Piața imobiliară din România a înregistrat o dezvoltare spectaculoasă în ultimele trei decenii, ceea ce a condus la o creștere semnificativă a prețurilor. Această situație a transformat achiziționarea unui imobil într-un vis pentru mulți români, care se confruntă cu un context nefavorabil pe piața locuințelor, potrivit bugetul.ro.
Te-ar mai putea interesa și: Un nou cartier de lux în nordul Bucureștiului. Garsoniere de peste 100.000 de euro și apartamente la prețuri fabuloase!
foto: apartamente
Deși prețurile apartamentelor din marile orașe românești sunt percepute ca fiind exorbitante, la nivel european, situația este diferită. Un studiu recent arată că pentru achiziționarea unui apartament de 70 de metri pătrați în București, un român ar avea nevoie de 96,2 salarii medii nete, un nivel de accesibilitate printre cele mai ridicate din Europa. Doar capitalele Bruxelles și Sofia depășesc această cifră, cu 84,2 și respectiv 94,3 salarii medii nete necesare.
Londra, Munchen, Paris sau Zurich au prețuri pe metrul pătrat, care depășesc 10.000 de euro, iar pentru a cumpăra un apartament în aceste locații, sunt necesare adesea peste 200 de salarii medii nete.
În ciuda opiniei majorității analiștilor, care consideră că prețurile vor continua să crească în România, Radu Georgescu rămâne optimist și prognozează o scădere. El își susține punctul de vedere bazându-se pe experiența sa personală, amintind că în anul 2000 a achiziționat un apartament de două camere în cartierul Drumul Taberei pentru suma de 6.000 de dolari, o valoare care acum pare aproape incredibilă având în vedere că prețul unui apartament similar este astăzi în jur de 100.000 de euro.
„Sunt unii care îmi spun că apartamentele din Romania sunt ieftine Eu cred că sunt exagerat de scumpe. Alții îmi spun că preturile la apartamente vor crește. Eu cred că în următorii 2 ani vor scădea cu până la 50%.
Eram contabil junior într-o multinațională și aveam salariul de 500 de dolari. Deci un apartament de 2 camere reprezenta salariul pe 1 an al unui contabil junior. Acum, același apartament costa 100.000 euro, adică salariul pe 10 ani al unui contabil junior. Cum poți să spui că apartamentele în România sunt ieftine? Ce matematică este asta?
Băncile au început să spună: Ai economisit 2.000- 3.000 euro? Nicio problemă. Iți dam noi un credit de 30.000 euro și îl plătești în 30 de ani. Wow. Perfect. Luăm credit. Ceea ce nu au spus însă băncile este că în 30 de ani plătești către bancă dobânzi de 60.000 euro.
Adică dublu față de prețul acelui apartament. În 2006 prețul apartamentului meu de 6.000 de dolari a devenit 40.000 euro. Magie? Nu. Doar credit ipotecar pe care trebuie să-l plătești băncii”, a declarat economistul.
Te-ar mai putea interesa și: Braşov sau Constanţa, unde e mai profitabil să-ţi iei o casă sau apartament pentru regim hotelier. Avantaje şi dezavantaje