In prezent, aproape nimeni nu mai construieste, iar asta se vede cel mai bine in cererea de materiale de constructii care a scazut dramatic, afirma presedintele APMCR. ”Ne aflam inca pe panta descendenta si cred ca mai avem cateva luni pana sa atingem fundul prapastiei”, a spus Georgescu, pentru DailyBusiness.ro.
El estimeaza ca piata va scadea in acest an cu circa 25%, dupa declinul de 28% din 2009 si explica declinul prin faptul ca piata imobiliara este inca blocata de banci si dezvoltatori, iar statul nu a venit cu niciun stimul real pentru relansarea sectorului.
”Noi estimam ca in acest an vor fi finalizate cel mult 35.000 de locuinte, fata de 61.000 in 2009 sau 64.000 in 2008. Multi au oprit lucrarile, le-au conservat, in speranta ca le vor continua dupa criza”, afirma Georgescu. In prezent se afla in diverse stadii de executie 143.139 imobile, fata de 120.570 in 2009.
Piata imobiliara, blocata de interesele bancilor
Potrivit presedintelui Asociatiei Producatorilor de Materiale de Constructii, relansarea pietei constructiilor depinde, in primul rand, de deblocarea pietei imobiliare.
”Iesirea din criza nu poate interveni decat in momentul in care bancile si dezvoltatorii isi vor asuma proiectele neperformante”, spune Georgescu.
Si asta pentru ca, in Romania, principalii investitori in constructii au fost speculantii, care odata cu criza, si-au inchis toate lucrarile, lansandu-le drept gaj bancilor.
[quote=Claudiu Georgescu, presedinte APMCR]Romania a devenit din 2006 un adevarat El Dorado al speculantilor imobiliari[/quote]
”Multi si-au luat profiturile realizate pana atunci si au inchis afacerea”, spune Claudiu Georgescu, presedintele Asociatiei Producatorilor de Materiale de Constructii din Romania. In piata au mai ramas doar cei care au investit atat de mult incat nu isi permit exit-urile, sau cei cu planuri pe termen lung, dar care asteapta ca piata sa se relanseze.
Bancile, ramase cu multe proiecte rezidentiale, tergiverseaza insa scoaterea acestora la vanzare, spune Georgescu, incercand ”sa dreaga busuiocul pe unde pot”. Si din acest motiv preturile sunt inca foarte ridicate.
”Atata timp cat piata va mentine preturile sus, nu vom avea relansare. Degeaba vii cu bonusuri o masina sau o bucatarie la achizitia unui apartament, daca pretul depaseste cu mult posibilitatea de imprumut a unui roman care are, in medie, 400 euro pe luna”, afirma Georgescu.
”O relansarea a pietei constructiilor va avea loc atunci cand vor exista investitori pe termen lung si cand statul se va implica, intr-adevar, in constructia de locuinte sociale”, a precizat Georgescu. El spune ca pretul mediu pentru locuintele sociale ar trebui sa fie de maxim 400 de euro/mp.
Prima Casa 2, un program neputincios
Reprezentantii Asociatiei Producatorilor de Materiale de Constructii spun ca Programul Prima Casa 2 nu a adus nimic nou pentru constructori. Desi ar fi trebuit sa stimuleze mai ales constructia de locuinte noi, experienta a aratat ca acesta a vizat pana acum tranzactiile cu locuinte vechi.
„A inceput tarziu, normele metodologice nu sunt foarte clare, iar experienta de pana acum a aratat ca Guvernul a stimulat de fapt revanzarea de locuinte vechi”, spune Georgescu. El se asteapta ca Prima Casa 2 sa aiba chiar mai putin succes decat cel din anul trecut.
”Cred ca se vor cheltui maxim 500 mil.euro din fondul de 750, pentru ca cei care au avut posibilitatea sa isi ia casa prin program au facut-o inca de anul trecut. In 2010, situatia economica este mai dificila”, afirma presedintele Asociatiei Producatorilor de Materiale de Constructii.
Georgescu: ANL trebuie desfiintata
Claudiu Georgescu considera ca Guvernul ar trebui sa desfiinteze Agentia Nationala a Locuintelor si sa paseze responsabilitatea constructiei de locuinte sociale catre autoritatile locale. ”Primariile sunt cele care stiu cel mai bine care este necesarul locativ. ANL nu a fost, pana acum, decat o sursa pentru pile, cunostinte si relatii`, afirma presedintele APMCR.
Georgescu afirma ca, prin desfiintarea ANL, autoritatile locale ar putea fi astfel trase la raspundere de electorat pentru absenta investitiilor care conteaza cu adevarat. ”Pana acum, primarii isi momeau electoratul cu panselute, asflaltari si cam atat. Cred ca e timpul ca primarii sa devina managerii localitatilor, sa demonstreze ca pot atrage finantari europene, ca pot construi ceva durabil, pentru comunitate`, a declarat acesta.
Presedintele Asociatiei Producatorilor de Materiale de Constructii spune ca toate semnalele pe care le are indica faptul ca Guvernul va abandona, in acest an, proiectele edilitare, inclusiv pe cel ce vizeaza reabilitarea termica a cladirilor. ”Atata timp cat statul nu se va implica activ in sustinerea sectorului, nu ma astept la nimic bun. 2010 ar putea fi un an mai prost pentru constructori decat anul trecut”, a mai spus Georgescu.
Potrivit datelor Institutului National de Statistica, sectorul constructiilor a scazut in primele patru luni ale anului cu aproape 23 la suta, fata de perioada similara a lui 2009. Au fost eliberate aproximativ 11.300 de autorizatii pentru cladiri rezidentiale. Cele mai importante scaderi s-au inregistrat in Muntenia, Bucuresti-Ilfov, nord-vestul si nord-estul tarii. Singura zona unde numarul de autorizatii eliberate a crescut, insa nesemnificativ, este regiunea de dezvoltare Centru.
Constructiile si-au redus semnificativ volumul de activitate in primul trimestru, cu 17,3%, fiind principala ramura care a contribuit la scaderea produsului intern brut (PIB), cu 2,6% fata de aceeasi perioada din 2009. In acelasi timp, industria a fost singurul sector care a inregistrat crestere (4,2% in serie bruta fata de primele trei luni ale anului trecut), potrivit datelor Institutului National de Statistica (INS).