Zonele clasice rezidentiale ale Capitalei – Primaverii, Kiseleff, Dorobanti, Cotroceni sau Herastrau – conduc in topul cartierelor bucurestene, conform ultimului studiu realizat de Coldwell Banker Affiliates of Romania, cu preturi ale locuintelor cuprinse intre 2.700 si 3.600 euro pe metru patrat, in cazul locuintelor noi, si 2.600 si 3.500 euro/mp in cazul celor vechi.
Locuintele situate in nord au preturile cele mai ridicate, zonele fiind cautate mai ales pentru numeroasele facilitati pe care le prezinta: spatii verzi (Herastrau este cel mai mare parc din Bucuresti, cu o suprafata de 110 hectare), accesul mijloacelor de transport in comun precum si la zone de shopping si relaxare, mentioneaza studiul companiei de consultanta imobiliara.
Aceste zone s-au detasat ca zone preferentiale pentru clientii de top cu venituri mari si foarte mari, in timp ce zone semicentrale, cum ar fi Dristor, Obor, Iancului, Titan, Colentina ,Militari sau Drumul Taberei inregistreaza o cerere foarte mare pe segmentele „medium” si „medium-high”.
Daca in cazul cartierelor nordice preturile apartamentelor vechi sunt similare cu ale celor noi, in cazul unor zone mai „marginase” ale Capitalei, pretul pe metru patrat al apartamentelor vechi il poate depasi si cu 50% pe cel al locuintelor noi.
Spre exemplu, in cartierul Berceni locuintele vechi se tranzactioneaza la un pret mediu de 1.600-1.800 euro/mp, in timp ce apartamentele noi au preturi cuprinse intre 1.000 si 1.500 euro/mp, conform sursei citate.
Totusi, conform informatiilor din piata, preturile in proiectele noi sunt de cele mai multe ori mai mari, per total, deoarece suprafetele construite sunt mai mari decat in apartamentele vechi. O alta componenta care influenteaza cresterea pretului in ansamblurile noi este interventia pe lantul de vanzare a investitorilor speculatori, care cumpara in diferite faze ale constructiei si vand in profit la finalizare.
In cartierul Drumul Taberei situatia este similara cu cea din Berceni. Apartamentele vechi au preturi cuprinse intre 1.700-1.900 euro/mp, iar cele noi, intre 1.200 si 1.500 euro/mp, conform studiului citat.
In zonele Iancului, Obor sau Stefan cel Mare preturile locuintelor vechi depasesc 2.000 euro/mp, in conditiile in care un apartament nou porneste de la 1.400 euro/mp.
Numarul de locuinte date in folosinta anual dupa 1989 se situeaza la circa 1.000, in comparatie cu Budapesta, o capitala mai mica in privinta numarului de locuitori, dar unde s-au dat in folosinta circa 10.000-15.000 de locuinte in fiecare an.
In ultimii trei ani, pe plan local, cifrele s-au dublat, datorita oportunitatilor oferite de catre banci. Totusi, dezechilibrul dintre cerere si oferta ramane inca la cote destul de inalte, iar numarul locuintelor date in folosinta si al celor care se vor finaliza in anul 2008 este insuficient, mai ales pe segmentul celor destinate clasei mijlocii, precizeaza studiul Coldwell Banker.