DailyBusiness
:Din punct de vedere al amplasarii, cum sunt impartite investitiile in Bucuresti?
Mirela Raicu: Din punct de vedere al standardului de finisare a spatiilor, in 2007 mai mult de 60% din cei peste 320.000 metri patrati livrati au reprezentat investitii in imobile de clasa superioara. In ceea ce priveste zonele in care astfel de spatii au fost livrate, doar 24% din spatii au fost livrate in zona de centru-nord, restul de 76% fiind distribuiti in zone mai putin dezvoltate si zone in curs de dezvoltare (gen Pipera,zona de est).
DB: Cat la suta din stocul de spatii de birouri din Capitala estimati ca este de clasa A?
MR: La sfarsitul anului 2007, stocul de spatii de birouri depasea 1,1 milioane de metri patrati, din care peste 45% era reprezentat de segmentul spatiilor in imobile de clasa superioara (clasa A si A+).
DB: Care este profilul companiilor care aleg cladiri clasa A?
MR: Pentru spatiile in imobile de clasa superioara opteaza de regula companiile din domeniul financiar-bancar, cele din telecomunicatii, FMCG, consultanta si media. Daca in astfel de imobile, companiile mentionate inchiriaza de regula spatii pentru sediile centrale, in imobile clasa B aceleasi companii inchiriaza spatii pentru activitatile tip back-office.
DB: Pe clasa B cine sunt chiriasii?
MR: Pe segmentul clasei B, cele mai dinamice companii raman in continuare, ca si in anii anteriori, cele din domeniul IT.
[quote]De altfel, aceste companii (de IT – n.r.) sunt cele mai active de pe piata in ceea ce priveste relocarile, in special datorita numeroaselor fuziuni si preluari de catre companii externe, dar si datorita cresterii lor pe piata locala[/quote]
DB: Ce pondere au dezvoltarile de cladiri de birouri clasa B in Capitala?
MR: Diferentierea intre cladirile de clasa B si cele de clasa A a devenit mai neclara, si se face in primul rand prin zona de amplasare. In ultimele 12 luni, s-a remarcat o tendinta generala de crestere a calitatii cladirilor in ansamblul pietei.
DB: Ce suprafete au, in general, spatiile pre-inchiriate?
MR: Suprafetele medii in cazul pre-inchirierilor sunt de regula cuprinse intre 1.500-2.500 mp, iar in ceea ce priveste inchirierile de spatii curente (in imobile existente), suprafetele solicitate sunt intre 250-500 mp.
DB: Cum estimati ca vor evolua chiriile pentru cladirile de birouri clasa A, anul acesta?
MR: Pe segmentul clasei A, pentru acele cladiri situate in zone ultra-centrale se poate inregistra o usoara crestere (de aproximativ 7-10%), in special pentru cele care au spatii disponibile imediat. In rest, trendul dominant va fi in principal de mentinere a actualului nivel.
DB: Care este in prezent nivelul mediu al chiriei?
MR:Chiriile pentru spatiile de calitate superioara se situeaza intre 17-20 euro/mp pe luna pentru suprafetele de peste 1.000 mp, respectiv intre 19-21 euro/mp pe luna pentru spatiile in suprafata de pana in 800-1.000 mp.
DB: Pentru clasa B unde se situeaza chiriile?
MR: In ceea ce priveste cladirile de clasa B, chiriile lunare se situeaza in prezent intre 14-16 euro/mp in cazul pre-inchirierilor, respectiv 15-17 euro/mp pentru imobilele ce au spatii disponibile in termen scurt. Acest nivel al chiriilor tinde sa se mentina si in 2008.
DB: Ce tendinte noi previzioneaza Esop pentru piata de birouri anul acesta?
MR: Credem ca 2008 va fi un an al continuarii pre-inchirierilor, chiar si pentru tranzactii de mai mica dimensiune (pe fondul unui stoc extrem de limitat de spatii disponibile in cladirile existente). De asemenea, in conditiile unui Bucuresti ce devine pe zi ce trece mai aglomerat si care poate fi considerat intr-o reala criza din acest punct de vedere, chiriasii vor acorda o importanta deosebita accesului la mijloacele de transport in comun, metroul devenind mai mult ca oricand o necesitate.
DB: Ce valoare au avut tranzactiile de spatii de birouri intermediate de Esop anul trecut?
MR: Centralizarea acestor date va fi finalizata la inceputul lui februarie, pana atunci nu putem da informatii in acest sens.