Pentru ca aceste tranzactii sa fie efectuate, imobilele vechi trebuie evaluate de dezvoltatori. De asemenea, este necesar ca ele sa indeplineasca anumite criterii care sa le faca profitabile.
„Discutam cu mai multi dezvoltatori, dar cu doi dintre acestia negocierile se afla intr-un stadiu avansat si probabil ca pentru proiectele respective vom lansa schimburile de locuinte in cursul lunii martie”, a precizat Livia Berghiu, consultant imobiliar Re/Max Bastion.
Aceasta ar putea fi o metoda eficienta de a misca putinele lichiditati care existau pe piata, concomitent cu indeplinirea – macar partiala – a obiectivelor vanzatorilor si, respectiv, ale cumparatorilor”, a aratat Livia Berghiu.
„In schimbul locuintelor noi, dezvoltatorii ar putea accepta o proprietate veche, care sa indeplineasca anumite criterii de evaluare, plus o diferenta de cash mult mai usor de accesat de catre cumparatori prin credite”, a completat Livia Berghiu.
Dezvoltatorii au incercat sa gaseasca diferite cai si solutii prin care sa stimuleze pe cat de mult se poate tranzactiile in aceasta perioada dificila pentru piata imobiliara. Confruntandu-se cu scaderea cererii pentru apartamentele noi, acestia au lansat moda de inchiriere cu optiunea de cumparare a locuintei in 3-4 ani.
„Este drept ca schimburile de proprietati avantajeaza in primul rand cumparatorii. Trebuie insa luat in calcul faptul ca si dezvoltatorii au un beneficiu major si anume au posibilitatea de a strange lichiditatile necesare ratelor de finantare, respectand, in acelasi timp, si obiectivele de vanzari impuse prin contractele de finantare”, a explicat Domnita Avramescu, consultanta la Re/Max Bastion.
Dezvoltatorul imobiliar Stein Construct a incercat sa introduca sistemul de vanzare buy-back in Romania in 2007. Cumparatorii nu au fost insa interesati de vanzarile in acest sistem, ca urmare a cresterii dinamice a preturilor apartamentelor vechi. In prezent, situatia s-a schimbat, ceea ce ar putea sa starneasca interesul cererii fata de aceasta metoda de vanzare.