Guvernul a decis in urma cu doua saptamani ca programul „Prima Casa” sa continue si in acest an, cu acelasi nivel al cuantumului garantiei de stat, in limita unui plafon total de garantii de 200 milioane euro, care ar putea fi suplimentat in luna iulie pentru a doua parte a anului.
Plafonul garantiilor care pot fi emise in 2011, de 200 milioane euro, reprezinta diferenta neutilizata la finele anului 2010 din plafonul de 1,7 miliarde euro alocat programului „Prima Casa” in anii 2009-2010.
„Programul Prima Casa 3 se traduce printr-o lista destul de lunga de modificari, dar niciuna facuta in punctele esentiale”, considera jucatorii de pe piata imobiliara.
Exista noi obligatii pentru clienti in relatia cu banca, dar si cateva inlesniri: cei care vor sa construiasca prin asociere pot face asta mai usor iar bancile sunt deschise la renegocierea contractelor in anumiti termeni.
Plafonul – partea cea mai importanta a acestui program, este insa descurajator pentru toata lumea: de 5 ori mai mic fata de cel care exista in 2009. In aceste conditii, cine beneficiaza de Prima casa 3 si ce poate cumpara, se intreaba unii jucatori din piata.
Un program nou, aceiasi termeni financiari
In momentul in care programul Prima Casa 2 s-a incheiat, toata lumea spera intr-o etapa noua ceva mai generoasa. Viziunea generala era ca bancile sa imparta riscurile cu statul si sa se ajunga la un buget maxim de 100.000 euro. In aceasta viziune, programul ar fi functionat optim, caci statul ar fi incurajat achizitiile de apartamente noi. Cererea in crestere din acest segment ar fi dus la o crestere a constructiilor si, implicit, la o crestere a sectorului de materiale de constructii.
„Cu alte cuvinte, un asemenea plan ar fi facut ceea ce programul Prima Casa trebuia sa faca de la bun inceput: sa relanseze economia. Dar acum, in conditiile in care clientii sunt pusi sa gireze cu toate conturile, se demonstreaza ca statul nu mai are sprijinul bancilor. Romanii oricum sufera de neincredere in ziua de maine, nu era cazul sa alimentam acest comportament. Drept pentru care va fi din ce in ce mai greu sa convingi oamenii de avantajele unei investitii pe termen lung, cum este cazul locuintelor”, a declarat Nimrod Zvik, director marketing Be Igloo.
O alta problema pe care o implica un plafon scazut la Prima Casa este aceea ca influenteaza si deciziile de cumparare in randul celorlalti clienti, care nu participa la program.
„La editia trecuta, cei 60.000 euro prevazuti de stat pentru Prima Casa au fost luati drept referinta de mai mult de jumatate dintre clientii care isi cautau o locuinta. Iar acest lucru a facut preturile apartamentelor vechi sa scada si vanzarea de apartamente noi peste 60.000 euro sa se blocheze din nou”, a spus Andrei Rusu, director Vission House.
Intentii bune, aplicare defectuoasa
Prima Casa a fost un proiect gandit pentru ajutorarea tinerilor, dar in momentul in care a fost pus pe hartie, lucrurile s-au schimbat.
„Pe masura ce parcurgi acest program, te incurci in toate hatisurile birocratice. Tinerilor, carora le-a fost destinat programul tocmai pentru a avea facilitati financiare, le sunt impuse taxe peste taxe. In conditiile in care statul cere atatea garantii, e deja prea complicat sa te incadrezi intr-o astfel de initiativa. Dispare insusi scopul programului Prima Casa. Oamenilor le este frica sa ia un credit, indiferent daca este vorba despre Prima Casa sau nu. Astfel, Prima Casa 3 are nevoie de o schimbare a politicii de taxare a noilor proprietati si de o strategie de incurajare a investitiei”, a mentionat Hai Solomon, dezvoltator Obor Towers.
In 2010, prin Prima casa 2 s-au incheiat 22.000 contracte, multe dintre ele pentru apartamente vechi. Cu toate acestea, atat clientii cat si vanzatorii de apartamente noi asteapta demarararea programului si privesc cu optimism toate initiativele guvernamentale.
„Cred ca programul Prima Casa se caracterizeaza printr-un exclusivism dus la extrem, iar dezvoltatorii nu se bazeaza din start pe acest program pentru cresterea vanzarilor, caci locuintele lor ies aproape intotdeauna din plafon. Si asta nu pentru ca sunt scumpe, ci pentru ca suma este valabila pentru apartamente cu doua camere in cartiere.Cu toate astea, programul ajuta; chiar in acest moment avem clienti care si-au ales apartamentele si care asteapta startul programului pentru a semna contractele”, a declarat Nimrod Zvik, director marketing Be Igloo.
Prin a doua etapa a programului „Prima Casa”, lansata la inceputul anului 2010, statul a garantat creditele pentru cumpararea unei locuinte in limita a 60.000 euro, pentru imobile vechi ori deja incepute, si 70.000 euro, pentru locuinte cu lucrari inca neincepute, iar cumparatorii organizati in asociatii au beneficiat de o garantie de cate 75.000 euro, tot pentru case noi.
Creditele prin „Prima Casa” au o rata a dobanzii Euribor (rata solicitata intre principalele banci din zona euro la depozitele pe piata interbancara) la 3 luni plus maxim 4% pe an, la credite in euro, respectiv Robor (rata dobanzii la imprumuturi pe piata interbancara romaneasca) la 3 luni plus maxim 2,5 puncte procentuale. Marja include si nivelul total al comisioanelor percepute de finantator.