Edilul-sef al Capitalei si-a anuntat, inca de la inceputul lunii martie, intentia de a intrerupe colaborarea cu firmele responsabile de reabilitarea Centrului Istoric al Capitalei, pe motiv ca lucrarile intarzie prea mult, relateaza NewsIn.
Primarul Capitalei este nemultumit de faptul ca, in sase ani, din cele 14 strazi ce ar fi trebuit reabilitate cu finantari din fonduri structurale, au fost finalizate doar patru.”Ne intereseaza sa terminam procesul rezilierii contractelor, sa reluam lucrarile la strazi si, pana la sfarsitul anului, sa incheiem lucrarile la strazile Lipscani si Smardan”, a spus Oprescu.
Contractul pentru reabilitarea Centrului Istoric prevede finantari de la Banca Europeana pentru Investitii (7,3 milioane euro), Guvernul Olandei (1,8 milioane euro) si Primaria Capitalei (9,1 milioane euro).
In ianuarie 2008, Consiliul General al Municipiului Bucuresti (CGMB) a votat alocarea unui buget suplimentar de 8,5 milioane euro, bani destinati unor lucrari arheologice, de reabilitare arhitecturala si urbanistica, pentru instalarea unor statui in zona sau pentru reabilitari ale retelei de canalizare.
In luna noiembrie 2008, edilii Capitalei afirmau ca lucrarile la reteaua de apa si canalizare sunt finalizate in proportie de 75%.
Intarzierile ar fi cauzate, spun edilii, si de necesitatea obtinerii unui accept de la Ministerul Culturii, care sa certifice ca actiunea de reabilitare nu afecteaza siturile arheologice din zona. Recent, primaria a primit descarcare arheologica, adica acest accept, pentru sapte strazi, la trei dintre ele fiind deja finalizate lucrarile de apa si canal.
Primaria Capitalei a cheltuit, in ultimii 17 ani, 42 de milioane de euro pentru reabilitarea Centrului Istoric.