Pretul de listare a scazut cu 5-10% pentru apartamentele noi si cu circa 15% in cazul celor vechi, in timp ce pretul de tranzactionare a scazut cu 10-20%, ceea ce inseamna, cumulat, o scadere a preturilor cuprinsa intre 15 si 35%, a spus Alexandroiu.
Situatia este similara si in alte orase, preturile de listare continuandu-si trendul descendent. La Arad, pretul de listare si cel de tranzactionare au scazut fiecare cu cate 5% fata de luna iunie, in timp ce la Brasov, preturile de listare au scazut cu 10% la apartamentele vechi si chiar cu 20% la cele noi, in timp ce marja de negociere a ajuns la 10%.
Acelasi procent de 10% la marja de negociere este inregistrat si in Timisoara, Cluj-Napoca si Bacau. In Pitesti, preturile apartamentelor vechi au scazut cu 15-25%, cele ale apartamentelor noi au ramas la 950-1.200 euro/ mp, iar marja de negociere este una dintre cele mai ridicate, respectiv de 8-12%.
In Bacau, comparativ cu lunile de vara, preturile de listare au stagnat, atat pentru apartamentele vechi, cat si pentru cele noi, iar marja de negociere este intre 5- 10%, in cazul apartamentelor noi depinzand, de exemplu, de avansul platit.
In ceea ce priveste numarul tranzactiilor, in Bucuresti, acestea au cunoscut o usoara crestere in septembrie fata de luna august. Specialistii Re/Max au aratat insa ca acest fenomen are loc in fiecare an dupa lunile de vara.
In timp ce o tendinta similara s-a inregistrat la Brasov, unde scaderea preturilor inregistrata in aceasta vara a stimulat usor tranzactiile in septembrie, in alte orase (Cluj-Napoca, Constanta, Pitesti, Timisoara etc.), numarul tranzactiilor nu a crescut dupa prima luna a toamnei, pe fondul crizei mondiale a creditelor si a cresterii dobanzilor la nivel national.
„Nu constatam o revigorare a tranzactiilor in toamna, desi pana la acutizarea crizei mondiale (sfarsitul lunii august – inceputul lunii septembrie), acestea au cunoscut un oarecare trend ascendent”, a spus Aurelian Manolache, manager Re/Max Expert din Constanta.
„Toata lumea asteapta. Cei cu bani vor sa faca investitii cat mai profitabile si asteapta sa scada preturile in continuare, iar cei cu mai putini bani au in prezent conditii de creditare mult mai restrictive, iar preturile, desi au scazut, sunt in continuare mari pentru ei”, a adaugat Manolache.
El sustine ca proprietarii din orasul de la malul marii sunt, insa, mai putin dispusi sa lase din pret, marjele de negociere fiind in medie de doar 5-6%.
Analistii Re/Max estimeaza ca ultimele conditii de pe piata bancara – noul regulament de creditare a populatiei stabilit de Banca Nationala a Romaniei si cresterea dobanzilor la credite – vor duce in continuare la scaderea numarului de tranzactii imobiliare efectuate.
Re/Max Romania si-a inceput activitatea la finele anului 2006, devenind in scurt timp cea mai extinsa retea imobiliara din Romania, cu 115 agenti in 25 de birouri active.