Bolojan estimeaza ca in urma vanzarii tuturor imobilelor care nu sunt utile activitatii de reprezentare si protocol a Regiei, vor fi incasate sute de milioane de euro.
„Este important sa fie vandute aceste active nu din dorinta de a face venituri la bugetul de stat, ci pentru a lua din mana politicului niste active de care este tentat sa se lipeasca”, a mai spus seful demisionar al SGG, citat de NewsIn.
Bolojan a precizat ca succesorului sau la sefia SGG, Gabriel Berca, ii va reveni sarcina de a vinde imobilele care sunt in prezent inchiriate.
„Eu am vandut, dar am vandut in general active care nu sunt din Capitala si care erau libere. El va trebui sa vanda active care trebuie sa fie eliberate. Si asta este o complicatie suplimentara din cauza celor care sunt inauntru (chiriasii – n.r.) si a modului in care se va gandi vanzarea”, a spus Ilie Bolojan.
El a dat exemplul spatiilor din Casa Presei Libere, unde institutiile mass-media au facut investitii, iar noul sef al SGG va trebui sa decida daca spatiile vor fi scoase la licitatie inainte sau dupa evacuarea actualilor chiriasi.
„Deci, asta va trebui sa gestioneze viitorul secretar general, vanzarea acestor active. Cu cele care vor fi libere nu vor fi probleme, pentru ca ele se scot la licitatie, iar pentru cele care vor fi ocupate trebuie sa vada in ce masura recurge la cele doua tactici: vinde cu chiriasi inauntru sau ii scoate intai pe chiriasi afara si dupa aia vinde”.
El a explicat ca imobilele care sunt inchiriate in prezent fie nu vor prezenta interes pentru potentialii cumparatori, pentru ca sunt grevate de sarcini, fie castigatorul licitatiei nu il va putea evacua pe chirias, ceea ce va duce la procese.
Bolojan a declarat ca pregatise un proiect de ordonanta potrivit caruia spatiile din Casa Presei urmau sa fie vandute prin negociere directa, cu conditia ca actualii chiriasi sa-si mentina obiectul de activitate, insa proiectul nu a mai putut fi concretizat din cauza deciziei Curtii Constitutionale (CCR).
„Nu mai avea rost sa o dam (ordonanta – n.r.) pentru ca era clar neconstitutionala. Era o ordonanta care ar fi reglementat numai Casa Presei, dar intrucat decizia CCR este general valabila, astazi nu se mai pune problema vanzarii prin negociere directa cu actualii chiriasi din Casa Presei”, a spus Bolojan.
CCR a declarat neconstitutionale, in luna ianuarie, articolele de lege care prevedeau vanzarea prin negociere directa a imobilelor administrate de RA-APPS. Actul normativ fusese modificat in Parlament, astfel incat, in noua forma, era contrar atat pozitiei Executivului cat si pozitiei sefului statului, care a retrimis legea in Parlament. Ulterior, Curtea a fost sesizata de PD-L.
Potrivit deciziei CCR, vanzarea prin negociere directa instituie „un regim privilegiat, nejustificat obiectiv si rezonabil, pentru cumpararea locuintelor din fondul de protocol de catre detinatorii acestora”.