„Mai mult, necesarul de investitii pentru modernizarea sistemelor de furnizare a caldurii (centrale de cogenerare/centrale termice, transport, distributie) se ridica si acestea la alte sase miliarde de euro”, a adaugat Leca, in cadrul Forumului Energetic Regional din Constanta, relateaza NewsIn.
El este in prezent seful catedrei UNESCO de Stiinte Ingineresti din cadrul Universitatii Politehnica Bucuresti.
Gina Petrescu, directorul Directiei Programe Reabilitare Termica din cadrul Ministerul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor (MDLPL), a confirmat ca aceasta cifra este reala.
Totodata, Gina Petrescu a mai precizat ca Asociatia Notarilor Publici va informa clientii, printr-un anunt postat in fiecare birou notarial, ca potrivit legii, de la 1 ianuarie 2010 nu se va mai putea face nicio tranzactie imobiliara (vanzare-cumparare sau inchiriere) fara existenta unui certificat de eficienta energetica.
Pe de alta parte, Horia Irimia, secretar de stat din cadrul Ministerului Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor (MDLPL), prezent la eveniment, a spus ca 96% dintre locuinte sunt proprietate privata. El a precizat ca daca ar subventiona reabilitarea termica a acestora, ar insemna sa intervina in piata.
In ceea ce priveste costurile necesare reabilitarii unui bloc de locuinte, Horia Irimia a dat exemplul unui bloc din Medgidia cu 12 apartamente cu doua si trei camere. Pentru acesta, auditul si proiectarea costa 36.000 lei (circa 10.000 euro), la care se adauga costurile pentru executie, de 143.550 lei (40.000 euro).
In prezent, Guvernul deruleaza un program in vederea reabilitarii termice a cladirilor vechi, investitia necesara fiind acoperita de bugetul de stat, bugetul local si asociatia de proprietari a blocului respectiv in proportii de 34%, 33%, respectiv 33%.
Cladirile care intra in program sunt alese in functie de cererile trimise de asociatiile de proprietari.
In 2008, vor fi reabilitate termic 145 de blocuri de locuinte in mai multe orase din tara ce fac parte din „Programul de reabilitare termica a blocurilor de locuinte”, alaturi de alte 693 de blocuri, a declarat la 29 mai Gina Petrescu, director in cadrul MDLPL.
Pana acum, din cele 693 de blocuri inscrise in acest program, au fost reabilitate 14, in Bucuresti, Buzau, Medgidia, Moldova Noua, Ploiesti, Topoloveni, Miercurea Ciuc, Piatra Neamt, Targoviste si Targu Mures.
Primele blocuri au fost inscrise in anul 2005, iar anul trecut s-a facut prima executie, potrivit datelor prezentate de directorul Directiei Programe Reabilitare Termica. In Romania, exista 85.000 de blocuri de locuinte, cu 3 milioane de apartamente si sapte milioane locuitori.
In cadrul programului multianual, pot fi inscrise numai blocurile construite intre 1950 si 1990, indiferent de sistemul de incalzire al acestora.
Consiliile locale inventariaza cladirile care trebuie sa intre pe programele anuale de reabilitare termica, conform OUG nr. 174/2002, cu modificarile si completarile ulterioare. Tot acestea trebuie sa constituie Comisia de Eficienta Energetica, sa notifice Asociatiile de Proprietari despre conditiile de eligibilitate a programului, criteriile de selectie, finantarea programului, costurile estimative.
Tot consiliile locale trebuie sa obtina de la asociatiile de proprietari acceptul privind includerea in programul de reabilitare termica si dovada existentei fondurile necesare proiectului.
Conform primului Plan de Actiune privind Eficienta Energetica transmis de Romania Comisiei Europene, asa cum prevede Directiva 2006/32/EC, se preconizeaza ca prin aplicarea masurilor de reabilitare termica la blocurile de locuinte incluse in Programul multianual sa se realizeze economii de energie de circa 25% fata de situatia actuala, respectiv realizarea unei economii de energie pentru perioada 2008 – 2010 de aproximativ 36.000 MWh/an (circa 3 mii tone echivalent petrol).