- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Real Estate

Raport INS: volumul construcţiilor în creştere cu 12% pe primele patru luni faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, dar scade de la lună la lună

21 Jun, 14:19 • Russo George
Lucrările în construcţii au crescut cu peste 12%, în primele patru luni din 2023, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, atât ca serie brută, cât şi ca serie ajustată, conform datelor publicate, marţi, de Institutul Naţional de Statistică (INS).
Raport INS: volumul construcţiilor în creştere cu 12% pe primele patru luni faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, dar scade de la lună la lună

Statistica oficială arată că, în intervalul 1 ianuarie – 30 aprilie 2023, ca serie brută, în marja creşterii cu 12,1%, pe elemente de structură, volumul lucrărilor în construcţii a înregistrat majorări la lucrările de reparaţii capitale (+30,9%), lucrările de construcţii noi (+13,2%) şi la lucrările de întreţinere şi reparaţii curente (+2,8%). De asemenea, pe obiecte de construcţii, au avut loc creşteri la construcţiile inginereşti (+29,6%) şi la clădirile rezidenţiale (+1,8%). În schimb, numărul clădirilor nerezidenţiale au scăzut cu 0,8%.

Potrivit Institutului Naţional de Statistică, volumul lucrărilor de construcţii a crescut, ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, cu 12,9%, trend evidenţiat în cazul lucrărilor de reparaţii capitale (+29,2%), lucrărilor de construcţii noi (+13,2%) şi lucrărilor de întreţinere şi reparaţii curente (+1,2%). Totodată, pe obiecte de construcţii, majorări s-au consemnat la construcţiile inginereşti (+28,6%), clădirile rezidenţiale (+1,1%) şi clădirile nerezidenţiale (+0,6%).

Datele INS relevă faptul că, în aprilie 2023, faţă de aprilie 2022, lucrările de construcţii, ca serie brută, au crescut, pe total, cu 10,8%, iar pe elemente de structură au fost înregistrate rezultate pozitive la lucrările de reparaţii capitale (+43,2%), lucrările de întreţinere şi reparaţii curente (+8,4%) şi lucrările de construcţii noi (+8,1%). Pe segmentul obiectelor de construcţii s-a raportat creştere la construcţiile inginereşti (+39,2%), în timp ce clădirile rezidenţiale şi clădirile nerezidenţiale au scăzut cu 9,2%, respectiv cu 6,2%.

Citeşte şi: Ce tip de apartamente sunt cele mai căutate de chiriaşi în Bucureşti şi cele mai mari oraşe din ţară

Ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, în aprilie anul curent, comparativ cu aprilie 2022, volumul lucrărilor de construcţii a crescut, pe total, cu 14,8%, iar pe elemente de structură s-au evidenţiat creşteri la lucrările de reparaţii capitale (+46,3%), lucrările de construcţii noi (+10,5%) şi la lucrările de întreţinere şi reparaţii curente (+7,6%). În acelaşi interval de analiză, pe obiecte de construcţii, construcţiile inginereşti au crescut cu 42,4%. La polul opus, clădirile rezidenţiale şi clădirile nerezidenţiale au scăzut cu 7,6%, respectiv cu 4,5%.

De la lună la lună, lucrările de construcţii au consemnat o scădere, ca serie brută, cu 6,4%, în aprilie vs martie 2023, rezultat evidenţiat de lucrările de construcţii noi (-8,2%) şi de lucrările de întreţinere şi reparaţii curente (-7,1%). Pe de altă parte, lucrările de reparaţii capitale au crescut cu 10,4%, iar pe obiecte de construcţii au fost raportate scăderi la clădirile rezidenţiale (-13,6%) şi la clădirile nerezidenţiale (-10,9%). Singura grupă care a înregistrat creşteri a fost cea a lucrărilor de construcţii inginereşti (+0,4%).

Conform INS, de la o lună la alta, volumul lucrărilor de construcţii a scăzut, ca serie ajustată, cu 4,2%, ca urmare a lucrărilor de întreţinere şi reparaţii curente (-14,2%) şi a lucrărilor de construcţii noi (-3,4%). Lucrările de reparaţii capitale au crescut cu 12,2%. Pe obiecte de construcţii, volumul lucrărilor de construcţii s-a diminuat la clădirile rezidenţiale (-13,8%) şi la clădirile nerezidenţiale (-7,3%). Creştere au înregistrat construcţiile inginereşti, cu 3%.

Citeşte şi: Programul Casa Verde 2023. Bugetul pentru regiunea Sud Vest s-a epuizat în 2 minute

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Căsătoriile și divorțurile devin mai scumpe din 2025. Taxele se dublează
Căsătoriile și divorțurile devin mai scumpe din 2025. Taxele se dublează
Program Kaufland, Lidl, Carrefour și al altor supermarketuri de sărbători. Sunt deschise până târziu în Ajunul Crăciunului
Program Kaufland, Lidl, Carrefour și al altor supermarketuri de sărbători. Sunt deschise până târziu ...
Ce se întâmplă dacă pui 500 ml de oțet în mașina de spălat. Trucul ieftin pe care îl știu puține gospodine
Ce se întâmplă dacă pui 500 ml de oțet în mașina de spălat. Trucul ieftin pe care îl știu puține ...
Motivul pentru care felicitarea de Crăciun postată de Prinţul William şi Kate Middleton a fost ștearsă la scurt timp de la publicare. Dezvăluirile fotografului Familiei Regale
Motivul pentru care felicitarea de Crăciun postată de Prinţul William şi Kate Middleton a fost ștearsă ...
Cât costă un cozonac Dubai făcut de Gabriela Cristea. Cu cât vinde prezentatoarea TV produsele de patiserie de Crăciun
Cât costă un cozonac Dubai făcut de Gabriela Cristea. Cu cât vinde prezentatoarea TV produsele de ...
Doliu în lumea muzicii! Trupa Proconsul trece prin momente grele. „Vălică al nostru a plecat și el, prea devreme”
Doliu în lumea muzicii! Trupa Proconsul trece prin momente grele. „Vălică al nostru a plecat ...
Cum l-a poreclit presa din Italia pe Dan Șucu după ce a devenit acționar majoritar la Genoa
Cum l-a poreclit presa din Italia pe Dan Șucu după ce a devenit acționar majoritar la Genoa
Ce are de gând să facă Aura Șova cu cei 100.000 de euro câștigați la Vocea României. Nimeni nu se aștepta la un asemenea răspuns
Ce are de gând să facă Aura Șova cu cei 100.000 de euro câștigați la Vocea României. Nimeni nu ...
Ce mașină va putea trece prima prin intersecție? Testul care dă dureri de cap multor soferi
Ce mașină va putea trece prima prin intersecție? Testul care dă dureri de cap multor soferi
Banca din România care dispare din februarie. Ce se întâmplă cu banii clienților din conturi
Banca din România care dispare din februarie. Ce se întâmplă cu banii clienților din conturi
De ce să nu ridici niciodată o bancnotă găsită pe parbriz. Noua metodă folosită de hoţi
De ce să nu ridici niciodată o bancnotă găsită pe parbriz. Noua metodă folosită de hoţi
Ce reprezintă zgomotele produse de centrala termică. Cea mai frecventă problemă tehnică ce apare la centrale
Ce reprezintă zgomotele produse de centrala termică. Cea mai frecventă problemă tehnică ce apare ...
Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD: „Duminică sunt consultările de la Cotroceni. Apoi anunțăm propunerea de premier”
Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD: „Duminică sunt consultările de la Cotroceni. ...
Cât câștigă un român în Germania. Muncește la o fermă 310 ore pe lună: „Diferă în funcție de câte ore ai într-o lună”
Cât câștigă un român în Germania. Muncește la o fermă 310 ore pe lună: „Diferă în funcție ...