Analistii imobiliari considera ca tranzactiile cu cladiri de birouri au fost anul acesta principala tendinta a pietei, acestea urmand sa marcheze piata si anul viitor. Spre deosebire de anii anteriori, in 2007 valoarea tranzactiilor a fost mult mai mare, existand pe piata trei tranzactii de peste 100 mil. euro.
Cele mai mari tranzactii imobiliare din Capitala ca volum, atat din acest an cat si la inceputul lui 2008, vor fi realizate pe segmentul de birouri, a declarat Cristian Ustinescu, business development manager in cadrul companiei de consultanta imobiliara DTZ.
Pe segmentul birourilor, cea mai mare tranzactie a anului a fost cladirea America House, vanduta de israelienii de la GTC catre grupul francez de investitii Natixis, pentru suma de 120,3 milioane euro, operatiune cu un randament de 6%.
A doua afacere pe segmentul birourilor a fost realizata de Primavera Development, care a vandut cladirea S-Park catre Immoeast, pentru 101,5 milioane euro. Immoeast a preluat pe langa S-Park si Victoria Park cu 60 mil. euro.
O alta tranzactie-cheie din acest an a fost realizata de divizia imobiliara a grupului german Allianz, DEGI, care a cumparat trei cladiri de birouri Millennium Business Center, PGV Tower si Construdava, pentru care a platit britanicilor de la Charlemagne 110 milioane de euro.
Fondul de investitii britanic Fabian a preluat proiectul Cubic Centre (60 mil. euro), aflat in dezvoltare in nordul Bucurestiului, precum si imobilul Baneasa Business Center (24 mil. euro) – in urma unor investitii de 84 mil. euro.
Reprezentantii companiei DTZ estimeaza ca anul viitor, randamentele investitionale vor continua sa scada. Potrivit lui Ustinescu, in ultimii patru ani randamentele pe segmentul de birouri si retail au coborat de la 11% in 2004 pana la 6,5% in 2007.
Pentru birourile din clasa A, se apreciaza un yield mediu de 7%, iar pentru cele din clasa B, yield-ul va fi cu 1-2 procente mai mare, au adaugat analistii EuroMetropola.
Anul acesta, pe piata de birouri au aparut, ca urmare a cresterii concurentei si a cresterii stocului de spatii de birouri, dezvoltarile de nisa. Astfel, Cascade Group a demarat lucrarile de constructie la un nou proiect de birouri clasa A, amplasat in zona de nord a Bucurestiului, printr-o investitie estimata la peste 60 milioane euro.
Euro Tower este, potrivit dezvoltatorului, prima cladire ecologica din Bucuresti. In conformitate cu cerintele sistemelor internationale de certificare a cladirilor „verzi”, Euro Tower va dispune de acoperisuri acoperite de vegetatie si de zone verzi spatioase care vor fi deschise publicului larg.
Pe langa avantajul apropierii fata de mijloacele de transport in comun, dezvoltatorii Euro Tower vor oferi solutii menite sa incurajeze utilizarea bicicletelor de catre ocupantii viitoarei cladiri.
Spatiile interioare, care permit patrunderea luminii naturale, vor beneficia de o ventilatie crescuta si un sistem termic reglat individual de catre locatari in functie de preferinte, facilitand economisirea de energie.
Conform dezvoltatorului, datorita acestor sisteme, consumul de energie poate fi cu 30% mai mic decat in cazul unei cladiri clasice.
Cresterea concurentei a dat nastere si unui alt trend, cel al facilitatilor noi. Pe piata bucuresteana a aparut de curand primul proiect de birouri cu heliport, dupa ce conceptul a fost adoptat in alte orase. Astfel, Federatia Patronilor din Bihor a anuntat, de curand, ca va construi un centru de afaceri cu heliport si jacuzzi.