Centrele comerciale si proprietatile industriale au inregistrat o evolutie similara. Randamentele solicitate pe aceste doua segmente au crescut cu 1,0-1,5 puncte procentuale, fluctuand la sfarsitul semestrului I intre 10-11% si respectiv 11-12%.
Totusi, la finalul perioadei s-a evidentiat o tendinta de stabilizare a randamentelor, dublata de un ritm mai scazut de descrestere a chiriilor pe toate segmentele comerciale ale pietei imobiliare.
Initial, investitorii au adoptat o pozitie inflexibila de negociere, incercand sa speculeze gradul mic de lichiditate a pietei. In cele din urma, acestia au devenit constienti de faptul ca presiunea in sensul cresterii randamentelor nu mai este o
strategie de afaceri propice achizitiei de proprietati de calitate, deoarece proprietarii nu mai sunt dispusi sa vanda sub un anumit nivel al pretului.
In ciuda perceptiei generale negative asupra pietei, investitorii iau inca in considerare optiunea de a achizitiona proprietati in Romania, asteptandu-se la o redresare a pietei pe termen mediu. Totusi, acestia au adoptat o atitudine optimist-precauta fata de evolutia viitoare a pietei locale imobiliare, deoarece un numar de factori mentin un grad inalt de incertitudine si risc, cum ar fi cresterea ratelor de neocupare sau diminuarea chiriilor si a activitatii de inchiriere.
Efectele crizei globale economice si financiare, precum si scaderea accentuata a activitatii economice interne, au fortat investitorii sa actioneze cu precautie maxima pe piata de investitii din Romania.
Piata de investitii din Bucuresti a trecut printr-un semestru dificil, fara a fi finalizate tranzactii pana la sfarsitul perioadei luate in considerare.
Desi limitate ca numar si posibilitati financiare, fondurile de investitii oportuniste au ramas cei mai activi jucatori din piata in semestrul I, dominand exclusiv cererea. Interesul investitorilor s-a concentrat in special pe segmentul spatiilor de birouri, perceput ca avand un risc potential scazut comparativ cu celelalte segmente, in timp ce segmentul spatiilor comerciale s-a situat pe locul secund in preferintele investitorilor.
Fondurile oportuniste au vizat in principal proprietatile aflate in executare silita, cu acorduri contractuale ferme, localizate in zone comerciale si de afaceri recunoscute, arata analistii de la BNP Paribas Real Estate.