„Cresterea preturilor nu este o tendinta pentru ca de fapt cererea pentru Prima Casa nu este la nivelul la care se asteapta proprietarii, ci la un nivel situat sub 60.000 euro, a spus Gabriel Alexandru, vicepresedintele retelei de agentii imobiliare Century 21.
Alexandru considera ca in urmatoarele 2-3 luni preturile de tranzactionare vor creste cu 10%, insa apoi vor reveni pe o panta descendenta, contextul macro-economic nepermitand o crestere reala.
Valentin Ilie, directorul executiv al Coldwell Banker, considera ca aceasta crestere usoara din iulie nu se va mai repeta si preturile se vor mentine la acest nivel.
Gabriel Zamfir, directorul asociatiei imobiliare UNIM pe Bucuresti, considera ca nu este nici o sansa ca aceasta crestere sa devina o tendinta, fiind vorba doar de o tresarire a pietei dupa amorteala de pana acum.
„Programul Prima Casa nu are puterea sa stabilizeze piata”, a spus Zamfir.
In plus, el atrage atentia ca la negociere preturile de oferta se diminueaza. „Cel putin pana in toamna nu se va schimba nimic pe piata”, a mai spus Zamfir.
„Cresterea din aceasta prima perioada a lunii nu este data de raportul dintre cerere si oferta, asa cum este normal pe orice piata. Cu siguranta cea mai mare influenta vine pe fond psihologic si este cauzata de programul Prima Casa. Nu cererea efectiva este cea care a generat cresterea, ci doar speranta proprietarilor ca in sfarsit isi vor vinde locuintele”, au spus reprezentantii AnunturiParticulari.ro.
In primele doua saptamani din iulie, pretul mediu cerut de proprietarii garsonierelor din Bucuresti a crescut cu 3% fata de luna iunie ajungand acum la suma de 47.000 de euro.
Cea mai mica crestere s-a inregistrat pentru locuintele de 2 camere, pentru care, in medie, a fost solicitat un pret de 71.000 de euro, in crestere cu mai putin de 2% fata de luna precedenta.
La apartamentele de 3 camere, in prima jumatate a lunii curente cresterea a fost de 5%. Pretul mediu de strigare pentru acestea a fost de aproape 100.000 de euro.
In topul cresterii s-au situat apartamentele de 4 camere, al caror pret s-a apreciat considerabil fata de luna trecuta, cu un procent de 12%. Proprietarii acestora au solicitat un pret mediu de 139.000 de euro.
„Se pare ca programul Prima Casa a influentat puternic decizia proprietarilor, astfel ca acestia s-au hotarat sa mareasca pretul proprietatilor. Este vorba de pretul solicitat initial, nu de cel de tranzactionare. De cele mai multe ori preturile de vanzare efectiva se situeaza sub preturile medii de strigare”, au spus reprezentantii AnunturiParticulari.ro.
Un caz concret este dat de evolutia pretului pentru o garsoniera confort I din sectorul 5 al capitalei, din zona 13 Septembrie, exemplificat de AnunturiParticulari.ro.
Proprietarul solicita in luna octombrie a anului trecut un pret de 85.000 de euro. In prezent aceeasi locuinta este oferita spre vanzare cu un pret de 60.000 de euro, dupa ce la inceputul lunii trecute, aceasta aparea disponibila pentru vanzare la 62.000 de euro.
Pentru un apartament de 3 camere in Berceni se solicita in toamna anului 2008 un pret de 140.000 de euro. In timp, proprietarul a redus pretentiile, solicitand in prezent un pret de 90.000 de euro, cu 35% sub cel initial.
Statistica are la baza ofertele imobiliare din Bucuresti, publicate de persoanele particulare in toata presa scrisa si pe internet, iar pretul mediu este obtinut pe baza preturilor solicitate initial de proprietari. AnunturiParticulari.ro a fost lansat in anul 2001 de compania Agentie.NET si consta in monitorizarea tuturor anunturilor imobiliare publicate de persoanele particulare in presa scrisa si pe internet.