„Dupa luni de asteptare fara rezultate concrete, foarte multi proprietari isi pun acum sperante in programul guvernamental Prima Casa si stabilesc preturile astfel incat, in urma negocierilor aferente, apartamentele lor sa se poata califica. Nu trebuie sa ne surprinda faptul ca in toate orasele mari din tara, inclusiv in Bucuresti, exista pe piata chiar si apartamente cu trei camere la 60.000 euro, lucru greu de imaginat in urma cu un an”, sustine Adrian Erimescu, directorul general imobiliare.ro.
Bucuresti -87.000 euro, pretul mediu cerut pentru un apartament cu trei camere
Analiza imobiliare.ro arata ca in Bucuresti, preturile de strigare cerute de vanzatori pentru un apartament cu trei camere situat in blocurile construite inainte de Revolutie au scazut simtitor in al doilea trimestru al anului, coborand de la o medie de 1.549 euro/mp, inregistrata la inceputul lunii aprilie, pana la 1.225 euro/mp la sfarsitul lui iunie, o scadere de peste 20%.
Astfel, pentru un apartament cu trei camere de 71 mp din Bucuresti, se cer, in medie, 87.000 euro. Pe fondul lipsei cererii, pretul de tranzactionare a coborat insa considerabil sub aceasta valoare. In cartiere precum Titan, Berceni, Brancoveanu sau Drumul Taberei exista oferte pentru apartamente cu trei camere care se califica chiar si in programul Prima Casa.
Preturile au coborat si in celelalte orase mari din tara, programul Prima Casa determinandu-i pe proprietari sa scada nivelul pretului cat mai aproape de limita impusa de stat.
Brasov – pretul de strigare coboara spre 900 euro/mp
Piata imobiliara din Brasov continua, la randul ei, sa inregistreze scaderi. La sfarsitul trimestrului doi, pentru un apartament cu trei camere, agentiile imobiliare si proprietarii cereau un pret mediu de 933 euro/mp.
Pretul mediu cerut la sfarsitul lunii iunie pentru un apartament cu trei camere cu o suprafata medie de 75 mp a ajuns la 70.000 euro.
Cluj-Napoca – dupa ce au atins varful in luna mai, preturile scad din nou
Preturile de strigare pentru apartamentele cu trei camere au scazut in trimestrul doi si in Cluj-Napoca, in ciuda unei aprecieri semnificative inregistrata pe parcursul lunii mai la aceasta categorie rezidentiala.
Asadar, la sfarsitul lunii iunie, pretul mediu cerut de vanzatori pentru un astfel de apartament a ajuns la 72.000 euro, valoarea ceruta pentru un metru patrat fiind de 1.108 euro. Oferte mai ieftine in Cluj-Napoca pot fi gasite in zone precum Gheorgheni sau Marasti.
Constanta – pretul la trei camere este de 65.000 euro
In ceea ce priveste Constanta, daca in primul trimestru ritmul de scadere a fost foarte lent comparativ cu celelalte orase, lunile mai si iunie s-au dovedit a fi foarte dinamice.
Astfel, la sfarsitul trimestrului doi, pretul mediu de strigare pentru un apartament cu trei camere cu o suprafata de 70 mp, construit inainte de 1990 era de 65.000 euro, rezultand un pret mediu pe metrul patrat de 929 euro. Apartamentele cu trei camere din Constanta sunt pregatite sa devina Prima Casa, pretul de tranzactionare fiind considerabil mai mic.
Iasi – ritm de scadere mai lent in trimestrul doi
Ritmul de scadere, manifestat in Iasi in primele luni ale anului, a incetinit in trimestrul doi. Daca la inceputul intervalului analizat, pretul mediu cerut pentru un apartament cu trei camere era de 72.000 euro, la sfarsitul lunii iunie, pretul mediu cerut pentru acelasi tip de proprietate coborat la 65.000 euro (929 euro/mp), in scadere cu 10%.
Chiar si in aceste conditii, cererea este in continuare foarte redusa. Apartamentele cele mai ieftine din Iasi se afla in zonele Tatarasi, Nicolina sau Dacia.
Timisoara – pretul mediu a ajuns la 70.000 euro
In Timisoara, preturile au continuat sa scada pe parcursul trimestrului doi din acest an, pretul mediu de strigare pentru un apartament cu trei camere cu o suprafata de 70 mp, amplasat in blocurile construite inainte de 1990, coborand la finalul lunii iunie pana la valoarea de 70.000 euro si atingand pentru prima data in acest an 1.000 euro/mp.