departamentului terenuri al companiei RealTime, este de parere ca scoaterea industriei in afara Bucurestiului a dus, in ultimii doi ani, la cresteri de pana la 40% a preturilor terenurilor din jurul oraselor, pretabile pentru dezvoltari de spatii industriale.
„Soseaua de Centura, cele doua autostrazi, soselele care leaga Bucurestiul de orasele importante atrag marii dezvoltatori de parcuri industriale, cat si pe investitorii care inteleg potentialul de crestere a preturilor la terenurile situate in aceste zone”, a declarat Croitoru. „Insa si pe acest segment, numarul ofertelor este inca departe de a acoperi cererea de spatii de productie/depozitare. In concluzie, pana in momentul in care numarul de cereri nu va ajunge la un aorecare echilibru cu oferta existenta, ofertele vor avea, cu siguranta, o evolutie de crestere”, a mais spus Croitoru.