„Am decis sa vindem acestei firme pentru ca a oferit un pret foarte bun, dar si pentru ca am verificat ca este vorba de o companie stabila”, spune Breazu, care a precizat ca in ultimul an a primit si oferte mai bune pentru teren, dar ca dupa scurt timp, potentialii cumparatori se razgandeau in ceea ce priveste pretul.
„Au existat companii care au oferit initial un pret mai bun decat acesta, dar apoi se razgandeau si mai scadeau din suma”, povesteste Breazu. El a spus ca primele discutii cu fondul de investitii imobiliare al proprietarilor Ikea au demarat in urma cu un an.
„Au venit, s-au interesat, apoi au disparut cateva luni din peisaj pentru a face studii de piata”, povesteste Breazu.
„Au fost alti potentiali cumparatori care si-au exprimat clar intentia de a dezvolta proiecte de retail, birouri sau rezidential. Spre exemplu, una dintre companiile care si-au manifestat interesul a fost Kaufland. Cei de la Interprime nu si-au manifestat dorinta de a construi un proiect de retail, insa s-au interesat bineinteles de planul urbanistic zonal (PUZ)”, mai spune presedintele consiliului de administratie.
Potrivit lui Breazu, PUZ-ul terenului prevede constructia unui hotel, dar si a unor birouri si a unei zone rezidentiale.
InterIkea, firma care detine fondul de investitii Interprime Properties, a anuntat astazi ca planuieste sa construiasca pe terenul de la Timpuri Noi un proiect mixt, care va cuprinde locuinte, birouri si spatii de retail, mentionand ca este vorba de „o investitie pe termen lung”.
Compania a anuntat ca nu va construi un magazin Ikea pe acel teren.
Atat analistii imobiliari, cat si oficialii Timpuri Noi, spun ca pretul obtinut pentru teren este unul foarte bun, avand in vedere situatia actuala a pietei. Cu toate acestea, pretul la care a fost cumparat terenul este de trei ori mai mic decat cea mai buna oferta primita de companie in perioada de boom.
„Este un pret foarte bun pentru aceasta perioada, dar si pentru perioada urmatoare”, considera Breazu. El marturiseste ca a rasuflat usurat dupa ce a batut palma cu reprezentantii fondului de investitii al InterIkea, pentru ca „dobanzile la credite gatuiau investitiile” in activitatea de productie.
„Lucrez de 30 de ani in domeniu, iar dobanzile bancare gatuiau investitiile in activitatea de productie”, a mai spus presedintele consiliului de administratie, de profesie inginer. „Vor mai ramane suficient de multi bani dupa achitarea datoriilor. Acestia vor merge in investitii si probabil in dividende oferite actionarilor”, spune Breazu.
Compania Timpuri Noi are datorii de peste 20 milioane euro la banci, datorie care urmeaza sa fie platita din banii obtinuti pe teren.
Dividendele pe 2010 vor fi stabilite in aprilie anul viitor. Potrivit datelor disponibile la inceputul anului, principalii actionari ai Timpuri Noi sunt Asociatia Salariatilor, cu 74% si SIF Muntenia cu 22%.
Fondul de investitii si-a manifestat intentia de a achizitiona si restul terenului, aflat acum in litigii, cu o suprafata de peste 4.000 mp. „Pretul va fi tot in jurul a 600-650 euro pe mp”, spune Breazu.
Activitatea de productie a firmei Timpuri Noi a fost deja relocata in Jilava, in proportie de 80%, urmand ca in viitorul apropiat sa fie relocate si restul. Potrivit lui Breaza, business-ul societatii producatoare de materiale de instalatie, pompe sau compresoare a mers ceva mai bine in acest an, fara de anul trecut, iar exporturile s-au dublat.