„Estimam ca bancile vor prelua cateva mii de case si de apartamente, dupa ce au intrat deja in posesia a cateva sute. Procesul de vanzare va fi insa unul dificil, in lipsa unei strategii adecvate, care trebuie sa includa o promovare ampla”, a declarat Valentin Ilie, CEO Coldwell Banker Affiliates of Romania.
Cele cateva sute de proprietati, in mare parte rezidentiale, au ajuns in posesia bancilor si a institutiilor finantatoare, dupa esuarea procesului de vanzare directa in perioada de executare silita.
Pana sa ajunga in proprietatea institutiei financiare finantatoare, un activ imobiliar neperformant trebuie sa treaca prin procesul de executare silita si licitatie juridica, etapa care dureaza minim cateva luni. Vanzarea activului in cadrul acestei etape este adesea foarte dificila din cauza promovarii insuficiente sau a imposibilitatii vizionarii proprietatii, in contextul in care proprietarii se opun cel mai adesea procesului de vanzare prin executare.
Dupa esuarea gasirii unui cumparator in cadrul mai multor licitatii successive, activul imobiliar intra in posesia institutiei finantatoare, care va incerca la randul ei sa obtina venituri din vanzarea sau din inchirierea sa.
„Suntem in discutii cu mai multe institutii financiare pentru administrarea si intermedierea inchirierii sau vanzarii de proprietati preluate”, a spus Valentin Ilie.
„Daca bancile vor scoate la vanzare, deodata, cele cateva mii de locuinte pe care le detin, se va ajunge la un blocaj, deoarece oferta va depasi si mai mult cererea in anumite zone. Totusi, la un pret mai mic cu 10-15% decat cel mediu de pe piata si cu o strategie de vanzare adecvata, estimam ca s-ar putea vinde cateva mii de locuinte in decurs de doua-trei luni”, a mai spus reprezentantul Coldwell Banker.